Dueli za ponos: Đurović i Donadoni na „Marakani“
Alo/Marko Metlaš
Dueli za ponos: Đurović i Donadoni na „Marakani“

Alo/Marko Metlaš

Dueli za ponos: Đurović i Donadoni na „Marakani“, Foto: Alo/Marko Metlaš

Crvena zvezda i Milan su se dvaput sastajali u najjačem evropskom takmičenju, oba puta su „roso-neri“ bili bolji i na kraju tih sezona uzimali „ušati“ trofej. Umesto uobičajena četiri, odigrali su pet utakmica...

O toj čuvenoj magli na „Marakani“ u jesen 1988, zbog koje je poništen meč u kojem su crveno-beli imali pobedu (1:0) i prolaz u rukama, za „Alo!“ evocira uspomene Žarko Đurović, vezista tadašnjeg jugoslovenskog prvaka.
- Sećanja naviru kad god se spomenu te nezaboravne utakmice. Najpre snaga Milana. Gulit, Rajkard i Van Basten bili su strah i trepet, a svi ostali u timu reprezentativci Italije - priča Đurović.

Besplatan ulaz za 90.000!

Mnogi koji su bili na ponovljenoj utakmici, 10. novembra 1988, veruju da je na tribinama bilo više od 90.000 gledalaca? - Siguran sam u to. Ulaz je bio besplatan, a stadion krcat!

Ni Zvezda nije bila mačiji kašalj?

- Daleko od toga. Bili smo spremni da se uhvatimo u koštac i sa takvom veličinom. Trener Branko Stanković, s pomoćnicima Vladicom Popovićem i Dragoslavom Šekularcem, imao je jasnu strategiju.

Prvi meč igrao se u Milanu?
- Imali smo zadatak da čuvamo prilaze našem golu, a napred šta urade Stojković i Savićević, koji je služio vojni rok, ali je zbog značaja utakmice dobio dozvolu vlasti da igra. Da smo rasterećenije ušli u utakmicu, kao recimo u vreme kada je Vasović bio trener, možda bismo i bolje prošli. Ipak, i 1:1 bio je fantastičan rezultat. Na „San Siru“ Bešić je bio starter, a ja sam dobio priliku u finišu. Zbog povrede nije igrao Gulit, a sjajno je branio Stevan Stojanović.

Donadoniju spašen život

Pred odlazak na odmor na terenu „Marakane“ - strašna scena. Sudarili su se Vasilijević i Donadoni, Italijan je nepomičan ostao na travi... - Srećom, svi su brzo reagovali, posebno naš doktor Branko Nešović koji je Donadoniju spasio život. Polomio mu je vilicu, koja je bila u grču, i izvadio mu jezik.

Izdržali ste da ne primite gol u prvom poluvremenu?

- I ne samo to, čim je počelo drugo Piksi Stojković je nanizao nekoliko suparnika i matirao Galija! Istina, sreća je kratko trajala. Čim su krenuli s centra Milanezi su izjednačili preko Virdisa. Da smo zadržali prednost bar desetak minuta, svašta je moglo da se desi.

Gol u gostima je velika prednost, da li ste sebe već videli u trećoj rundi Kupa šampiona?
- Nije baš vladao toliki optimizam. U revanšu sam bio starter, umesto Bešića, sa zadatkom da zaustavim Rajkarda i mislim da sam dobro obavio zadatak. Ustvari, nas osam-devet je imalo striktne obaveze. Očekivano, Milan je imao inicijativu, a mi smo čekali smo šansu.

I ponovo poluvreme bez golova, ali sa maglom nalik onoj iz Karpenterovog filma?
- U tom momentu niko nije razmišljao o mogućem prekidu. Milan je morao da navali svim silama jer mu je nedostajao gol, ali nas to nije plašilo. Posle šest minuta u nastavku Savićević je pogodio mrežu, a to je gro prisutnih zaključilo na osnovu pokliča pošto se mreža zatresla ispod severa. Gol se nije video od magle! I zamislite, na semaforu je pisalo strelac Đurović?! Tek kasnije je zvanični spiker izgovorio ime pravog strelca.

Tada ste bili u narednoj rundi?
- Tragedija je što se nije igralo još desetak minuta, jer da je utakmica prekinuta u 75. bila bi registrovana trenutnim rezultatom i mi bismo eliminisali Milan. Ili da se bar malo podigla magla. Ovako, nemački sudija Diter Pauli se konsultovao sa delegatom, zvali su UEFA centar u Švajcarskoj i doneta je odluka da se utakmica prekine.

Mazin fantomski gol

Već u četvrtom minutu pete utakmice lopta je bila u Zvezdinom golu. - Prvo je Radovanović igrao rukom, a onda je Goran Maza Vasilijević, u želji da je izbije daleko van kaznenog prostora, nespretno zahvatio loptu. Prešla je liniju, ali nije zatresla mrežu, pa ju je Maza izbio u polje. Pomoćni sudija nije reagovao, a svi akteri su u neverici gledali šta se dešava. Moram da istaknem da su se igrači Milana dostojanstveno poneli u toj situaciji.

Gde ste proveli noć?
- Vratili smo se u hotel „Metropol“, gde smo bili u karantinu i pre utakmice, a Italijani su odmah po prekidu, čuo sam to, otišli u crkvu i palili sveće moleći boga da im pomogne sutradan!

Uslišio im je želje?
- Tek na dan ponovljene utakmice saznali smo da će se odigrati nova, a ne nastaviti prekinuta. I to nam je rečeno dva sata ranije nego što smo očekivali. Pomerena je sa 17 časova, kada je bio termin prve, na 13, pa smo jurili na stadion.

Žarko Đurović

Alo/Marko Metlaš

Žarko Đurović, Foto: Alo/Marko Metlaš

Milan je, logično, bio još agresivniji?

- Isplatilo im se, poveli su golom Van Bastena u 35. minutu. Međutim, samo četiri minuta kasnije Savićević je genijalno proigrao Stojkovića, koji je dokazao klasu i još jednom matirao Galija. Na toj utakmici čuvao sam Ančelotija.

Na kraju su odlučili penali?
- Lutrija. Oni su sve pogodili, Savićević i Mrkela nisu i dalje je otišao srećniji tim. Ispostavilo se, što su Milanezi kasnije i tvrdili, da im je „Marakana“ bila najteži ispit u dvostrukom uzastopnom osvajanju Kupa šampiona. Nama te utakmice ostaju za ponos, jednako kao i žal zbog propuštene šanse da eliminišemo fantastični tim Milana - zaključuje Žare Đurović.

CRVENA ZVEZDA - MILAN 1:1 - 2:4 penalima

KEŠ, OSMINA FINALA - ponovljen meč Beograd, 10. novembar 1988.

STRELCI: 0:1 Van Basten u 35, 1:1 Stojković u 39. PENALI: Stojković i Prosinečki za Zvezdu (promašili Savićević i Mrkela), Barezi, Van Basten, Evani i Rajkard za Milan.

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Najdoski, Vasilijević, Šabanadžović, Radovanović, Jurić, Ivanović, Savićević, Bursać (Mrkela), Stojković, Đurović (Prosinečki).

MILAN: Gali, Tasoti, Maldini, Rajkard, Kostakurta, Barezi, Donadoni (Gulit), Kolombo, Van Basten, Evani, Manari (Kapelini).