Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda
Alo Marko Metlas
Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda

Alo Marko Metlas

Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda, Foto: Alo Marko Metlas

ABA liga je i pred početak sezone "pretila" da bude najzanimljivija od osnivanja. Iznenađenja nisu nedostajala tokom cele sezone, svakako je najveće da Crvena zvezda, koja ima ubedljivo najjači tim u ligi, neće biti prva, a ni druga posle regularnog toka, ali je malo ko očekivao i da će Primorska i posle rasprodaje ekipe ostati u trci za plej-of i da će silno pojačana, ujedninjena Cedevita Olimpija, strahovati za doigravanje posle ogromnog novca uloženog u ekipu. Do kraja regularnog toka sezone ostala su još samo dva kola, a čak 11 od 12 klubova imaju ogromne takmičarske motive do kraja. Samo FMP nema takmičarski motiv, klub iz Železnika je obezbedio opstanak, a ne može u plej-of, pa ulazi rasterećeno u finiš sezone.

Ostalih 11 klubova imaju takmičarske motive, neki sa gornje, neki sa donje strane tabele. Izvesno je da su Partizan i Budućnost obezbedili plej-of, a za preostala dve mesta bore se četiri ekipe. Kad je u pitanju borba za opstanak, pet klubova se bore da izbegnu poslednje dve pozicije. Poslednje mesto vidi direktno u ABA 2 ligu, dok pretposlednje vodi u plej-aut protiv poraženog finaliste plej-ofa ABA 2 lige.

Partizan i Budućnost će do kraja voditi borbu za prvo mesto. Crno-beli će izvesno biti prvi ako pobede i Megu kod kuće i Cibonu na strani, ali Budućnost može da im preotme prvo mesto ako naprave jedan kiks, a Đetići ostvare obe pobede. 

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Trebalo bi da se desi "osmo svetsko čudo" da Zvezda ne bude treća na kraju sezone. Branilac titule ima pobedu više od Mornara, Primorske i Cedevita Olimpije, a sa svakim od ta tri tima pojedinačno ima bolji skor u međusobnim duelima, tako da crveno-belima samo jedna pobeda iz preostala dva duela, protiv FMP u gostima ili Zadra kod kuće garantuje mesto među četiri. Za potvrdu trećeg mesta biće im potrebne oba slavlja, ili da ne budu u trouglu sa Mornarom i Cedevita Olimpijom, koji bi u toj varijanti imao najviše pobeda, jer je oba puta pobedio ekipu iz Ljubljane. Ukoliko bi pak bila u krugu sa ove dve ekipe i Primorskom, tada bi Zvezda sigurno bila treća, a Mornar četvrti.

Plej-of u magli

Sve u svemu, čekaju nas dva izuzetno zanimljiva kola ABA liga u kojima će pet od šest utakmica odlučivati o nečemu, a za dve nedelje će se znati ko će se radovati, a ko tugovati. Plej-of počinje 27. marta polufinalnij serijama, dok se veliko finale igra od 19. aprila. Naravno, sve pod uslovom da Partizan ne stigne do polufinala Evrokupa, a Crvena zvezda ne uđe u TOP 8 fazu Evrolige, u tom slučaju biće pomeranja predviđenih datuma. 

Mornar u ovom trenutku najbolje stoji u trouglu sa Primorskom i Cedevita Olimpijom ali to ne znači da ima otvoren put ka doigravanju. Baranima čak ni dve pobede u oba preostala meča, sa Krkom kod kuće i Megom na strani garantuju mesto među četiri. Do njega će doći ako na kraju budu u bilo kakvom krugu koji bi uključivao Cedevita Olimpiju ili Crvenu zvezdu, ili ako Primorska ne dobije jedan od dva preostala meča protiv Zadra u gostima i Igokee u gostima. Ukoliko samo Mornar i Primorska budu bodovno poravnati, tada će ekipa iz Kopra sa Zvezdom da ide u plej-of, jer ima bolji skor u međusobnim duelima sa Mornarom.

PREOSTALI MEČEVI

21. KOLO: Igokea - Cibona, Mornar - Krka, Zadar - Primorska, FMP - Crvena zvezda, Cedevita Olimpija - Budućnost, Partizan - Mega.

22. KOLO: Cibona - Partizan, Primorska - Igokea, Krka - Cedevita Olimpija, Mega - Mornar, Budućnost - FMP, Crvena zvezda - Zadar.

Kad je u pitanu borba za opstanak, tu će "raditi digitroni". Trenutno je u najboljoj poziciji Igokea, koja ima skor 7-13, i ona je obezbedila, u najgorem slučaju, pretposlednju poziciju i doigravanje za opstanak. Mega, Cibona i Krka imaju skor 6-14, dok je Zadar na začelju sa skorom 5-15. U krugu ovih pet ekipa preostalo je još samo da igraju Igokea i Cibona u Laktašima, ali jasno je da će značajno odlučivati i mečevi sa bolje plasiranim ekipama. Igokea u slučaju jedne pobede, a sastaje se pored Cibone u Laktašima i sa Primorskom u Kopru, može da padne na 11. mesto samo u slučaju da bude poravnata bodovno samo sa Megom.

Beogrdaski klub do kraja igra sa Partizanom u gostima i dočekuje Mornar. Jedna pobeda Megi znači sigurno obezbeđivanje najmanje 11. mesta koje vodi u plej-aut, ali mogu i oba poraza u slučaju da Zadar ne ostvari dve pobede do kraja, protiv Primorske kod kuće i Zvezde na strani. Mega ima bolji skor u međusobnim duelima sa svim konkurentima za opstanak, što može da bude presudno. Sa druge strane, Zadar ima slabiji skor u međusobnim duelima sa svim rivalima, tako da je najrealniji kandidat za direktno ispadanje. Najrealniji kandidati za pretposlednje 11. mesto su Cibona i Krka. Hrvati imaju bolji skor u međusobnim duelima i ostaju u ligi ukoliko ekipa iz Novog Mesta ne ostvari makar pobedu u dva duela protiv Mornara u gostima i Cedevita Olimpije kod kuće.