Srnić odveo crveno-bele u nokaut fazu!

D. J. B, V. Z, M. Ž. | sport 2017-12-07 17:42:51 2017-12-07 17:42:51

Fudbaleri Crvene zevzde savladali su Keln sa 1:0 i obezbedili plasman u 1/16 finala Lige Evrope! Prvi put u 21. veku crveno-beli prolaze grupnu fazu evropskih takmičenja.

Profimedia

Sada je sve rešeno! Srbija ima dva predstavnika u nokaut fazi Lige Evrope! Posle Partizana koji je to učinio u pretposlednjem kolu, Zvezda će takođe igrati na proleće u eliminacionoj fazi drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja. Sve to zahvaljujući pobedi nad Kelnom u direktnom duelu za plasman u narednu rundu. Strelac jedinog gola bio je Slavoljub Srnić u 22. minutu, a Zvezda će prvi put posle 25 godina igrati prolećne evropske mečeve.

Zvezda nije dobro krenula. Dozvolila je Kelnu da napravi nekoliko šansi, koje "jarčevi" nisu iskoristili, da bi kazna stigla preko Srnića. Posle odličnog prodora Rodića po desnoj strani i ubačene lopte u šesnaesterac, Srnić se odlično nsašao i zakucao loptu u mrežu u trenutku kada se igrao 22. minut. To je bila jedina prava prilika u prvom poluvremenu za Zvezdu, dok je Keln nastavio da preti preko Miloša Jojića, Klemensa i Girasija, sli su crveno-beli odoleli pritiscima.

U drugom poluvremenu, Zvezda nije stvarala šanse, čak se i povukla na svoj deo terena, dok je Keln pokušavao da stigne do gola napadima koji su bili jalovi.

Kanga je imao jedinu ozbiljniju priliku za Zvezdu negde oko 80. minuta, ali i taj pokušaj završio je prilično daleko preko gola. Odmah potom Krstičić je iz jedne akcije iz šesnaesterca šutirao po zemlji, ali isuviše lagano za golmana Horna. U prvom minutu nadoknade vremena Boaći je imao idealnu priliku da stavi tačku na meč, ali je sam ispred golmana izašao i promašio.

Do kraja nije bilo prilika za gol ni na jednoj, ni na drugoj strani, a posle poslednjeg zvižduka sudije, usledila je veliko slavlje oko 50.000 navijača na tribinama našeg najvećeg stadiona.

 

Zvezda će u narednu rundu sa drugog mesta u grupi iza Arsenala, koji je večeras deklasirao BATE sa 6:0. Keln i Belorusi završili su takmičenje u Evropi ove sezone.

DRUGO POLUVREME:

90+5. minut - KRAAAAJ! Zvezda je u 1/16 finala Lige Evrope!

90+2. minut - Boaći je bio u idealnoj prilici, ali je promašio sam ispred golmana.

90. minut - Još samo malo... Pet minuta deli Zvezdu od proleća u Evropi.

83. minut - Krstičić je uputio udarac iz neposredne blizine, ali traljavo po zemlji. Lak posao za golmana Horna.

78. minut - Kanga posle duže vremena šutira ka golu... Ovo je bila jedina prilika na meču osim onog Srnićevog gola. Zvuči neverovatno.

76. minut - Još jednom igrači Kelna pogađaju spoljni deo mreže.

70. minut - Do plasmana u nokaut fazu Zvezdu deli dvadesetak minuta.

63. minut - Udarac Girasija, lagan je bio po zemlji, nije bilo problema za Borjana. Viša zabrinjava Zvezdina igra u ovim trenucima.

60. minut - Svih 11 igrača Zvezde na svojoj polovini, dobijaju zvižduke sa tribina.

59. minut - Boaći je bio u stopostotnoj prilici, ali je nije iskoristio. Bio je doduše malo i povučen za dres, ali sudija se nije oglasio.

54. minut - Osako je bio u opasnoj prilici, ali je šutirao pored stative.

52. minut - Isplivao je transparent na severnoj tribini: "Napred mladići, kucnuo je čas, severna armija uvek je uz vas". Natpis prati fotografija 11 generalskih šapki. To je jasna aluzija na osuđenog generala Ratka Mladića, ali videćemo kako će UEFA reagovati, jer je transparent dvosmislen. Nemaju ubedljivih dokaza na šta su "delije" mislile.

50. minut - Žuti karton dobija strelac jedinog gola na meču Slavoljub Srnić zbog povlačenja. Arsenal vodi 4:0 protiv BATE-a, ali to više nije ni važno, tu je bar sve jasno.

46. minut - Još 45. minuta deli Zvezdu od nokaut faze.

PRVO POLUVREME:

45. minut - Kraj prvog poluvremena! Zvezda nije igrala na zavidnom nivou, ali najbitniji je rezultat na semaforu koji glasi: Crvena zvezda - Keln 1:0!

41. minut - Navijanje "delija" u dva glasa. Sever viče "Dojče", a jug "švajne"... Što u bukvalnom prevodu znači "nemačke svinje"... A Arsenal puni mrežu BATE-a, sada je već 3:0.

 

39. minut - Arsenal vodi 2:0 protiv BATE Borisova. Sve ide na vodenicu Zvezde, samo da naš predstavnik ne izgubi i ide u 1/16 finala.

38. minut - Keln ozbiljno preti, i to ponovo Miloš Jojić, a posle njega Klemens.

34. minut - Još jedna šansa za Jojića koji je pogodio spoljni deo mreže.

27. minut - Kanga je šutirao, ali suviše lagano po zemlji.

22. minut - Goooooool! Slavoljub Srnić - 1:0! Posle odličnog prodora Milana Rodića, Srnić je zakucao loptu u mrežu.

 

Prva prava šansa za Zvezdu i odmah gol! Ceo stadion već grmi: "Aufviderzen, aufviderzen...".

15. minut - Prvi udarac ka golu "jarčeva", Le Talek je šutirao posle centaršuta iz kornera, ali nedovoljno snažno. Lopta je otišla pored stative.

14. minut - Još jedan napad Kelna i fantastična prilika! Srećom, Jojić je traljavo šutirao. Umalo da bivši partizanovac presudi ljutom rivalu kao što je to svojevremeno činio.

13. minut - Prva šansa za Keln, posle četvrtog kornera glavom je šutirao Sorensen, a Borjan je odbranio.

10. minut - Za sada nema ozbiljnijih šansi, a Keln je imao tri kornera.

- "Delije" su citirale popularnog Gidru Bojanića iz serijala "Žikina dinastija", koji bi se prijatelju obraćao rečima: "Ma*icu ti jareću"... Nadimak Kelna je "jarečvi".

1. minut - Počela je utakmica... Neposredno pre prvog zvižduka sudije, navijači Zvezde razvili su zanimljivu koreografiju, dok su simpatizeri Kelna su bacali baklje na atletsku stazu. Takođe, gađali su i navijače koji su smešteni na južnoj tribini.

**********************************************************************************

20.35 - Navijači Kelna ušli su još oko 18.30. Na tom delu tribine gde su oni smešteni, može da stane oko 5.000 navijača.

20.30 - Pola sata pre početka meča, stadion je ispunjen gotovo do poslednjeg mesta.

20.15 - Velika gužva ispred stadiona. Kako javlja naš izveštač, na zapadnu tribinu se ulazi kroz dva prstena, a slična je situacija i na svim ulazima.

Velika je nervoza u redovima zbog velike gužve i usporenog ulaska na stadion, a ko nema kartu, nema nikakve šanse da uđe.

***********************************************************************************

Ne preterujemo ako kažemo da je došao dan D i da je ovo utakmica decenije za Crvenu zvezdu! Izabranici Vladana Milojevića će u poslednjem kolu Lige Evrope protiv Kelna na svom terenu tražiti prolaz u nokaut fazu drugog po jačini evropskog fudbalskog takmičenja.

Bilo bi divno da posle 10 godina učešća u grupnoj fazi ovog takmičenja najtrofejniji srpski klun obezbedi evropsko proleće, a tim podvigom, Srbija bi prvi put u novijoj istoriji imala dva predstavnika u 1/16 finala Lige Evrope!

Crveno-beli igraju sjajno ove sezone i i na evrosceni i u domaćem prvenstvu, a Keln su dočekali naoštreni i puni optimizma. Kako i ne bi kada će, osim sjajne forme, imati podršku više desetina hiljada vernih navijača koji će svih 90 minuta davati vetar u leđa fudbalerima Zvezde.

Podsetimo, Keln i Crvena zvezda imaju po šest bodova i ova utakmica daje odgovor na pitanje ko će na proleće nastaviti da igra u Evropi, a ko će ostati kratkih rukava.

Nadajmo se da će naš predstavnik osvetlati obraz i opravdati ulogu blagog favorita, s obzirom na činjenicu da je Keln u velikoj krizi, smenili su trenera, imaju nekoliko povređenih igrača, a u domaćem prvenstvu nisu zabeležili nijednu pobedu posle 14 kola.

Zvezda ih je savladala u Nemačkoj minimalnim rezultatom (1:0) golom Boaćija, ali su "jarčevi" zabeležili dve pobede u poslednja dva meča Lige Evrope. Najpre su demolirali BATE sa 5:2, a onda i napravili podvig trijumfom nad Arsenalom 1:0, čime su "na brzinu" sakupili šest bodova i došli u situaciju da sami rešavaju svoju sudbinu.

Držimo palčeve našem predstavniku koji, nadajmo se, neće dozvoliti da Nemci sruše tvrđavu "Rajko Mitić".

SATATVI:

Crvena zvezda: Borjan - Stojković, Savić, Le Talek, Rodić - Donald, Jovičić - Srnić, Kanga, Krstičić - Boaći. Klupa: Supić, Babić, Gobeljić, Račić, Milijaš, Adžić, Pešić.

Keln: Horn - Olkovski, Sorensen, J. Horn, Rauš - Ozkan, Leman, Jojić - Klemens, Osako, Girasi. Klupa: Kesler, Klinter, Jakobs, Risa, Uahim.

Expand player
Pogledajte više