Rašad Von
ABA liga/KK Partizan
Rašad Von

ABA liga/KK Partizan

Rašad Von, Foto: ABA liga/KK Partizan

ABA liga bi mogla da prestane da postoji posle ove sezone, ukoliko se situacija ne promeni uskoro. Statusno pravna neuređenost i upravljanje ligom mimo zakona skupo bi moglo da košta regionalno takmičenje. "Rajfajzen banka Austrija dd Zagreb" je odlučila da zatvori račune ABA lige zbog pravnih manjkavosti statusne dokumentacije i upravljanja računima neovlašenih lica.

Da li će ABA liga opstati?

 

Rukovodstvo takmičenja predvođeno prvim čovekom Budućnosti Draganom Bokanom i direktorom Cedevita Olimpije Davorom Užbinecom očajnički je u potrazi za bankom u Zagrebu gde bi otvorili nov račun i prebacili novčana sredstva iz "Rajfajzen banke Austrija dd Zagreb".

Na taj način nastavlja se sa nezakonitim postupanjem, a sve je moglo da bude drugačije da su se primenile izvršne odluke Skupštine lige od 27. juna i 16. jula i takmičenje dovelo u pravno uređeno stanje. Kamen spoticanja je odluka Partizana da ne dozvoli upis udela vlasništva FMP iz Železnika u strukturu društva.

Praktično, na ovaj način se nastavlja pravni sukob u kome klub iz Humske upis udela FMP u vlasničku strukturu uslovljava uvođenjem Arbitražnog suda iz Lozane kao nadležne institucije koja će da utvrdi da li postoji sukob interesa između Crvene zvezde i FMP.

Banke se plaše strogog nadzora Hrvatske narodne banke i gotovo je izvesno da neće dozvoliti da pravno statusno neuređeno društvo otvori račun. Problemi u regionalnom takmičenju se nastavljaju, a u četvrtak će, u slučaju da dođe do gašenja računa, advokatski tim ABA lige pokušati da nađe adekvatno rešenje kako bi se prvenstvo nastavilo. Račun je već bio blokiran pre nešto više od 20 dana, ali su članovi društva ovlastili Dragana Bokana da odblokira račun što je on i uradio.

PROČITAJTE JOŠ: