Dejan Stanković (Crvena zvezda)
FK Crvena zvezda
Dejan Stanković (Crvena zvezda), Foto: FK Crvena zvezda

Sinoćnji trijumf Crvene zvezde nad Gentom (2:0), osim što je crveno-bele doveo na korak od prezimljavanja u Evropi, važan je zbog toga i što je ovo prva pobeda kluba u Belgiji.

U svojoj istoriji Crvena zvezda je četiri puta igrala takmičarsku utakmicu u Belgiji i to bez uspeha, tako da pobeda i sjajna igra pulena Dejana Stankovića još više dobija na važnosti.

Dva trijumfa ostvarena nad Gentom u poslednjih mesec dana bi u potpunosti mogla da promene sliku o odnosu Crvene zvezde i belgijskih klubova.

U Belgiji su crveno-beli utakmicu prvi put odigrali u sezoni 1981/82. i izgubili 2:1, a jedini pogodak za tim postigao je Boško Đurovski. Bila je to četvrtina finala Kupa evropskih šampiona, a s obzirom na to da su i u revanšu u Beogradu poraženi identičnim rezultatom tu je bio kraj takmičenja.

Poraz je usledio i od Klub Briža u sezoni 1987/88. rezultatom 4:0, da bi u revanšu usledila pobeda 3:1, što nije bilo dovoljno da se prođe u šesnaestinu finala Kupa UEFA.

U grupnoj fazi Kupa evropskih šampiona, u sezoni 1991/92. poražena je Zvezda od Anderlehta na gostujućem terenu kada je rezultat bio 3:2 za belgijskog predstavnika. Pogotke za crveno-bele su postigli Darko Pančev i Slaviša Čula, u Beogradu su crveno-beli slavili identičnim rezultatom koji je bio u prvom meču.

Poslednji put Zvezda je u Belgiji igrala u sezoni 1997/98. kada je Žerminal Ekeren pobedio rezultatom 3:2. Prvi pogodak delo je Perice Ognjenovića, a drugi sadašnjeg trenera Dejana Stankovića. Igrao se 63. minut kada je Stanković prihvatio loptu na šesnaest metara, krenuo u dribling i snažnim udarcem pogodio mrežu rivala.

U Beogradu je bilo 1:1 po nezapamćenom potopu, ali simbolika u kojoj Stanković kao igrač na poslednjem gostovanju daje gol u Belgiji, a potom i kao trener ostvaruje prvu pobedu, ne može da bude slučajna.

Pokazali su njegovi puleni sinoć da Crvena zvezda može da ode u Belgiju i pobedi. Golovi Njegoša Petrovića i Nemanje Milunovića biće večno zapamćeni, svi se nadaju da će nakon sinoćnje utakmice krenuti pozitivna serija za klub, što se tiče mečeva u Belgiji.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: