Mozzart
Promo
Mozzart

Promo

Mozzart, Foto: Promo

Proizvodnji na nivou nacionalne ekonomije kompanije koje se bave priređivanjem igara na sreću doprinose sa skoro pola milijarde evra, koliko iznosi njihov ukupan efekat na bruto društveni prizvod zemlje (BDP).

Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u procesu obavljanja delatnosti, priređivači igara na sreću stimuliše domaću privrednu aktivnost direktno, u vrednosti od 174,2 miliona evra, i indirektno, sa 344.2 miliona evra. Svoj direktan efekat na BDP industrija igara na sreću ostvaruje uplatom 96,7 miliona evra u budžete i fondove Srbije na ime poreza i drugih dažbina i izdvajanjem skoro 40 miliona evra za plate zaposlenih, dok se njen indirektan uticaj na BDP izražava kroz 344.2 miliona evra za koliko su priređivači prošle godine povećali obim proizvodnje svojih dobavljača, i to uz prelivanje efekta poslovanja industrije i na druge privredne grane.

Kada je reč o fiskalnim i parafiskalnim nametima čijim redovnim plaćanjem članice Udruženja priređivača igara na sreću pune republički, lokalne budžete i PIO fond, u toku 2017. godine ova industrija je u državni budžet uplatila 71,7 miliona evra za naknade iz delatnosti, porez na dobit, porez na zarade, PDV i drugo, 19,2 miliona evra u PIO fond, za doprinose za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost, kao i 5,8 miliona evra u lokalne budžete, za lokalne komunalne takse.

Pozitivan uticaj industrije igara na sreću na planu smanjenja stope nezaposlenosti ogleda se u činjenici da ova privredna grana upošljava skoro 96.000 radnika, budući da svaki od njenih oko 12.000 direktno zaposlenih podržava još sedam radnih mesta. Dodatni doprinos priređivača u ovoj oblasti sastoji se u tome što znatno povećavaju mobilnost na tržištu rada.

Zahvaljujući tome što su kod većine kompanija iz ove industrije konstantno otvoreni oglasi za posao za mlade stručnjake, rastući trend zapošljavanja beleži se posebno u kategoriji u kojoj je registrovana najveća stopa nezaposlenosti.

Imajući u vidu da je ne samo u Srbiji, već i u celom regionu Zapadnog Balkana jedna od privrednih grana u koju se ulaže najviše novca upravo industrija igara na sreću, ona utiče i na porast stope investicija što je direktno povezano sa rastom privrede. Globalne razvojne tendencije industrije igara na sreću, u okviru koje članice Udruženja priređivača igara na sreću posluju u 30 zemalja, na 4 kontinenta, podrazumevaju ulazak novih priređivača na domaće tržište što dovodi ne samo do ekspanzije industrije, već i oporavka privredne aktivnosti.

Na spisku zemalja koje su na naše tržište, investirajući u igre na sreću, donele milione evra, nalaze se priređivači iz Nemačke, Austrije, Izraela, Grčke, Belgije i SAD, koji su u ovaj sektor doveli nekoliko stotina programera i tako dali primer i podstrek i drugim privrednim subjektima iz inostranstva.