Vladimir Beara
Arhiva Borba
Vladimir Beara

Arhiva Borba

Vladimir Beara, Foto: Arhiva Borba

Dok ovo javljamo, jugoslovenski fudbaleri izlaze iz svlačionice, a masa ljudi, od mališana sakupljača autograma pa do ozbiljnih Engleza, juriša na njih da im tapše i pozdravi ih. Neki engleski novinar je, dotrčavši do telefona, javljao redakciji: „Desilo se nešto dosad nepojmljivo. Jedan tim je uspeo da na engleskom terenu izjednači iako smo mi vodili sa dva gola razlike. To je neviđeni moral!“

PROČITAJTE JOŠ:

Ovako je iz Londona izvestio čuveni novinar Miroslav Radojčić posle jedne od najslavnijih utakmica u istoriji naše fudbalske reprezentacije. Iako se radilo o prijateljskom susretu, detalji njegovog toka obišli su čitavu Evropu, a poklonici fudbala u mnogim zemljama s poštovanjem su izgovarali imena aktera. Među svima njima najčešće - Vladimira Beare. Reč je, naravno, o utakmici Engleska-Jugoslavija (2:2) na Arsenalovom stadionu „Hajberiju“, u kojoj je golman našeg državnog tima briljirao.

Dražen Dalipagić

Arhiva Borba

Dražen Dalipagić, Foto: Arhiva Borba

 

LEGENDA

Dražen Dalipagić

27. novembra 1951. rođen je legendarni košarkaš Partizana i reprezentacije Jugoslavije. Popularni Praja je za „plave“ odigrao 243 utakmice i osvojio brojna odličja među kojima su nasjajnija svetsko i olimpijsko zlato iz Manile 1978. i Moskve 1980, kao i tri titule prvaka Evrope. Isto toliko puta bio je najbolji igrač Starog kontinenta. Stanar je „kuće slavnih“ u Springfildu.

O tome svedoči i ova fotografija: Beara kao da je zamrznut u vremenu i prostoru, dok pogledom prati let lopte koja je posle šuta Dikinsona prošla pored gola. Fotografija i danas, a kamoli u vreme kad je snimljena, izgleda nestvarno. Naš čuvar mreže glavom kao da dodiruje mesto gde se spajaju prečka i stativa. Leva noga mu je visoko u vazduhu, desna opružena iza, kao kod nekog vrhunskog baletana, što možda nije ni čudo kad se zna da je na fudbalske treninge splitskog Hajduka došao pravo s časova baleta.

IZ DANA U DAN

21. novembar 1981.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije overila je plasman na SP u Španiji ’82. ubedljivom pobedom u Novom Sadu nad Luksemburgom - 5:0. Strelci su bili: Halilhodžić u 1. i 45, Šurjak u 68, Pašić u 72. i Zlatko Vujović u 76. minutu.

22. novembar 2000.

U 78. godini života umro je Emil Zatopek, čuveni čehoslovački atletičar. Tokom karijere postavio je 20 svetskih rekorda u disciplinama od 5.000 do 30.000 metara. Četvorostruki je olimpijski pobednik na OI 1948. i 1952. Imao je nadimak Češka Lokomotiva.

23. novembar 1967.

Rođen je Nemac Boris Beker, jedan od najpoznatijih tenisera sveta. Ušao je u istoriju kao najmlađi pobednik „Vimbldona“, a imao je samo 17 godina kad je trijumfovao 1985. Osvojio je 49 turnira i zaradio oko 25 miliona dolara, ali je kasnije bankrotirao. Neko vreme bio je i trener Novaka Đokovića.

24. novembar 1938.

Rođen je Oskar Robertson, legendarni košarkaš, koji je punih 14 godina igrao u NBA ligi. Sezone 1961/62. ostvario je fantastičan prosek od 30,8 poena, 12,5 skokova i 11,4 asistencije po meču. Bio je poznat pod nadimkom Big O., a igrao je za Sinsinati i Milvoki.

25. novembar 2005.

Umro je Džordž Best, legenda Mančester junajteda i Severne Irske. Bio je među prvim istinskim superstarovima sa fudbalskog terena, po izgledu, dugoj kosi i ponašanju više nalik rok-zvezdi. Umetnik driblinga, sjajan strelac i duša tima „đavola“, s kojima je dva puta bio prvak Engleske, a 1968. trijumfovao je u Kupu šampiona.

26. novembar 1996.

Pet godina posle velikog slavlja sa Crvenom zvezdom, Vladimir Jugović je ponovo postao klupski prvak sveta u Tokiju, samo u dresu Juventusa. Pobedu „Staroj dami“ od 1:0 nad River Platom doneo je Alesandro del Pjero u 81. minutu.

27. novembar 1993.

Na terenu pokrivenom ledom i na temperaturi minus šest Crvena zvezda i Partizan su u 94. derbiju remizirali 1:1. Crno-beli su poveli golom Branka Brnovića u 30, a izjednačio je Dejan-Rambo Petković u 83. minutu.

Engleska je povela sa 2:0, golovima Lofthausa u 30. i 35. minutu, više zbog toga što su naši igrači bili impresionirani ambijentom i igrom. Onda je Beara počeo da leti od jedne do druge stative. Zaustavljao je sve napade „Gordog Albiona“ i ulio snagu svom timu da počne da igra. I to kako!

Stanković, Čolić, Z. Čajkovski, Horvat, Đajić, Ognjanov, Mitić, Živanović, Bobek i Vukas u narednih nešto manje od sat vremena održali su čas iz modernog fudbala.

Zlatko Čajkovski

Arhiva Borba

Zlatko Čajkovski, Foto: Arhiva Borba

Zlatko Čajkovski

24. novembra 1923. rođen je legendarni fudbaler Partizana i reprezentativac Jugoslavije. S nacionalnim timom osvojio je dva olimpijska srebra - 1948. u Londonu i 1952. u Helsinkiju. Učestvovao je i na dva Svetska prvenstva (1950. i 1954) i ukupno odigrao 57 reprezentativnih utakmica. Kao trener uspeo je da od minhenskog Bajerna, u to vreme nemačkog drugoligaša, stvori jedan od najčuvenijih timova na svetu. Čik je tvorac generacije Bekenbauera, Majera i Milera, koja je kasnije postala trostruki prvak Evrope. Umro je 1998. u Minhenu.

Ono što je najviše zadivilo englesku publiku jeste činjenica da jugoslovenski igrači nisu klonuli duhom. Pred kraj poluvremena Ognjanov je izdržao duel sa bekom Ekerslejem i centrirao tako da je halfa Komptona pogodio loptom u nogu, od koje se ona potom odbila u mrežu. U 78. minutu, Bobek je s ivice šesnaesterca oštro tukao prema golu, Remzi je malo zasmetao golmanu Vilijamsu, koji je loptu samo odbio. Lukavi strelac Todor Živanović je za treptaj oka bio brži od svog čuvara Komptona i ćušnuo loptu u mrežu.

Bio u Srbiji, pa uzeo novo državljanstvo i sve odbio zbog nje, sada je tragedija udarna vest u zemlji

AUTOR: Alo.rs/S.M. DATUM I VREME: 20.11.2019. 22:12 - 20.11.2019. 22:26 Neka joj je večna slava. Leti Spasojević, Foto: Twitter/Spaso_87 Crnogorac Ilija Spasojević jedna je od najvećih zvezda fudbalske lige Indonezije, ali sada se našao u centru javnosti zbog velike tragedije. Naime, Spasojevićeva supruga Leti preminula jutros posle kraće i teške bolesti.

Odbrana „Albiona“ se povijala kao lišće na vetru, ali je nekako odolela do kraja. Uzdrmana Engleska biće neporažena kod kuće još tri godine do onog čuvenog stradanja od Mađara koji su ih na „Vembliju“ tukli sa 6:3.

Ali, i vest o tih 2:2 obišla je fudbalsku planetu. I slika o Beari, neverovatnom čuvaru mreže, koji je tada postao Veliki Vladimir.

Dimitrije Tadić

Arhiva Borba

Dimitrije Tadić, Foto: Arhiva Borba

 

KALENDAR VEČIITH

Dimitrije Tadić

25. novembra 1925. rođen je nekadašnji prvotimac Crvene zvezde. Ponikao je u BSK, za koji je igrao pre rata, da bi kasnije postao ljubimac Zvezdinih navijača pošto se kao levi bek odlikovao savršenom tehnikom. Od 1948. do 1955. u Zvezdinom dresu odigrao je 77 zvaničnih utakmica, postigao pet golova i osvojio dve titule prvaka Jugoslavije (1951, 1953) i dva trofeja Kupa (1948, 1950).

 I, ako ćemo pravo, do dana današnjeg ostao - jedini.

BONUS VIDEO:

Mlađan Šilobad ekskluzivno za ALO! posle pobede Partizana i prolaska u top 16!