Prvi "večiti" derbi
FK Partizan
Prvi

FK Partizan

Prvi "večiti" derbi, Foto: FK Partizan

"Na stadionu „20. Oktobar” odigrana je prošle nedelje davno očekivana utakmica između „Partizana” i „Crvene Zvezde", počeo je izveštaj beogradski sportski nedeljnik „Fiskultura” 25. aprila 1946. Kao što se vidi iz navedene rečenice, već od prvog susreta, iako je bio prijateljski, dvoboji ta dva kluba su se iščekivali sa posebnim zanimanjem. Prvi večiti derbi je odigran na igralištu posle rata ugašenog BSK, na kome je 1949. sagrađen armijski stadion, čiji je danas vlasnik Partizan.

Takmičarske utakmice počele 1947.

Prvi takmičarski "večiti derbi" odigran je 5. januara 1947. godine, na temperaturi minus 19 i terenu prekrivenim snegom, a Crvena zvezda je pobedila 4:3. Junak trijumfa Zvezde bio je trostruki strelac Jovan Jezerkić koji je mrežu Partizanovog golmana Glazera pogađao u 12. 25. i 54. minutu. Predrag Đajić je pogodio u 77. za Zvezdu, ali je isti igrač postigao i autogol u 72. minutu. Isto je, samo u suprotnu mrežu, uradio i Mladen Kašanin, dok je Stjepan Bobek u 85. minutu postavio konačan rezultat.

Tog 21. aprila je pobedio Partizan rezultatom 2:0. U listu "Fiskultura" golovi su ovako opisani:

„U 32. minutu prvog poluvremena Rupnik se je iznenada stvorio pred protivničkim golom, i iz neposredne blizine, koso po zemlji, postigao prvi gol. U 14. minutu drugog poluvremena, lepa kombinacija Matekalo – Rupnik – Mihajlović završila se u Lovrićevoj mreži”.

Interesantno je da su igrači Partizana na tom meču igrali u belim dresovima, dok su crveno-beli imali plavu opremu.

Evo i spiska zagrljenih momaka sa fotografije koji su igrali taj istorijski prvi duel: Šoštarić, Brozović, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević (stoje), Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Palfi, Stanković, Mihailović, Ćirić i Lovrić.

Prvi večiti Derbi

FK Partizan

Prvi večiti Derbi, Foto: FK Partizan

Još jedan zanimljiva činjenica je da je pet godina pre rođenja večitog derbija, na Vaskrs 1941, bilo je predviđeno svečano otvaranje novog stadiona Sport kluba Jugoslavija (na njegovom mestu je sad Zvezdin stadion) i čak je to trebalo da učini lično kralj Petar II. Međutim, 20. aprila te godine, zemlja je već bila okupirana, pa od otvaranja nije bilo ništa.