OHRABRUJUĆE VESTI ZA BORIŠU IZ ŠPANIJE On i Pele su igrali bez bubrega, "Marka" se oglasila o slučaju srpskog reprezentativca
Tanjug/Strahinja Aćimović

Situacija u kojoj se našao naš Boriša Simanić dešava se najčešće u saobraćajnim nesrećama, kaže doktorka Marija Markes u izjavi za špansku "Marku" i navodi da na jednu takvu povredu idu 64 potresa mozga ili 1.500 klasičnih sportskih povreda.  

Pravu dramu je prošao naš as u Manili, a njegova porodica, saigrači i cela nacija strepeli su zbog njegovog stanja. Boriša se sada oseća mnogo bolje, a ohrabrenje mu stiže iz Španije, jer renomirani tamošnji list podsećanja na slučaj  golmana Horhea D'Alesandra (74). Takođe oni navode da je i čuveni Pele od 1977. godine igrao bez jednog bubrega, ali je javnost za to saznala tek 2014.

Bio je Horhe čuvar mreže San Lorenca i Salamanke, a doživeo je pucanje bubrega tokom utakmice sa Atletik Bilbaom u zimu 1978. godine. Ono što raduje je da se on posle oporavka, uprkos savetima lekara, vratio na gol u četiri meseca kasnije i branio sve do 1984. godine.

OHRABRUJUĆE VESTI ZA BORIŠU IZ ŠPANIJE On i Pele su igrali bez bubrega,

Foto: Printscreen

 

Zanimljivo, Argentinac je ostao na terenu do kraja utakmice, a nakon meča stanje mu se znatno pogoršalo. 

-Sećam se, imao sam sudar sa protivničkim igračem u drugom poluvremenu i bubreg mi je pukao na dva dela, ali nastavio sam da branim. Posle mi je u autobusu bilo jako loše, mokrio sam krv, a kada sam došao kući rekao sam ženi da zove maserku. Njih dve su me odvele u bolnicu. Sećam se da su mi, kada sam se probudio, rekli da više nemam bubreg. Nisam želeo to da prihvatim i automatski sam pitao kada ću ponovo moći da branim. To je bilo apsurdno i nemarno za to vreme, ali je to bila moralna snaga koja mi je pomogla da pobedim sudbinu - rekao je D'Alesandr za "Marku".

MNOGI NISU VEROVALI, MI JESMO Predsednik Vučić čestitao Srbiji na plasmanu u polufinale Mundobasketa

Dobio je sjajni golman veliku podršku od tadašnjeg predsednika FS Španije, Pabla Porte, koji je za njegovu operaciju angažovao najbolje doktore u zemlji, nefrologa Pućverta i urologa Hil-Verneta, a nakon oporavka Horhe je zbog svoje odluke da se vrati na teren postao velika zvezda.

-Našao sam se na naslovnoj strani Marke i skoro svih novina u Španiji. Pokrenuta je skoro pa nacionalna debata. Tih dana fudbaleri nisu imali socijalno osiguranje, a zajedničko osiguranje nije htelo da me pusti da igram. Nudili su mi odštetu 250.000 pezeta, a imao sam čip od skoro 7.000.000. Radio sam trbušnjake četiri ili pet sati dnevno i trudio se da dižem tegove iz benča. Bila je to revolucionarna terapija, ne znaš kako je bilo podići 150 kilograma tada! Sada vodim normalan život. Mogu da popijem dva viskija, ali ne smem da preterujem sa alkoholom, a moram i da kontrolišem holesterol - kaže Horhe.

Istakla je doktorka Markes da su u to vreme u mnogim zemljama pacijenti sa rupturom bubrega proglašavani doživotnim invalidima, ali to nije bio slučaj sa odlučnim golmanom.

- Funkcija bubrega se obično normalizuje nakon šest ili osam meseci, ali Savez je želeo da ubrza D'Alesandrov povratak na teren", ispričala je doktorka Marija Markes.

Ovaj primer bi mogao da posluži kao ohrabrenje za našeg Borišu Simanića, koji svakako nije izgubio nadu da bi mogao da se vrati na parket i nastavi karijeru.

- Odlično sam stvarno. U početku je bilo baš nezgodno, ali iz dana u dan je sve bolje. Počeo sam i da hodam i da jedem, tako da se nadam ubrzanom oporavku... Zasad ne znam mnogo. Naravno, moguće je da opet zaigram. Znam samo da tri meseca ne smem ništa da radim. Posle toga me očekuju analize pod fizičkim naporom i onda ćemo sve znati posle toga -  ispričao je nedavno Simanić za Radio Beograd. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading