Serija A - Majmuni
twitter/ACMilan
Serija A - Majmuni

twitter/ACMilan

Serija A - Majmuni, Foto: twitter/ACMilan

Italiju iz nedelje u nedelju potresaju rasistički skandali, kako od samih navijača koji oponašaju majmunske krike kada se u protivničkoj ekipi nađe neki tamnoputi fudbaler, do samih novinara koji na naslovnoj strani postave Romelu Lukakua i Kris Smolinga (obojica su tamnoputi igrači) pa napišu velikim slovima "CRNI PETAK", pa sve do samih čelnika najjače fudbalske lige u Italiji, Serije A!

Čelnici Serije A odlučili su se da pokrenu kampanju antirasizma u Italiji, a da nisu dobro smislili kako će ona izgledati najbolje svedoče posteri koje su ponosno izbacili na svim društvenim mrežama!

"Još jednom italijanski fudbal je ostavio svet bez teksta! Veoma je teško shvatiti šta je Serija A mislila" - poručili su iz "FARE" organizacije koja se bavi antidiskriminacijom u fubalu!

Umetnik, Simone Fugazoto je stao u odbranu svoje kreacije, on je rekao "svi smo mi majmuni"!

"Za umetnika ne postoji ništa bitnije nego da promeni percepciju stvari kod njegovih radova! Odlučio sam da naslikam majmune da bih pričao o rasizmu pošto su oni metafora za ljudska bića. Prošle godine bio sam na stadionu da gledam Inter - Napoli, osetio sam se posramljeno kada su svi vikali 'majmune? Kulibaliju, fudbaleru koga poštujem"  - podsetio se Simone incidenta kada je defanzivac Napolija počašćen rasističkim poklicima!

Oglasio se i slavni posrnuli gigant AC Milan:

"Umetnost može da bude jaka, ali se totalno protivimo upotrebom slika majmuna kao lice za borbu protiv rasizma, iznenađeni smo što su ovako nešto podelili" - stoji na zvaničnom Tviter nalog Milana!

"Roma je veoma iznenađena ovom antirasističkom kampanjom Serije A, koja promošime majmuna na socijalnim medijima! Razumemo ligu  i mi sami želimo da uklizamo rasizam, ali ne mislimo da je ovo pravi način da to uradimo!" - oglasio se i rimski velikan!

Nema šta, Italijani su još jednom postali predmet sprdnje i rasizma, iako su ovog puta pokušali da imaju najbolju nameru!