Nikola Jokić
AP/Mary Altaffer
Nikola Jokić

AP/Mary Altaffer

Nikola Jokić, Foto: AP/Mary Altaffer

Na plasmanu iznad svih očekivanja - drugo mesto na Zapadu, iza šampiona Golden stejta, pred skori plej-of - Denver treba da se zahvali Srbinu. Koga ne plaća bogato uzalud.

Žarko Paspalj, naš proslavljeni košarkaški as, ističe to po povratku iz Amerike, gde je nedavno boravio kao gost nekadašnjeg klupskog i reprezentativnog saigrača Vlade Divca, sada generalnog direktora Sakramenta. Legendarni Palja priča i o Kingsima, Dončiću, razlici između NBA i Evrope...

PROČITAJTE JOŠ:

 

Paspalj i Divac

Privatna arhiva

Paspalj i Divac , Foto: Privatna arhiva

- Prijatno sam iznenađen Jokićevim igrama, on je, bez dileme, najzaslužniji za to što je Denver trenutno jedna od najboljih ekipa u NBA. Nikola je fantastičan košarkaš. Očigledno je da su ljudi koji su mu dali toliki novac (148 miliona dolara za petogodišnji ugovor) znali šta rade. Na terenu izgleda i ovako i onako, ne baš monstruozno kao neki drugi u NBA, ali igra iznad svih očekivanja. Što je najvažnije, ima kontinuitet. Videćemo šta će uraditi u plej-ofu. Denver može da dogura daleko, mada, ligaški deo i plej-of su dve različite stvari - ističe Paspalj.

O ekipi svog domaćina, pre svega prijatelja, takođe ima reči hvale...

- Diki je uradio velike stvari za Sakramento. Napravio je odličnu ekipu, potrebne su još neke korekcije, to sam saznao iz priče, ali imaju potencijal za plej-of. To će ostvariti brzo, možda već sledeće sezone. Kingsi su postavili ciljeve, imaju ideju, što je najvažnije u NBA. Nije česta praksa tamo da se posle nekoliko godina od početka formiranja ekipe klub domogne završnice. Poznato je da Amerikanci vole statistiku, a ona kaže da je timu koji je renoviran potrebno od sedam do 12 godina da izbori plej-of. Ovo što je urađeno u Sakramentu za tri-četiri godine je fenomenalan rezultat, pogotovo za tako malu sredinu.

Greši svako ko zagovara nacionalna prvenstva

Paspalj ističe da je ABA liga najbolje rešenje na prostoru bivše SFRJ i da nikako ne smemo da se vraćamo na nacionalna prvenstva.

- Poslednje tri-četiri godine ide se uzlaznom putanjom i treba nastaviti na tome da ABA lige bude još bolja. Ima potencijala. A svako ko zagovara nacionalna prvenstva, smatram da greši. Manje nikako ne može da bude bolje od većeg. Setite se jake jugoslovenske lige... Imamo način da se takmičenje vrati na visok nivo, naravno, prilagođeno vremenu u kojem živimo. Sve ostalo je pogrešno - ističe ambasador ABA lige.

Paspalj smatra da je Divac uradio odličan posao time što se otarasio zvezde Demarkusa Kazinsa.

- Pretpostavljam da je to bilo jedino moguće rešenje za košarkaša, svejedno što je odličan, koji je imao sedam godina da nešto uradi sa Sakramentom. S njegovim kvalitetima, Kingsi su morali bar jednom da uđu u plej-of, a nisu. Sedam godina je veoma dug period da uradiš nešto, a ne da ostvariš samo 30 pobeda u sezoni. Kazinsov odlazak jeste izazvao protest određenih ljudi, međutim, Diki je rizikovao. Nije mu bilo lako, a sada, godinu posle toga, vide se rezultati. Klub je počeo da diše. Vladi svaka čast za hrabre poteze.

Klubovi, gde su vam mladi igrači?

Košarkaška legenda smatra da nije dobro to što u najboljoj petorci ABA lige nema igrača sa ovih prostora.

- To nije pitanje za regionalnu ligu, već za klubove. Kroz ceo šampionat pričamo o mladim košarkašima, talentima, pa šta se desilo s njima, koji je to fenomen da nema nijednog među najboljima? Klubovi moraju da se opredele, da li su im prioritet novac, brzi rezultati, protiv čega nemam ništa protiv, ali se bojim da ćemo doći u situaciju da se pitamo šta se desilo s košarkom na ovim prostorima.

U Sakramento letos umalo da dođe Luka Dončić, tada najbolji mladi košarkaš Evrope...

- Pogrešio bi da je otišao u Sakramento, jer Kingsi na toj poziciji imaju šest ili sedam igrača. Dončić je odličan igrač i povukao je pravi potez time što je izabrao Dalas. Tamo je broj jedan i tek će se razvijati - smatra nekadašnji kapiten naše reprezentacije.

U finale ABA lige može svako

Paspalja, kao ambasadora ABA lige, raduje neizvesnost u finišu regionalnog takmičenja.

- O plej-ofu ABA lige se najviše priča, jer je najveći ulog - plasman u Evroligu. Mečevi polufinala su izjednačeni, a to pokazuju i rezultati. Svako svakog može da pobedi. Dobre su utakmice, interesantne i, što je najvažnije, nema loših stvari. Sve je pod kontrolom. I ABA liga 2 je takođe zanimljiva. Primorska je cele sezone bila najbolja, pa bi bilo veliko iznenađenje da ne osvoji ligu, što opet ne znači da MZT neće iskoristiti priliku, ako mu se pruži. Skopljanci su već izbacili tim koji je bio bolji u ligaškom delu.

Proslavljeni as smatra da je NBA predaleko od evropske košarke.

- To nije za poređenje. Promovisanje evropske košarke nije loše, ali ne mogu da se prave paralele. Kvalitet je očigledno na strani NBA i taj trend će se nastaviti. Košarkaši koji dolaze u Evropu iz Amerike kao da su došli na odsluženje kazne. Ovde ne postoji vizija organizovanja kao u NBA, a bez toga, nisam siguran da će se nešto promeniti. Istina je da svi žele da igraju u organizovanom takmičenju, a bez dileme to može da se vidi u NBA - poručuje Žarko.