Pep Gvardiola
Tanjug/Rui Vieira
Pep Gvardiola, Foto: Tanjug/Rui Vieira

UEFA je izbacila Mančester siti iz Lige šampiona na dve godine, a uz to je engleski klub i udarila po džepu te će morati da plati 30 miliona evra kazne.

Klub je kažnjen jer je u svojim izveštajima navodio netačne činjenice oko novca koji su u klub doneli sponzori, a ta afera otkrivena je još 2018. nakon što je nemački Der Spiegel objavio poruke elektronske pošte i dokumente koji su uputili na ilegalne radnje. Spiegelov izvor bio je Football Leaks iza kojeg je stajao portugalski haker - Rui Pinto.

Pinto se našao iza rešetaka zbog istrage koja ga je osumnjičila zbog čak 147 krivičnih dela, ali na sudu će se na krjau sukobiti samo s 90 tačaka optužnice - uglavnom hakiovanja, sabotaža i prevara.

Pintova žalba odbijena je u četvrtak, a on je u zatvoru već gotovo godinu dana.

Novosti oko Sitija ponovo su stavile Pinta pod svetlo javnosti, a Tviter i ostale društvene mreže preplavile su poruke podrške za portugalskog hakera. U odbranu su mu stali i navijači Borusije Dortmund koji su podigli transparent za Pinta:

"UEFA, probudi se! Portugal me samo želi ućutkati i sakriti ono što imam na svom laptopu, oni se boje. Siguran sam da u Portugalu neću dobiti pošteno suđenje", citirali su navijači Pinta.