AJMO PO TO ZLATO Srbija sanja titulu, Češka na krilima Veselog želi da pomrsi račune favoritima
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Utakmice grupe D na Evropskom prvenstvu igraju se u Pragu.

Biće to grupa koja će se u Srbiji pomno pratiti, jer se u njoj nalazi naša reprezentacija zajedno sa Poljskom, Finskom, Češkom, Izraelom i Holandijom.

Srbija

Srbija na zlato u košarci čeka punih 20 godina, kada smo 2002. u Indijanapolisu postali prvaci sveta. Godinu dana ranije bili smo prvaci Evrope. Od tada pa do danas bilo je mnogo uspona i padova, a sada je na klupi "orlova" Svetislav Pešić, čovek sa kojim smo osvojili pomenuta zlata.

Da li je vreme da se ponovi Istanbul iz 2001. godine?

Dugo se čekao spisak 12 igrača koji će Srbiju predstavljati na Evrobasketu, sve do srede uveče vladala je neizvesnost, kada je Pešić obelodanio koga vodi put Češke.

AJMO PO TO ZLATO Srbija sanja titulu, Češka na krilima Veselog želi da pomrsi račune favoritima

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

Na Evrobasket ide sledećih 12 igrača: 


Vasilije Micić, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Ognjen Jaramaz, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dejan Davidovac, Marko Jagodić-Kuridža, Nikola Jokić, Nikola Milutinov i Dušan Ristić.

Zbog povreda nema Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, a precrtan je i Miloš Teodosić. Njih trojica su dugo činili okosnicu reprezentacije, ali ih ove godine nećemo gledati na prvenstvu Evrope.

Lideri reprezentacije biće Nikola Jokić dvostruki MVP NBA lige, Vasilije Micić MVP Evrolige, Vladimir Lučić - novi kapiten.

AJMO PO TO ZLATO Srbija sanja titulu, Češka na krilima Veselog želi da pomrsi račune favoritima

Printscreen

 

 

Srbija je osvojila Superkup u Hamburgu pobedama nad Italijom i Nemačkom. Pre toga je posle produžetka izgubila od Slovenije u reprizi finala 2017.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, "orlovi" su posle drame pobedili Grčku i Tursku. Bilo je mnogo uspona i padova, ali ono što je najvažnije - momci su pokazali karakter, stekli samopouzdanje i u dobrom raspoloženju dočekuju početak Evrobasketa.

Jasno je da se igra vrti oko Nikole Jokića i da on saigrače čini boljim. Kada njega nema na terenu dođe do praznih minuta u napadu. Veliki uticaj na igru imaju Lučić i Nikola Kalinić koji rade onaj posao koji se na vidi u statistici. X faktor bi mogao da bude Marko Gudurić koji je imao problem sa povredom, ali je fino iskoristio minute i neko je na koga Pešić može da se osloni. 

Deluje da svako zna svoju ulogu u timu, što je jako važno. Kada u timu imate Jokića i Micića jasno je da pretendujete na medalju, a prema kladionicima, Srbija je glavni favorit za zlato!

Grupa je relativno laka i to može biti mač sa dve oštrice. Međutim, ako neko zna kako se osvajaju ovakva takmičenja onda je to Kari Pešić.

Češka

Češka je domaćin grupe i verovatno najteži rival Srbije u prvoj fazi. 

Tamo svi gledaju jedino u smeru Tomaša Satoranskog – ako se novi/stari košarkaš Barselone oporavi za Evrobasket, Česi imaju sasvim realne izgleda da se plasiraju u drugi krug, a možda i korak dalje od toga.

Pored Satoranskog, tu je i Jan Veseli koji će biti udarna igla i od njega preti najveća opasnost.

AJMO PO TO ZLATO Srbija sanja titulu, Češka na krilima Veselog želi da pomrsi račune favoritima

Tanjug/Ap

 

 

Česi su pokazali mnogo oscilacija u igri. Nedavno su posle velike borbe izgubili od Mađarske, a pre toga ih je Francuska deklasirala 95 : 60. 

Na prošlom Evropskom prvenstvu nisu prošli ni gurpu, sada to ne bi smelo da im se ponovi.

Izrael

Izrael ima sasvim pristojan tim. Međutim, nisu imali dobru uvertiru za Evrobasket - u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo izgubili su od Finske u gostima 79:73, da bi potom doživeli debakl kod kuće u duelu sa Švedskom 95:83.

Glavna snaga Izraela leži u spoljnim pozicijama. Jama Madara poznajemo iz Partizana, on je bio i najbolji igrač u poslednje dve utakmice, a timu se posle porodičnih problema pridružio i Gal Mekel, bivši košarkaš Crvene zvezde. Tu su i poznata imena – Jovel Zosman, Džon Dibartolomeo i Tamir Blat – svi sa iskustvom na najvišem nivou i svi sa solidnim i plejmejkerskim i šuterskim sposobnostima.

AJMO PO TO ZLATO Srbija sanja titulu, Češka na krilima Veselog želi da pomrsi račune favoritima

KK Partizan

 

 

Vođa tima trebalo bi da bude Deni Avdija, koji je imao još jednu solidnu sezonu u Vašington Vizardsima.

Prolazak grupe ne bi smeo da se dovede u pitanje.

Holandija

Selektor reprezentacije Holandije Mauricio Buskalja saopštio je konačan spisak od 12 košarkaša koji će igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Ova selekcija je prvi rival Srbije na Evrobasketu (2. septembar 21 sat). Na spisku se nalaze: Janik Franke, Met Harms, Šejn Hamink, Vorti de Jong, Mohamed Kerazi, Šarlon Klof, DŽes Edvards, Olaf Šaftenar, Roland Šaftenar, Jito Kok, Leon Vilijams, Kej van der Vurst de Vris. 

Holandija je autsajder i plasman u osminu finala bio bi iznenađenje.

Poljska

Poljska je jedan od favorita grupe D.

Mateuš Ponitka najbolji je i glavni igrač Poljske. Igrao je dosta dobro u Zenitu, a onda na iznenađenje mnogih potpisao za Ređo Emiliju. Igra na poziciji krila, ali u Poljskoj često preuzima i plejmejkerska zaduženja.

Uz Ponitku, lopta je najviše u rukama Ej-Džeja Slotera. Naturalizovani Amerikanac ima 35 godina i nije više ubojit kao kada je bio u zenitu karijere. 

Prošlog oktobra, Majka Tejlora je na selektorskoj klupi zamenio hrvatski stručnjak Igor Miličić. 

Na prošlom Evropskom prvenstvu nisu prošli ni grupu, sada se očekuje da odu makar korak dalje.

Finska

Očekuje se da se Finska sa Izraelom i Poljskom bori za treće, odnosno četvrto mesto u grupi.

Za njih bi vrlo lako ključna utakmica mogla da bude upravo prva u grupi, protiv Izraela. Nedavno su baš Izraelce pobedili u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo - 79:73.

Prve zvezde tima su košarkaš Klivlenda Lauri Markanen i Sasu Salin i od njih gotovo sve zavisi u igri Finske.

Predstoji im velika borba za plasman u osminu finala.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading