"GRUPA SMRTI" Slovenija predvođena Dončićem želi da odbrani trofej, moćni Nemci i Francuzi, uvek nezgodni Litvanci, Bosanci sanjaju čudo
AP Photo/Eric Gay

U nedelju smo vam predstavili grupu A Evropskog prvenstva u košarci, a danas je na redu grupa B, daleko najjača na turniru u kojoj se nalaze neki od glavnih favorita za odličje. 

Pored aktuelnog šampiona Slovenije, tu su još Francuska, Nemačka, Litvanija, Bosna i Hercegovina i Mađarska.

Slovenija

Prema kladionicama, a i po prognozama stručnjaka Slovenija je glavni favorit na Evrobasketu.

Te 2017. godine u finalu, Slovenci su predvođeni Lukom Dončićem i Goranom Dragićem pobedili Srbiju. X faktor bio je Klemen Prepelič koji je pogodio neke ključne šuteve kada se lomila utakmica. Okosnica ekipe je tu i na ovom šampionatu. Tu su još naturalizovani Majk Tobi, kao i igrači dobri poznati našoj javnosti - Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Aleksej Nikolić, Edo Murić.

Tanjug/AP

 

 

Slovenija igra brzo, na koš više, što i ne čudi s obzirom na to kakav napadački potencijal imaju.

U prijateljskoj utakmici protiv Srbije igranoj u Stožicama, Slovenci su slavili nakon produžetka - 97:92.

Međutim, juče su u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo doživeli ubedljiv poraz od Nemačke (90:71), tako da su i te kako ranjivi.

Najveći uspeh na prvenstvima Evrope ostvarili su te 2017. godine kada su osvojili zlato. Mogu li da ponove uspeh?

Nemačka

Nemačka u svojim redovima ima nekoliko NBA igrača - Denisa Šrudera koji je lider ekipe, Franca Vagnera i Danijela Tajsa koji je propustio kvalifikacione prozore, ali se očekuje da zaigra na Evrobasketu.

Šruder, član Hjustona prva je opcija u napadu "pancera". Sjajni 28-godišnji plejmejker je neverovatan skorer i gotovo da nema reprezentacije kojoj nije u stanju da da preko 25 poena, ali isto tako ume i da razigrava i saigrače čini boljim.

Foto: ALO/Marko Metlaš

 

 

Nemačka sa njim i bez njega na terenu nije ista ekipa, a to se videlo i na Superkupu u Hamburgu kada je Šruder propustio utakmicu protiv Srbije, pa su "orlovi" slavili sa ubedljivih 83:56.

Uz Šredera, tu je i Vagner, 21-godišnji igrač Orlanda od kog se mnogo očekuje. Bude li igrao i Danijel Tajs, centar Indijane, Nemci sa još nekoliko igrača iz Bajerna, kao i sa Johanesom Fojtmanom, krilnim centrom CSKA mogu mnogo na ovom prvenstvu.

Jedino zlato Nemačka je na Evropskom prvenstvu osvojila daleke 1993. godine, dok se srebra domogla 2005.

Francuska

Francuska nije tako moćna kao na nekim prethodnim takmičenjima kada su ih predvodili Toni Parker, Nikola Batum, ali se svrstavaju u najuži krug favorita.

Zvezde tima su Evan Furnije, košarkaš Njujork Niksa i Rudi Gober, centar Minesote, koji slovi za jednog od najboljih defanzivaca na svetu.

Pored njih dvojice, tu su još Jabusele, Tomas Ertel, Vensan Poarje, a sa klupe ih predvodi iskusni Vensan Kole koji je selektor "trikolora" još od 2009. godine.

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

 

 

Francuska je nedavno u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo doživela šokantan poraz od Bosne i Hercegovine (96:90), ali teško je očekivati da im se to dogodi sada u grupi na Evrobasketu.

Ovo je sastav Francuza: 

Eli Okobo, Amat Mbaje, Timoti Luvavu, Tomas Ertel, Geršon Jabusele, Evan Furnije, Teo Maledon,  Mamadu Žaite, Vensant Poirier, Endru Albisi, Teri Tarpej, Rudi Gober

Zanimljivo da Francuska ima samo jedno osvojeno zlato na Evropskom prvenstvu i to ono iz 2013. godine, dok su 2017. takmičenje završili već u osmini finala.

Litvanija 

Litvanija - zemlja u kojoj je košarka broj jedan. Uvek spadaju u najuži krug favorita, pa će tako biti i ovoga puta. 

Selektor Kazis Maksvitis saopštio je spisak od 12 košarkaša, koji će igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Na spisku se nalaze: Ignas Brazdeikis, Artnas Butkevičijus, Martinas Ehodas, Rokas Gedraitis, Marius Grigonis, Rokas Jokubaitis, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavičijus, Domantas Sabonis, Jonas Valančijunas, Kristupas Žemaitis i Eigirdas Zukauskas.

EPA-EFE/Toms Kalnins

 

 

Izuzetno su jaki pod košem zbog Sabonisa i Valančijunasa, a na sve to su i šuterska ekipa. 

Na poslednjih devet mečeva upisali su isto toliko pobeda, premda, ruku na srce, protivnici nisu bili iz reda košarkaške elite izuzev Španije koju su oba puta dobili posle velike borbe.

Litvanci su na poslednjem Evropskom prvenstvu podbacili i ispali u osmini finala, ali su na prethodna dva šampionata osvojili srebro, dok su se zlatom okitili 2003. godine.

Bosna i Hercegovina

Da se Bosna i Hercegovina nalazi u bilo kojoj drugoj grupi, bila bi favorit za plasman u osminu finala, ovako pored Slovenije, Nemačke, Francuske i Litvanije biće im jako teško, ali daleko od toga da su bez šansi.

Imaju neverovatnu energiju, a predvode ih Džanan Musa i Jusuf Nurkić.

AP/Jack Dempsey

 

 

Koliko je Bosna opasna pokazala je nedavno u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kada je pobedila Francusku. Biće teško to da ponovi, ali nema sumnje da su dobili na samopouzdanju posle tog trijumfa.

Nisu imali zapaženije rezultate na prvenstvima Startog kontinenta, ali nema sumnje da nikome neće biti lako protiv njih.

Mađarska

Mađarska je autsajder u grupi A i njihov plasman među 16 najboljih bio bi senzacija.

Ubedljivo najbolji igrač im je Adam Hanga, košarkaš Real Madrida. Uz njega tu su još David Vojvoda i Keler, međutim, od njih ne treba mnogo očekivati i svaka pobeda bila bi veliko iznenađenje. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading