SVE JE REKAO O JOKIĆU, KOKOŠKOVU, OBRADOVIĆU, ZVEZDI, GROBARIMA, MEGI Legenda srpske košarke otkrila je BAŠ SVE
Alo!/Masanori Jošida

MVP NBA lige Nikola Jokić, MVP Evrolige Vasilije Micić, MVP Evrokupa (prve faze) Miloš Teodosić, MVP ABA lige Filip Petrušev, a reprezentacija Srbije nakon kvalifikacija u Beogradu nije uspela da se plasira na Olimpijske igre na kojima su medalje podelili SAD, Francuska i Australija.

Sve to navodi da nešto ne štima u reprezentaciji Srbije.

O tome, a i mnogo čemu drugom, je za "Večernje novosti" govorila legenda srpske košarke Dušan Duda Ivković.

- Pojavili su se veliki problemi pred i tokom kvalifikacionog turnira, povrede, odsustvo igrača. Razočarali smo se slabom igrom, međutim, mi smo imali mnogo slabosti i tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Ne bi trebalo da zaboravimo da smo gubili i od Švajcarske. Ovo nam je opomena da kao jedna mala zemlja nemamo tako veliki izbor igrača. Imamo dvojicu na pozicijama „jedan“ i „pet“, Micića i Jokića, Bogdanovića kao beka šutera koji se izborio za svoje mesto u NBA. Sa takvom osnovom lako je napraviti dominantan tim, ali je u današnje vreme, sa ovakvim kalendarom takmičenja, teško obezbediti da svi igraju na svim takmičenjima. Mislim da bi u ovim uslovima trebalo da se radi mnogo studioznije, da se odrede prioriteti u četvorogodišnjem ciklusu. Potrebno je iz svega ovog izvući neke pouke.

Vraćamo se na MVP-ijeve Micića, Teodosića...

- Košarka je timski sport. Ti igrači u datom momentu nisu bili spremni, niti su svi igrali. Ne možemo da se uzdamo u neku tradiciju. Mi i sada imamo vrhunske igrače, ali je treneru teško da ih u kratkom roku oporavi i pripremi kada su u takvom stanju. Setite se da Teodosić i Micić nisu igrali na Akropolis kupu, ti igrači uopšte nisu bili spremni za olimpijske kvalifikacije.

Nikola Jokić je odlučio da ne igra za reprezentaciju tokom olimpijskog leta?

- Teško je komentarisati njegov otkaz, sada možda još teže kada su se trojica igrača posle NBA finala priključila američkoj reprezentaciji. Zbog toga bi, pre nego što se objavi spisak, trebalo da se obezbedi učešće igrača koji će se naći na tom spisku. Kod Jokića je dosta komplikovana situacija, svašta mu se događa u ovom periodu života. Iz iskustva znam da su igrači pod uticajem klubova i trenera, koji im savetuju da se odmore. Moje mišljenje je da se reprezentacija ne odbija, ali isto tako mislim da selektor mora da obezbedi učešće svih igrača koje stavlja na spisak.

Kolika je odgovornost selektora za neuspeh u olimpijskim kvalifikacijama?

- Trener svakako nosi svoj deo odgovornosti. Mislim da smo svi bili za to da je Igor Kokoškov dobro rešenje za poziciju selektora. Razgovarao sam sa njim kada se pojavila informacija da ga Sakramento ne pušta, možda sam i uticao da prelomi i prihvati poziv KSS. Njegovim povratkom u NBA situacija postaje malo konfuzna, nemam informaciju da li je kao pomoćni trener Dalasa obezbedio da može da vodi reprezentaciju. To bi trebalo njega da pitate.

Uočavate li probleme u radu sa mladim igračima?

- U našoj zemlji igrači ne sazrevaju do nivoa superstarova. Razloga ima mnogo, pre svega zato što u ABA ligi igra vrlo malo mladih igrača. Tradicija je bila da su naši treneri izuzetno hrabri i da su vanserijski talenti već u juniorskom stažu znali da budu nosioci igre u svojim klubovima. To se sada promenilo. Razgovarao sam o tome sa Željkom Obradovićem, koji bi rado igrao sa 12 domaćih igrača, ali to ne može da se uradi preko noći. Te igrače prvo treba stvoriti.

Imamo Megu kao čuvara vatre kada je reč o razvoju mladih igrača. Da li je ona najzdravije tkivo naše košarke, iako joj se prišiva etiketa menadžerskog kluba?

- Ako smo objektivni i nezavidni, možemo da kažemo da Mega najbolje radi. U tom klubu je stasalo najviše mladih igrača i izborilo se za seniorski status. Po pravilu uvek ima najmlađi tim, to ne može niko da ospori. Druga je stvar to što ljudi vole da kače raznorazne etikete.

Da li ste iznenađeni odlukom Željka Obradovića da se vrati na klupu Partizana?

- Razgovarali smo o tome i pre nego što je doneo tu odluku, mi smo kumovi i veoma smo bliski. Rekao sam mu da je to veliki rizik, ali i da je jako dobro za našu košarku. Prevladala je Željkova velika i prevelika ljubav prema Partizanu.

Navijači crno-belih očekuju od Obradovića da vrati klub u evroligaško društvo.

- Partizan je jedini naš klub sa titulom Evrolige i logično je da navijači žele da igra u najboljem takmičenju. Međutim, pravilo je da svi veliki klubovi imaju krizne periode, kada padaju i ispadaju iz najvećih takmičenja. Veliki klub ne čine samo trener i igrači, već i navijači. Ako oni to očekuju i ako postoje uslovi, trebalo bi ispuniti njihovu želju. Ali, to se ne može preko noći. Niko ne može da garantuje da će Partizan dogodine biti u Evroligi. Ukoliko su obezbeđeni svi uslovi, trebalo bi verovati da će Partizan sa Željkom Obradovićem uspeti da ostvari taj cilj, ali to nije lak posao.

Partizan dovodi pojačanja iz redova učesnika fajnal-fora Evrolige, Zvezda reaguje vraćanjem Nikole Kalinića. Da li je ta, da je nazovemo hladnoratovska trka u naoružavanju, dobra ili loša za našu košarku?

- Mislim da je dobra, ali ne bi trebalo da se pretvori u nešto što izlazi iz okvira zdrave konkurentske trke. Verujem da će jaka Zvezda pomoći jakom Partizanu i da će oni uspeti da se izbore da imamo dva kluba u Evroligi.

Postalo je uobičajeno u današnjoj košarci da igrači igraju do poznih 30-ih godina, nekad i duže.

Igrački vek se produžava ne zato što je sada bolji oporavak, već zato što igrači imaju interes da duže igraju i zarade više novca - objašnjava Ivković. - Nekad su kod nas igrači do vojske igrali ozbiljnu košarku, odmah posle toga su manje-više bili veterani. Danas je skroz drugačija situacija.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (1)

Loading
Selecom

15.08.2021 11:53

Sve je to lepo i tačno, al se sve vrti ipak oko novca. Sad je pitanje odakle i koliko para i da li su to društvene pare (sam je rekao da se igrački a i trenerski vek produžava zbog novca). Ako so to društvene pare( i u kom obimu) onda ti klubovi kao i partije žive na društvenim jaslama i što bih ja kao građanin finansirao taj vid profesionalizma.