POVREDE BUBREGA SU RETKE Doktor reprezentacije Srbije detaljno govorio o drami kroz koju je prolazio Boriša Simanić
Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpski košarkaš je na Svetskom prvenstvu na Filipinima izgubio bubreg, nakon što ga je protivnički igrač iz redova Južnog Sudana nezgodno udario.

Radovanović ističe da u literaturi nije pronašao podatak da je neki sportista ostao bez bubrega zbog povrede na terenu. 

-Neuobičajeno za košarkaške, sportske terene. U literaturi nisam našao podatak da se najteža povreda bubrega dogodila na terenu. Iz prostog razloga što je mehanizam povređivanja i sila koja je potrebna da napravi takvu povredu, ne pojavljuje se na sportskom terenu. Obično se to dešava u saobraćajnom traumatizmu, prilikom pada sa velike visine, povredom vatrenim oružjem… Generalno su povrede bubrega retke. Sve je to bilo neočekivano i kada se to desilo, zaista je po tim nekim znacima, odmah sam prepoznao da se radi o teškoj povredi. Ono što je najteže i najopasnije je to krvarenje koje se javlja, koje je intenzivno, zbog čega čovek gubi veliku količinu krvi i život mu je doveden u pitanje. Vrlo brzo smo ga transportovali u bolnicu i tu je krenula dijagnostika, operativno lečenje. Organizacija sistema na Filipinima je malo sporija, naročito tokom noćnih sati. Nemate svo osoblje, specijaliste i onda smo imali problem i zastoj dok smo napravili dijagnostiku. Posle toga su bile procene da on može da sačeka sutrašnji dan. Meni je odmah bilo jasno da to neće biti baš tako - rekao je Radovanović u Jutru na TV Prva.

POVREDE BUBREGA SU RETKE Doktor reprezentacije Srbije detaljno govorio o drami kroz koju je prolazio Boriša Simanić

Foto: Printscreen

 

REVOLUCIJA U SRPSKOJ KOŠARCI Pravi se jaka domaća liga, sve je već dogovoreno

Radovanović nema dilemu oko toga da li je Simaniću bubreg morao da bude izvađen.

-Apsolutno, takva je povreda bila, u centralnom delu gde se nalaze glavni krvni sudovi. Desila se i ta komplikacija da je tkivo bubrega izgubilo vitalnost posle prve operacije, tako da je morala da se odradi i druga operacija i bubreg ukloni. Taj bubreg nije mogao da ima vitalnost i funkciju.

Radovanović veruje da će se Simanić i dalje baviti sportom.

-On se lepo oporavlja, zaista mislim da će moći da se bavi sportom. Mlad je, zdrav je ušao u sve ovo. On je zdrav, nije pacijent u klasičnom smislu. Potrebno je da prođe određeno vreme da se bubreg adaptira na to da je jedini, da preuzme tu funkciju… I drugo da ga istestiramo kako se bubreg ponaša tokom napora.

U međuvremenu, pojedini ljudi su se javljali da doniraju bubreg Simaniću.

-Vidite kolika je ljudska dobrota. Ovakve stvari nas nauče koliko čovek može da ima dobrote i da pokaže na eksplicitan način. U ovoj nesreći to je lepa stvar koja se desila - istakao je on.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljiljana

19.09.2023 20:21

Boriša sine, želim ti brz oporavak. I da se vratiš na parket još jači i snažniji. Ostala sam bez levog bubrega 2000.god. i evo me tu sam. Sve najbolje ti želim. Veliki pozdrav iskrena podrška. 🏀❤🤍🏀