Fudbaleri Crvene zvezde
Alo!/Marko Metlaš
Fudbaleri Crvene zvezde

Alo!/Marko Metlaš

Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Meč između Olimpijakosa i Crvene zvezde (sreda, 21) rešiće pitanje trećeplasiranog tima grupe B u Ligi šampiona, ujedno i učesnika nokaut faze Lige Evrope naredne godine, kog će UEFA zbog tog dostignuća nagraditi sa novih 500.000 evra.

Zvezda može u Sevilju, Barselonu, Glazgov...

Žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope biće održan 16. decembra. Propozicije su jasne. Prvoplasirani timovi iz 12 grupa u Lige Evrope biće nosioci na žrebu, kao i četiri trećeplasirana iz grupne faze Lige šampiona koji su osvojili najviše bodova. Nepovlašćeni će biti drugoplasirani iz LE, odnosno trećeplasirani s manje osvojenih bodova u grupama LŠ. Kako trenutno stvari stoje, čak i u slučaju trijumfa u Atini, Zvezda neće biti među nosiocima, budući da konkurenti (trećeplasirani iz ostalih grupa) kolo pre kraja takmičenja po grupama imaju šest, sedam, pa čak i osam bodova (Čelsi). Prvi mečevi su na programu 20. februara, a revanši sedam dana kasnije.

Fudbaleri Espanjola

EPA/Alberto Estevez

Espanjol je rutinski prošao kroz grupu u Ligi Evrope, Foto: EPA/Alberto Estevez

Mizerija, mnogi će reći, pošto je srpski šampion od početka sezone, računajući celokupan prihod u kvalifikacijama i kasnije u elitnom društvu, inkasirao 28.030.000 evropskih novčanica. U kasu kluba s „Marakane“ novac je počeo da se sliva već nakon prvog kola i trijumfa nad Suduvom (280.000), a zatim Helsinkijem (380.000) i Kopenhagenom (480.000), dok je 16.390.000 evra na račun leglo posle eliminacije Jang bojsa u plej-ofu i plasmana u grupnu fazu LŠ.

Plasman u Ligi šampiona

GRUPA A: PSŽ 13, Real M. 8, Briž 3, Galatasaraj 2. GRUPA B: Bajern 15, Totenhem 10, C. zvezda 3, Olimpijakos 1. GRUPA C: Man. siti 11, Šahtjor 6, Dinamo Z. 5, Atalanta 4. GRUPA D: Juventus 13, Atletiko M. 7, Leverkuzen 6, Lokomotiva 3. GRUPA E: Liverpul 10, Napoli 9, Salcburg 7, Genk 1. GRUPA F: Barselona 11, Inter 7, Dortmund 7, Slavija 2. GRUPA G: Lajpcig 10, Zenit 7, Lion 7, Benfika 4. GRUPA H: Ajaks 10, Valensija 8, Čelsi 8, Lil 1.

Veliku finansijsku injekciju predstavljao je i bonus za pobedu protiv Olimpijakosa (2.700.000), dok je prihod od ulaznica za mečeve na stadionu u Ljutice Bogdana (Olimpijakos, Totenhem, Bajern) iznosio 6.300.000 evra (računajući i one u kvalifikacijama).

Stavka koja nije najbitnija, ali svakako prestavlja značajan prihod jesu prava od marketinga i TV prenosa. Svaki klub u Ligi šampiona dobija deo novca, ali konačna suma zavisi od mnogo faktora. Veći deo kolača uglavnom pripadne evropskim gigantima, poput Reala, Barselone, Bajerna, Juventusa, dok mrvice pokupe oni „manji“ klubovi. Konkretnih brojki za ovu sezonu još uvek nema, ali se pretpostavlja da je posredi suma od oko 1.500.000 evra.

Dakle, Crvena zvezda se plasmanom u nokaut fazu LE neće obogatiti i zakrpiti finansijske rupe, ali prestiž i činjenica da su crveno-beli po drugi put u poslednje dve sezone prezimili u Evropi ugrejaće srca navijača i doneti im ogromnu moralnu satisfakciju koja novcem ne može da se plati.