Zvezda u Bernu igra za 15 miliona evra!

D. J. Bužić | sport 2019-08-20 19:47:25 2019-08-20 19:47:25

Srpski šampion već u prvom meču plej-ofa želi da napadne Jang bojs. Milojević ima dosta dilema u vezi sa sastavom, a navijači se nadaju da će kao startera videti čudesnog Argentinca Garsiju

Profimedia

Sa već osam miliona evra u klupskoj kasi dobijenih od UEFA za plasman u plej-of Lige šampiona i osigurane grupne faze Lige Evrope, pred Crvenom zvezdom je potencijalni dobitak od novih sedam miliona evra.

Potrebno je „samo“ da se eliminiše švajcarski Jang bojs, pa bi srpski prvak ulazak u grupnu fazu Ligu šampiona zaokružio zaradom od 15 miliona evra. I to bez premija, marketinških prava i ostalih dodatnih prihoda koje bi donela nova evropska supersezona.

Policija špijunira „delije“

Lokalna policija je još juče bila spremna za vanredno stanje na ulicama Berna. Iako se dolazak najveće grupe „delija“ očekuje na dan utakmice, tamošnja sajber brigada ne krije da na društvenim mrežama pomno prati dogovore i akcije Zvezdinih navijača. Ujedno, preduzimaju se sve mere kako ne bi došlo do provokacija Albanaca, kojih je poprilično u Švajcarskoj. Do sinoć su se čekale garancije „delija“ da će planirani navijački marš iz centra Berna do stadiona proteći bez provokacija i incidenata. Sigurni smo da će ih već danas dobiti, navijači Zvezde već dugo uz vojničku disciplinu dolaze na evropska gostovanja.

U predstojeća dva duela koja život znače fudbaleri Crvene zvezde kreću večeras (21) na stadionu „Švajcarska“ u Bernu, gde je zakazan prvi plej-of meč kvalifikacija za elitni rang takmičenja.

Jang bojs 67 - Zvezda 57

Pobeđivala je Crvena zvezda prošle sezone mnogo bogatije ekipe. Ovog puta, naš šampion kaska za rivalom svega deset miliona evra. Ekipa Jang bojs prema „transfermarktu“ vredi 67,45 miliona, a Zvezda 57 miliona evra. Prema istom izvoru, najvredniji fudbaler našeg tima je Marko Marin (pet miliona), a najskuplji igrač švajcarske ekipe je Rodžer Asale, centarfor Obale slonovače (7,5 miliona).

Zbog dosta problema sa povređenim i „požutelim“ igračima, trenera Vladana Milojevića je teško provaliti i reći s kojih 11 će početi utakmicu godine, ali sve miriše na jedno iznenađenje, na to da će tek pridošli Argentinac Mateo Garsija ipak u startu zaludeti odbranu „mladih dečaka“.

Dobro došli u medveđi grad!

Mnogo više od fudbalskih simbola i obeležja Jang bojs, na ulicama švajcarske prestonice, ušuškane u Alpima, nailazimo na medvede, raznoraznih oblika i veličina. Medved je zaštitni znak grada. U čast te životinje napravljeni su brojni spomenici, a silueta medveda nalazi se na gradskoj zastavi, fasadama brojnih kuća. Ništa neobično, jer Bern na nemačkom znači - medved.

Čak i švajcarski novinari veruju da je Garsija izjavom da „nije dovoljno spreman za ceo meč“ zapravo pokušao da zavara rivala.

Stadion „Švajcarska“ od 320 miliona evra

Jang bojs igra na stadionu „Švajcarska“, izgrađenom 2005. godine za potrebe Evropskog prvenstva. Kapacitet je 32.000 mesta, a izgradnja tog objekta koštala je 320 miliona evra.

Već prilikom čekiranja na Aerodromu „Nikola Tesla“, a posebno na sinoćnom treningu, mogli smo da primetimo da saigrači baš u Garsiji vide čoveka koji bi mogao da kreira Zvezdino novo čudo. O sreći Marka Marina da i ne govorimo, kao da Zvezdina desetka, uz Boaćija, baš u Garsiji vidi završnog izvođača svojih finih radova na terenu.

Atmosfera u ekspediciji crveno-belih je fenomenalna. Ekipa je osokoljena posle čudesne eliminacije Kopenhagena. Iako se niko ne razmeće pobedničkim izjavama, u vazduhu se oseća samouverenost igrača. Crvena zvezda je dostigla nivo da se rivali ponovo plaše nekadašnjeg šampiona Evrope. U Bernu je šansa ove generacije.

Samo hrabro, nije Jang bojs bauk.

Invazija navijača Zvezde Predviđenih

1.500 ulaznica za gostujući tim su „delije“ razgrabile još u Beogradu. Procene su da će ih u Bern iz raznih delova Evrope doći mnogo više. Domaćin je najavio da će mimo ugovorenog kontingenta karata onemogućiti pristalicama Zvezde da uđu na stadion, ali se u praksi pokazalo da su „delije“ izuzetno dovitljive i da u svakom delu Evrope imaju svoje ljude, koji im uvek obezbede dodatne ulaznice.

 

Expand player
Pogledajte više