Aleksandar Đorđević
EPA
Aleksandar Đorđević

EPA

Aleksandar Đorđević, Foto: EPA

Mislili ste da su Srbi penjanjem na drugi nivo pobedničkog postolja Evrobasketa i sa srebrnim medaljama oko vrata konačno odahnuli? Da su dvonedeljnu „igru” u Stambolu arhivirali kao neprocenjivu za buduće izazove? Da će po novom okupljanju krenuti i ka svetskom vrhu? Bogatiji za medalju, iskusniji za veliko takmičenje, motivisaniji da zauzmu i taj najviši stepenik. E, pa...

Ne, naravno, niko ne spori želju - ne moraju oni to ni da kažu, znamo - Bogdana, Bobija i ostalih Saletovih junaka, kao i ovog leta povređenih Tea, Bjelice, Kaline..., da ponovo ujedine Srbiju. Da nacija ponovo bude (njihova) reprezentacija. Da se živi za košarku. Ali to se, nažalost, neće desiti. Ne sa njima. Ne na „putu svile” nepotrebno zasutim trnjem. Jer, prosto, ne daju im.

Svetska košarkaška federacija je do te mere zakomplikovala borbu za Mundobasket 2019. da Srbija, Španija, Rusija, Litvanija, ma svi, čak i sveži prvak Slovenija, moraju da se dve godine lomataju po kontinentu da bi se dokopali Dalekog istoka. Kroz prvi, zatim i drugi krug kvalifikacija. I to bez najboljih, što je još veći besmisao takmičenja za šampionat sveta. To znači da će Aleksandar Đorđević, nikom kriv, ni dužan, morati da traži put do plasmana na sledeći veliki turnir sa drugopozivcima, čak i sa onima koji za minulo EP nisu bili ni na širem spisku reprezentacije - sa trećepozivcima. Jer, opet, drugi su tako hteli.

Odluka FIBA da se kvalifikacije igraju tokom sezone, u takozvanim prozorima, naišla je na nož u NBA. Odbojnu reakciju ubrzo je prepisala Evroliga i takođe zabranila „svojim” igračima da ulaze kroz te prozore u državne timove. Stavljajući selektore gotovo u poziciju alhemičara: kako do zlata bez najsjajnijih zvezda?

Gledajući prvi, najširi, spisak reprezentacije Srbije od ovog leta, dolazi se do zaključka da Đorđević za prva dva kola prvog kruga kvalifikacija (24. i 27. novembar ove godine) može da računa samo na kvartet srebrnih!? Na trojicu koje trenira i u Bajernu, na Lučića i novajlije u klubu Mačvana i Jovića, plus na Birčevića iz Istanbula. Na sve ostale iz Istanbula, dakle Bogdanovića, Marjanovića, Kuzmića, Milosavljevića..., kao i na Kalinića, Nedovića, kompletnu Zvezdu, bukvalno na sve koji će u predstojećoj sezoni igrati u Evroligi - ne može. Ni na NBA asove, stare i nove: Jokića, Bjelicu, Teodosića, Zagorca.

I ajde sad, Sale, budi mađioničar... Stvori opet moćnu Srbiju.

NISU DOSTUPNI

Miloš Teodosić LA Klipers (NBA)
Bogdan Bogdanović Sakramento (NBA)
Boban Marjanović Detroit (NBA)
Nikola Jokić Denver (NBA)
Nemanja Bjelica Minesota (NBA)
Rade Zagorac Memfis (NBA)
Nikola Kalinić Fenerbahče (Evroliga)
Marko Gudurić Fenerbahče (Evroliga)
Ognjen Kuzmić Real Madrid (Evroliga)
Nemanja Nedović Unikaha (Evroliga)
Dragan Milosavljević Unikaha (Evroliga)
Vladimir Štimac Efes (Evroliga)
Vasilije Micić Žalgiris (Evroliga)
Nikola Milutinov Olimpijakos (Evroliga)
Branko Lazić C. zvezda (Evroliga)
Nemanja Dangubić C. zvezda (Evroliga)
Ognjen Dobrić C. zvezda (Evroliga)
Dejan Davidovac C. zvezda (Evroliga)

DOSTUPNI

Milan Mačvan Bajern (Evrokup)
Vladimir Lučić Bajern (Evrokup)
Stefan Jović Bajern (Evrokup)
Marko Simonović Zenit (Evrokup)
Stefan Birčević Istanbul (FIBA Evrokup)
Miroslav Raduljica Đangsu Dragons (Kina)
Aleksa Radanov FMP (KLS)
Ognjen Jaramaz bez kluba