Kobi, Vanesa Brajant
EPA/Ettiene Laurent
Kobi, Vanesa Brajant

EPA/Ettiene Laurent

Kobi, Vanesa Brajant, Foto: EPA/Ettiene Laurent

Vanesa Brajant zatražila je da se najstrožim disciplinskim merama sankcionišu policijske službenici u Los Anđelesu koji su delili fotografije nesreće u kojoj su život izgubili Kobi Brajant, Đijana Brajant i još sedam osoba, piše Daily Mail.

U četvrtak je izašla vest da je jedan izvor koji ima saznanja o događaju video jednu fotografiju na mobilnom telefonu službenika u okruženju koje nije bilo povezano s istragom o tragičnoj nesreći.

Vanesa je reagovala na objavljene informacije, te na Instagramu poručila da je čin službenika "neoprostiv i podmukao".

Ona je, prema rečima njenog advokata Gerija Roba, otišla u šerifovu kancelariju 26. januara, na dan pada helikoptera, te zatražila da se područje na kojem se dogodila nesreća označi kao područje na kojem je zabranjeno leteti i da se ono zaštiti od fotografa.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

CORRECTED: The department at issue is the Los Angeles County Fire Dept (LACoFD) NOT the LAFD KANSAS CITY, Mo.--(repost: BUSINESS WIRE)--Statement From Gary C. Robb, Legal Counsel on Behalf of His Client, Vanessa Bryant: Our client, Vanessa Bryant, is absolutely devastated by allegations that deputies from the Lost Hills Los Angeles County Sheriff’s Department and Los Angeles County Fire Department publicly disseminated photos from the helicopter crash site. Mrs. Bryant personally went to the Sheriff’s office on January 26th and requested that the area be designated a no-fly zone and protected from photographers. This was of critical importance to her as she desired to protect the dignity of all the victims, and their families. At that time, Sheriff Alex Villanueva assured us all measures would be put in place to protect the families’ privacy, and it is our understanding that he has worked hard to honor those requests. First responders should be trustworthy. It is inexcusable and deplorable that some deputies from the Lost Hills Sheriff’s substation, other surrounding substations and LACOFD would allegedly breach their duty. This is an unspeakable violation of human decency, respect, and of the privacy rights of the victims and their families. We are demanding that those responsible for these alleged actions face the harshest possible discipline, and that their identities be brought to light, to ensure that the photos are not further disseminated. We are requesting an Internal Affairs investigation of these alleged incidents. Mrs. Bryant is grateful to the individual who filed an online complaint exposing these acts of injustice, and for the choice to protect human dignity. We ask that anyone else who has information as to the facts underlying these alleged grievous and shameful incidents contact our office at 816–474-8080 or email via www.robbrobb.com

A post shared by Vanessa Bryant ? (@vanessabryant) on Mar 1, 2020 at 8:22am PST

U potpunosti je slomljena

"To je za nju bilo od izrazite važnosti jer je htela da se zaštiti dostojanstvo žrtava i njihovih porodica. Šerif Ales Vilaneva uveravao nas je da će biti poduzete sve mere kako bi se zaštitila privatnost porodice te je on, prema našem shvatanju, naporno radio na ispunjenju tih zahteva", kazao je Robb.

Utvrdio je i da bi deljenje fotografija bilo "neverojatno kršenje ljudskog dostojanstva i prava na privatnost žrtava i njihovih porodica".

Onima koji su delili fotografije poručio je da se suoče s najstrožom mogućom disciplinskom merom, te da otkriju svoj identitet kako bi se osiguralo da se fotografije ne šire dalje.

Vanesa je prema navodima advokata u potpunosti slomljena zbog svega, ali je "zahvalna osobi koja je podnela internet žalbu i otkrila ovu nepravdu".

Izvor koji je otkrio da policajci dele fotografije preminulog Kobija govorio je pod uslovom anonimnosti zbog osetljive prirode ovog slučaja.

Kobi Brajant

Tanjug/AP

Kobi Brajant, mesto nesreće Foto: Tanjug/AP

Naredba da obrišu sve fotografije s mesta nesreće

Nejasno je koliko su se daleko proširile fotografije i ko je sve bio uključen u njihovo širenje. Nejasno je i jesu li službenici sami snimili te fotografije ili su ih dobili od nekog drugog.

U petak je izašla vest da je iz šerifove kancelarije stigla naredba policijskim službenicima da se obrišu sve fotografije s mesta nesreće koje je jedan od službenika pokazivao u kafiću u Norvolku.

Prema informacijama dva izvora koji imaju saznanja o slučaju, nejasno je koliko su se fotografije proširile i ko je sve bio uključen u njihovo širenje. Dodatno je nejasno jesu li službenici sami fotografisali ili su slike primili od nekog drugog.

Šerifova kancelarija u petak je objavila da u sklopu istrage istražuju i navode objavljene u novinama.

"Šerif je uznemiren zbog pomisli da su se službenici upustili u takvo nešto. Odeljenje će sve temeljno da istraži, a glavni prioritet pritom će biti zaštita dostojanstva i privatnosti žrtava i njihovih porodica", poručili su iz kancelarije šerifa.