Glumci sportisti
youtube/printscreen
Glumci sportisti

youtube/printscreen

Glumci sportisti, Foto: youtube/printscreen

Posle liste najboljih srpskih sportkih filmova nastavljamo sa epizodnim pojavljivanjima naših sportista na velikom platnu.

Sportisti su umetnici na terenu. Na parketu, travi, šljaci, u bazenu izražavaju svoju ličnost, izbacuju emocije i koketiraju sa publikom. Poput muzičkih zvezda, mnogi crpe dodatnu energiju iz podrške oduševljenog auditorijuma.

Nije čest običaj na našim prostorima, za razliku od Zapada, da se sportisti late glume. Da li se stide, nisu zainteresovani, misle da nisu talentovani, svakako je iznenađenje kada neko ko je čitav život posvetio gotovo ratničkoj disciplini odjednom bar u par scena postane umetnik.

Vini Džouns, Dvejn "Rok" Džonson, Džejson Stetam, Arnold Švarceneger, Džoni Vajsmiler su bili sjajne atlete, ali su veliki uspeh na sportskom polju uspeli da prenesu i u Holivud. Čak i Majkl Džordan je sa "Svemirskim basketom" napravio pravi "bum" sredinom devedesetih, a Zinedin Zidan i Toni Parker su dodali dodatni vic u "Asterisku i Obeliksu".

Izdvajamo za vas najpoznatije epizodne uloge naših asova na glumačkom polju.

Za zagrevanje ćemo se dotaći izlazak na "daske koje život znače". Sadašnji trener Partizana Savo Milošević je bio aktivan član glumačke postave u predstavi "Otkaćene" u Akademiji 28.

Dok je publika u Domu omladine bila šokirana izlaskom Novaka Đokovića na scenu sa Draganom Jovanovićem i Brankom Pujić u "Čikaškim perverzijama".

Selimo se na veliko platno:

VLADE DIVAC

Šaljivdžija u svakom timu i nacionalnoj selekciji, Prijepoljčanin je svojom pojavom i šarmom osvajao i osvaja svaku prostoriju i društvo u kom se nađe. Brojna poznanstva i odustva straha od kamere dovelo ga je do epizodnih uloga Vampira Toze u prvoj epizodi serije "Crni Gruja" i Boga u "Mi nismo anđeli 3".

 

 

 

U filmu "Edi", u kom fenomenalna Vupi Goldberg glumi ženskog trenera raspalih Njujork Niksa, govori na nekom polu-rusko-srpskom sa centrom Njujorčana Ivanom Radovanovičem, koga glumi bivši i nažalost preminuli košarkaš Dvejn Šnicijus.

ALEKSANDAR ŠAPIĆ

Ne bi bio "Kengur" tako kultni film da nije bilo Gangule. Sadašnji političar, tadašnji vaterpolista, svojom robusnom građom bio je savršen za lik robijaša tek izašlog "sa mardelja", željnog osvete onima koji su ga odrukali. Kada (jedva) uđe na vrata, svima utera strah u kosti. Jedino je Kengurova majka (Olga Odanović) smela da se brecne na bahatost žestokog lika sa Voždovca, dok su se svi muškarci u kladionici posakrivali u po ćoškovima. Spasilac situacije bio je Šomi (Boris Milivojević).

 

DUŠAN SAVIĆ

Legenda jedne generacije i prvoklasni golgeter Crvene zvezde je bio centralni motiv istorijskih scena srpskog filma.

U "Ranama" Srđana Dragojevića, Pinki skandira njegovo ime dok "postaje muškarac" nad lokalnom prostitukom. U "Munjama" Raše Andrića se pojavljuje likom i delom. Prvo je Nebojša Glogovac, vatreni Zvezdaš, monologom za anale objasnio mladim protaganostima ludo brzog vremena na ulasku u 21. vek Popu i Maretu kakvoj veličini prisustvuju, ukazujući na potpuno promenjene moralne vrednosti već u narednoj generaciji. Dule je zatim kao Mesija hteo utučenim junošama da predoči kako ne mora sve sad i odmah, uz primer rasklapanja svog "Jaguara". Od tog momenta dolazi do radikalnog zapleta.

 

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ, DEJAN BODIROGA, ŽELJKO REBRAČA, ŽELJKO OBRADOVIĆ

Najbolnija scena "Nebeske udice". Kaja je otišao u raj u kom ponovo sa bivšim saigračima iz reprezentacije uživa u košarci, prvoj velikoj ljubavi. Tadašnji svetski šampioni i velike patriote podržale su svojim pojavljivanjem u jednoj sceni remek-delo Ljubiše Samardžića koje će nas uvek vraćati na tragičan period srpske istorije.

 

Ne možemo da se ne dotaknemo i holivudskih "cameo" trenutaka naših popularnih atleta. Spomenuli smo Divca, ali filmovi u kojima su se pojavili Novak Đoković i Boban Marjanović imali su mnogo više uspeha.

Prvi reket sveta se nosio sa sebi ravnima. Na obostrano zadovoljstvo je snimio scenu u akcionom blokbasteru "Plaćenici 2" sa najvećim imenima tog žanra svih vremena - Staloneom, Stejtamom, Lundgrenom, Norisom, Švarcenegerom, Vilisom...

 

 

Bobi je iskrerio brend od sebe iako učinak i minutaža nisu konstantni i zavidni. Vazda nasmejani gorostas je pravi šoumen va terena. Fanovi ga obožavaju zbog smešnih klipova i neposrednosti. Na svakom koraku pokazuje koliko je blag i velikog srca. U "Džon Viku 3" pošteno je premlatio Kijanua Rivsa.

 

Za kraj valja napomenuti i čuvenog Milovana Tasiča - Tasu, bivšeg igrača Radničkog sa Crvenog krsta, mnogo prepoznatljivijeg po kratkim i upečatljivim kadrovima u "Ko to tamo peva" i "Maratoncima".