Luka Milivojević
Profimedia
Luka Milivojević

Profimedia

Luka Milivojević, Foto: Profimedia

Srbija će teško uspeti da se plasira na EP kroz kvalifikacije. Ali nije sve izgubljeno, naprotiv.

Misli „orlova“ posle poraza od Portugala i pobede nad Luksemburgom okrenute su na jedini preostali način za plasman na kontinentalnu fudbalsku smotru - preko baraža u Ligi nacija (26-31. mart).

Podsetimo, naša reprezentacija takmičila se u trećem kvalitativnom rangu, u četvrtoj grupi C dela takmičenja, gde je osvojila prvo mesto. Osim „orlova“, u preostale tri grupe, na čelu tabele završile su još i selekcije Škotske, Finske i Norveške.

PROČITAJTE JOŠ:

Baraž će biti odigran po sistemu polufinale i finale, s tim da će se igrati samo jedna utakmica na stadionu bolje rangiranih timova, a to su u ovom trenutku Škotska i Norveška. Da, u ovom trenutku, pošto je Finska blizu direktnog plasmana na EP kroz tekuće kvalifikacije, dok bi umesto Skandinavaca u baražu zaigrala Bugarska. 

Norvežani takođe žele kroz kvalifikacije na EURO, dobro guraju u svojoj grupi, gde se sa komšijama Šveđanima bore za drugo mesto. Umesto njih, protiv Srbije bi eventualno mogle da zaigraju selekcije Rumunije ili Mađarske, koje su u Ligi nacija grupnu fazu takmičenja završile iza Norveške.

Milivojević: Imamo kvalitet, treba nam malo vremena

Vezista reprezentacije Luka Milivojević nema dilemu da ovaj tim „orlova“ ima kvalitet, iako su se mnogi razočarali posle poraza od Portugala u Beogradu (2:4).

- Kod nas ljudi brzo zaboravljaju uspeh, ali ne samo kod nas, tako je u celom svetu. Ajde da kažem 90 odsto ove ekipe nas je pre dve godine odvelo na Svetsko prvenstvo, u grupi koja nije bila nimalo laka. Siguran sam da možemo, samo nam treba vremena, da selektor koji je nov namesti sve, da skautira i uradi šta je potrebno – uverava nas Milivojević.

Jedino je reprezentacija Škotske faktički u istom sosu kao i naša selekcija, šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije sveli su na minimum i siguran su učesnik plej-ofa u Ligi nacija.

Međusobni skor protiv potencijalnih rivala

Norveška

Mečevi: 15

Pobede: 10

Porazi: 3

Nerešeno: 2

 

Finska

Mečevi: 8

Pobede: 4

Porazi: 2

Nerešeno: 2

 

Škotska

Mečevi:10

Pobede:2

Porazi: 2

Nerešeno: 6

 

Bugarska

Mečevi: 32

Pobede: 19

Porazi: 7

Nerešeno: 6

 

Rumunija

Mečevi: 46

Pobede: 20

Porazi: 19

Nerešeno: 7

 

Mađarska

Mečevi: 31

Pobede: 7

Porazi: 15

Nerešeno: 9

 Težine izazova u baražu Lige nacija svestan je i povratnik u nacionalni tim Luka Milivojević.

- Biće nam lakše tada jer ćemo se upoznati sa selektorom, imaćemo dva okupanja, tri-četiri utakmice, znači nije to šest meseci, ali verujem da možemo - objasnio je posle meča u Luksemburgu kapiten Kristal palasa.

BONUS VIDEO

Selektor Aleksandar Đorđević opširnije o teškim porazima protiv Španije i Argentine!