FK Banat
youtube/printscreen/ Jovan Pavko
fudbaler

shutterstock

fudbaler, Foto: shutterstock

Da li ste nekad čuli za srpskog fudbalera Rajka Purovića? 

Ukoliko je vaš odgovor ne na postavljeno pitanje, onda je zaista pravo vreme da čujete za ovog proslavljenog srpskog fudbalera koji je postao legendaran u Engleskoj!

Davne 2009. godine je stigla vest da je slavni Midlzbro bio spreman da ponudi dva miliona funti za 18-godišnjeg napadača zrenjaninskog Banata!

Ovaj klub je ugašen 2016. godine kada su ispali iz "Srpske lige", kako zbog posrtanja u niži rang, tako i zbog finasijske situacije. "Srpske lige" su treći nivo ligaških fudbalskih takmičenja u Srbiji, a ova je bila u Vojvodini.

Totenhem - Midlsbro

(AP Photo/Matt Dunham)

Totenhem - Midlsbro, Foto: (AP Photo/Matt Dunham)

Tada je za Rajka Purovića interesovanje pokazao Midlzbro koji je bio spreman da izdvoji dva miliona funti, a engleski mediji su jedno vreme pisali samo o ovom fudbaleru.

Tako je "Gazeta" prenela reči Mirka Rajkovića, koji se javnosti obratio u ime igračevog agenta Dejana Marića.

Od tog trenutka stvari će postati ludačke, a Purović će postati legenda u Engleskoj!

Svi u Engleskoj su čuli za tog mladog fudbalera iz Srbije koji je trebao da bude jedan od najboljih igrača, vunderkind, ali za Rajka Purovića nije čuo njegov klub FK Banat iz Zrenjanina!

internet

shutterstock

internet, Foto: shutterstock

Nisu čuli za njega zato što nije ni postojao, Rajko Purović je bio figment mašte jednog veoma kreativnog navijača Midlzbroa.

Tada je ovaj engleski klub bio u potrazi za napadačem, a navijač po imenu Leon Vard je napravio najtraženijeg srpskog fudbalera u Engleskoj!

On je podelio sa svojim prijateljem kako je uopšte nastala ta ideja:

"Probudio sam se jedno jutro i video na vestima da je predsednik Gabona, Omar Bongo, preminuo. Svidelo mi se njegovo ime, pa sam odlučio da pošaljem nekolicini prijatelja da mi (Mildzbro) pokušavamo da potpišemo afričku zvezdu u usponu koja se zove Omar Bongo! Očigledno da niko nije naseo na to, ali me je cela stvar naterala na razmišljanje - koliko mogu da izguram lažan transfer o lažnom fudbaleru!" - započeo je Vard svoju priču!

Lola Smiljanić

Alo!/Marko Metlaš

Lola Smiljanić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Nekoliko dana kasnije, Leon je hteo da se oproba poslednji put, ali je primetio u sportskoj sekciji artikal o klubu koji je zainteresovan za mladog srpskog talenta - Rajka Purovića!

"Tada sam odlučio da ću da nastavim. Poslao sam mejl ponovo, pretvarao sam se da sam fudbalerov agent. Slao sam im fotografije ovog igrača iznova i iznova, uz informaciju da je klub u kontaktu sa njim i da će sastanak sa ciljem da potpiše ugovor, biti sledeće nedelje! Ponovo nije bilo odgovora, pomislio sam da su osetili sra**e i da su izbrisali mejlove! Sledećeg dana otišao sam do prodavnice da pokupim primerak Gazete. Ispalo je da su pročitali mejlove i da su shvatili ozbiljno, njegova fotografija je bila na poslednjoj strani sa izmišljenim izjavama!"

Rajko Purović

gazettelive

Rajko Purović, Foto: gazettelive

Na fotografiji je bio nekadašnji fudbaler Partizana Milan "Lola" Smiljanić, a Leon je otkrio da je na Guglu kucao - mladi srpski fudbaler.

"Stvarno je bilo čudno, 2009. godina se čini kao da je bila davno, ali nije kao da je bila 1999. godina. Svi su tada imali tada informacije na prstima, ali nisu hteli da potraže!"

Tamo odakle je počela laž, stigla je i istina!

"Nekoliko ljudi na "FMTTM" je počelo da govori da je sve laž, a neko je napravio lažnu Vikipedija stranicu koja je rekla da je Purović postigao 3480 golova u sezoni. Razotkrili su me, mislim da sam mogao ovu laž da poguram još više!"

"Ne bih mogao, još uvek sam pod utiskom kako sam to uspeo. Da su 90', onda bih rekao da bi mogao lagano to da uradim pošto niko nije imao internet, a mesta kao istočna Evropa je tada bila 'neotkrivena teritorija'. Sada imate razne "štrebere" koji znaju svakog je**ča iz treće poljske lige" - zaključio je Leon Vard koji je napravio ovog srpskog fudbalera!

 

Predlažemo vam da pročitate i ovaj tekst!