navijači iz Republike Srpske
Alo! / M. Metlaš
navijači iz Republike Srpske

Alo! / M. Metlaš

navijači iz Republike Srpske, Foto: Alo! / M. Metlaš

I danas (18, „Marakana“), na 159. duelu između Crvene zvezde i Partizana, na tribinama će se naći na stotine navijača iz Republike Srpske. Oba rivala imaju jaka uporišta u gradovima kao što su Banjaluka, Foča, Brčko, Bijeljina, Teslić, Trebinje... Njihovi transparenti na ogradi „Marakane“ i stadiona Partizana po pravilu imaju počasno mesto. 

PROČITAJTE JOŠ:

O značaju večitog derbija za „Alo!“, tokom obeležavanja 27 godina od osnivanja i donošenja prvog ustava Republike Srpske, govorio je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništvu Bosne i Hercegovine.

- Kad god igraju Crvena zvezda i Partizan, narod tu utakmicu doživljava kao nacionalni praznik. Svi mi smo odrasli na mečevima ljutih sportskih rivala i odlazak na „Marakanu“ ili na stadion Partizana doživljava se kao neka vrsta hodočašća. Navijači iz Republike Srpske su dolazili u Beograd i u najtežim trenucima, nikad nisu okretali leđa ni Zvezdi, ni Partizanu. U subotu nek pobedi bolja ekipa i uvek bi na prvom mestu trebalo da bude isključivo sportski interes - rekao je Dodik, inače počasni predsednik Košarkaškog kluba Partizan.

Dodik konstatuje da je ljubav naroda Republike Srpske prema Zvezdi i Partizanu toliko velika da se često ti klubovi i na gostovanju osećaju kao kod kuće.

Milorad Dodik

Tanjug/Dimitrije Goll

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To se najbolje vidi na košarkaškim utakmicama. Kada Igokea u Aleksandrovcu pred punom dvoranom dočeka nekog od ta dva rivala, Zvezda i Partizan često imaju veću podršku nego domaćin. Večiti derbi, inače, izaziva ogromno interesovanje i van granica Srbije - konstatuje Milorad Dodik.

Borim se za fudbalski meč Srbija - Republika Srpska

Govoreći o tome kako Republika Srpska nastavlja da prkosi i da sa Srbijom danas čini „jedinstven nacionalni prostor srpskog naroda“, Dodik se dotakao večite teme - kada bi Republika Srpska i Srbija konačno mogle da odigraju fudbalski duel na reprezentativnom nivou.

- Mi okupljamo tu reprezentaciju, ali imamo problem sa verifikacijom. Pokušavamo u okviru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da dobijemo pravo na to, nastavljamo političku borbu za naša prava. Optimista sam. Puno bi značio duel Srbije i Republike Srpske, iako bi on uvek bio prijateljskog karaktera.