Marko Marin
FK Crvena zvezda
Marko Marin

FK Crvena zvezda

Marko Marin, novi kapiten crveno-belih, Foto: FK Crvena zvezda

Marko Marin, novi kapiten Crvene zvezde, svestan je da je dobijanjem trake dobio i veliku odgovornost, te da su ulozi posle odigrane Lige šampiona u prošloj sezoni samo povećani. Međutim, ujedno, tvrdi da mu ne smeta izazov, naprotiv.

Marakana i novac

EPA/Koča Sulejmanović

- Istina, bio sam jedan od trojice-četvorice igrača koji su predvodili ekipu na terenu, ali tokom prošle sezone nisam očekivao da ću dobiti traku. Svakako je čast biti kapiten Zvezde - poručuje bivši reprezentativac Nemačke.

Živeću u Nemačkoj

- Zadovoljan sam životom u Beogradu, supruga i dete takođe, u klubu je sve super. Ne fali mi ništa, a kad ste zadovoljni, to se vidi odmah na terenu. Ali, kada budem završio karijeru, živeću u Nemačkoj. Te 2010. godine na Mondijalu u Južnoj Africi nije bilo svejedno igrati protiv Srbije, ali i Nemačku doživljavam kao svoju zemlju. Tamo sam odrastao, osećam se kao kod kuće.

Pored trake, Marin je dobio i dres s brojem 10.

- Preuzeo sam desetku od Milijaša, broj koji sam nosio u Verderu i Olimpijakosu. To nije običan broj. Pogledajmo u istoriju ko je sve imao taj broj... Kao klinac sam nosio Zvezdin dres, nije bilo imena, ali je bila desetka!

Došlo je do zamene i na terenu - Marin je otišao levo, a Ivanić u sredinu.

- I prošle sezone sam igrao na poziciji levog krila. Mnogi misle da je naš sistem 4-2-3-1, ali je zapravo 4-3-3. Imamo dve osmice i dve desetke. Agresivna igra nam stvara veću mogucnost za presing, ali, opet, zavisi protiv koga igramo.

Marko Marin

FK Crvena zvezda

Marin na pripremama u Austriji, Foto: FK Crvena zvezda

Bane, sad je vreme da dodeš u Zvezdu

Marin se dobro poznaje sa Branislavom Ivanovicem, s kojim je bio saigrac u Celsiju. - Radujem se utakmici sa Zenitom, jer cu videti Baneta Ivanovica. Pokušacu da ga nagovorim da dode kod nas. Koliko je teško, saznacu za nekoliko dana. Bolje da pricam oci u oci s njim, nego preko telefona. Ako je nekad trenutak da dode, sada je!

Prve dve prepreke u Evropi (Suduva, pa najverovatnije Helsinki) crveno-beli bi trebalo da preskoče.

PROČITAJTE JOŠ:

- Oni su usred takmičenja, zato su bitne prijateljske utakmice, da uđemo u ritam. Nema sumnje ko je kvalitetniji. Znam kako se ulazi u Ligu šampiona, kad god sam igrao kvalifikacije, došao sam do elite. Sa Verderom, Olimpijakosom, nadam se da će i ove godine biti tako. Moramo da uđemo bar u Ligu Evrope, ali naš cilj je Liga šampiona.

Stižu Kanjas i Tomane

Zvezda je rešila dve bitne pozicije u timu - odlazak Milana Pavkova u napadu ce nadomestiti Portugalac Tomane iz Tondele, za koga ce prvak Srbije platiti 800.000 evra. Sporazum je postignut i sa španskim defanzivnim vezistom Hozeom Kanjasom, bivšim igracem PAOK-a. Neko od njih se vec danas prikljucuje ekipi na pripremama.

Navijači Zvezde strahuju da li će kapiten ostati i posle 31. avgusta, kada se završava letnji prelazni rok.

- Bitno je da uđemo u grupnu fazu evropskog takmičenja. Puna koncentracija je na tome. Verujem da ćemo ući, a onda neće biti priče o mom odlasku - poručuje Marin.