derbi, večiti derbi, Bojan Ostojić, Aleksa Vukanović, Tomane
Alo/Marko Metlaš
derbi, večiti derbi, Bojan Ostojić, Aleksa Vukanović, Tomane

Alo/Marko Metlaš

derbi, večiti derbi, Bojan Ostojić, Aleksa Vukanović, Tomane, Foto: Alo/Marko Metlaš

Osmočlana Radna grupa za uvođenje sistema video-asistencije fudbalskim sudijama (VAR), koju je imenovao Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, ima obavezu da "pripremi teren" za uvođenje ove savremene tehnologije, po ugledu na mnogo razvijenije zemlje sveta. Međutim, ideja se ukopala u mestu.

Hrvati već imaju VAR

Za razliku od Srbije, Hrvatska već ima VAR tehnologiju, koja je zvanično počela da se koristi od prolećnog dela tekuće sezone.

Planiran da krene najkasnije na proleće 2021. godine, dakle u drugoj polovini sledeće sezone, VAR sistem će najverovatnije sada da čeka, u najboljem slučaju, 2022. godinu. To praktično znači da VAR neće stići u Srbiju cele sezone 2020/21, ali i najmanje do polovine sezone 2021/22. 

Ceo projekat je trebalo da košta nešto manje od dva miliona evra, ali se pred Radnom grupom pojavio iznenada administrativni problem koji je serviran u vidu najavljenog proširenja Superlige sa 16 na 20 timova. To, praktično, znači da umesto dosadašnjih inspekcija i snimanja stanja na 16 stadiona širom Srbije, trebalo bi pogledati još najmanje četiri, ali se u ovom renutku ne zna koja bi to četiri stadiona mogla biti, jer je FSS najavio mogućnost da će klubovi na "tenderu" imati mogućnost da plate mesto za učešće u Superligi ili nižim ligama, samo u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja.

Dalje, višegodišnji nosilac TV prava, TV Arena Sport morala bi da istovremeno proširi svoje kapacitete u sledećoj sezoni i da bude u mogućnosti da istovremeno može da prenosi deset mečeva Superlige, a da FSS na svakom od stadiona ima instaliranu, laserski i milimetarski postavljenu skupocenu opremu za video-tehnologiju. 

Bilo kako bilo, očigledno je da ćemo još najmanje 18 meseci morati da se svađamo oko toga da li je Vladimir Stojković trebalo da dobije crveni karton na prethodnom derbiju u Kupu, da li je nad kapitenom Partizana Nemanja Milunović napravio faul u jesenjem prvenstvenom derbiju, da nagađamo da li je lopta posle šuta Boaćija prešla celim obimom gol liniju u 158. Večitom derbiju, kao i da se pitamo kako je moguće da je priznat gol Kange u 153. derbiju posle asistencije Džona Ruiza iz gol auta, itd.