FK Barselona
EPA
FK Barselona

EPA

FK Barselona, Foto: EPA

Praćenje svetskih trendova, želja za "nečim novim", lepo na prvi pogled... sve su to samo neki od razloga zbog kojih se mnogi evropski, ali i svetski klubovi odlučuju na do pre par godina nezamisliv potez. Već smo se navikli na razne varijante dresova, čudne motive, šašave kombinacije, ali čini se da je, bar one ekipe iz lige petice, pogodila posebna manija. Njeno ime je - "dresovi roze boje".

Dobro razmislite i pokušajte da se setite jednog kluba iz najjačih evropskih liga (a da nije Palermo), koji je pre 2015. godine nosio dres u roze ili pink boji (kako je sada modernije reći)? Ne morate da se naprežete bez razloga jer taj trend do skoro nije postojao, a onda je kao zemljotres potresao svet fudbala.

Da li možete da zamislite Crvenu zvezdu ili Partizan u pink dresu?

 

Kada krenete redom, pronaći ćete mnoštvo ekipa koje su kao treću garnituru za sezonu 2020/21 uveli baš dres u pink varijanti. Mnogima se dopada jer je "osveženje" i "nešto sasvim drugačije", ali nikome nije jasno zašto je to tako.

Fudbaleri Barselone jedni su od mnogobrojnih koji su se odlučili na ovaj potez, a čini se da im roze boja baš i ne donosi sreću. Poraz od Hetafea, jedva izvojevan remi protiv Alavesa... svakako da klub takvog renomea to ne sme sebi da dozvoli.

Brzo se španskom velikanu pridružio Mančester siti, a nedugo nakon toga dres u roze varijanti izbacio je i torinski Juventus. Verovali ili ne, ali ta tri kluba ove sezone ne pružaju sjajne partije, čak šta više - u očajnoj su formi.

Možda su dresovi Mančester junajteda (sezona 2018/19), Real Madrida (2019/20) ili Lester sitija (2019/20) u roze varijanti, samo bili inspiracija i povod sve rasprostranjenijih drečavih nijansi, a možda ta priča ima i dosta dublju pozadinu?

Postoji nekoliko teorija o ovoj temi, a mi vam donosimo one najinteresantnije.

Juventus

EPA/AlessandroDiMarco

Juventus, Foto: EPA/AlessandroDiMarco

1. Možda Škotlanđani nose suknje, ali roze dres je baš poniženje

Reprezentacija Škotske 2016. godine među garniturama imala je i dres roze boje. Zaljubljenici u fudbal u ovoj ostrvskoj državi bunili su se što njihova selekcija nosi dres "ženskih boja" govoreći kako je to poniženje, ali je opravdanje Fudbalskog saveza bilo još smešnije.

- Dresovi naše reprezentacije (domaći i gostujući) su osnovnih boja. Morali smo da pronađemo zajednički jezik sa proizvođačem i došli smo na ideju o pink dresovima jer su oni retki u fudbalu. U slučaju da ne možemo da iskoristimo prva dva dresa, dres u pink boji bi bio idealno rešenje.

Škotima je smetalo što im dres donosi nesreću jer su na četiri meča ostvarili samo jednu pobedu te je na kraju kvalifikacionog perioda te godine odlučeno da više neće tražiti od proizvođača opreme dresove u pink boji.

2. Borba protiv raka dojke

Postoji jedna jako plemenita teorija koja se kod jednog fudbalskog kluba ispostavila kao tačna, dok kod drugih nikada nije dobila potvrdu. 

Naime, ekipa Las Palmasa uvela je roze dres među garniture kako bi širila poruku o tome koliko je opasan rak dojke i na taj način pokazala ženama da su uvek tu za njih.

Lester

EPA/CliveBrunskill

Lester, Foto: EPA/CliveBrunskill

Nema sumnje da je ovo jako lep potez jednog kluba, ali je španski tim jedini koji je izašao sa jasnim objašnjenjem zašto baš pink boja. Verujemo da bi i drugi to učinili da se radi o borbi protiv opake bolesti, jer zašto bi o tome ćutali, na kraju krajeva.

3. Gej lobi u Madridu?

Prethodne sezone mnogi su se iznenadili kada je Real iz Madrida predstavio dresove u roze boji. Ipak, stanovnicima u glavnom gradu Španije to i nije bilo baš veliko iznenađenje, a razlog je - LGBT ravnopravnost.

Ako se pitate zašto bi Real zbog prava LGBT populacije uvrstio poseban dres u svoju kolekciju, odgovor je jako prost. Madrid je verovatno najbolji grad na svetu po pitanju rodne ravnopravnosti. Svake godine na "Prajdu" u španskoj metropoli učestvuje više od 2.000.000 ljudi.

Već godinama unazad Madrid se smatra centrom LGBT populacije u Evropi jer je otvoren za sve i tu se svi osećaju jednako voljeni.

4. Jednostavno - lepo je!

Real Madrid

EPA/JJGullien

Real Madrid, Foto: EPA/JJGullien

Možda ćete se teško pomiriti sa tim, ali veliki broj ljubitelja fudbala smatra da su pink dresovi zaista lepi. Mnogi ih smatraju drečavima i presedne im gledanje u ekran kada vide u kakvoj kombinaciji njihovi ljubimci trčkaraju po travnatoj podlozi, ali ima i onih kojima to prija.

Veliki broj navijača Real Madrida odmah se sjurio u prodavnice ne bi li pronašao svoju kopiju roze dresa "kraljevskog kluba" koji će im upotpuniti kolekciju.

Vremena se menjaju, možda je ovo samo potvrda toga...

Šta vi mislite o roze (ili pink, kako vam je draže), dresovima. Da li biste izdvojili novac za jedan od njih?

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

beba

04.11.2020 09:03

Samo su moderni.Dosta je mracnih boja,razveselimo ovaj mracni svet...