derbi, večiti derbi, Lazar Marković, Milan Rodić
Alo/Marko Metlaš
UEFA

EPA/Laurent Gillieron

UEFA, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Preporuka UEFA je da se fudbalske sezonezavrše do 30. juna, ali možda neće biti tako lako sprovedeno u delo. Britanski mediji navode međutim da UEFA insistira na tome da se sezone okončaju, na ovaj ili na onaj način, u suprotnom preti sankcijama. Sudeći po tome, čak i da se sezona u Srbiji ne nastavi, FSS bi morao da imenuje šampiona (Crvenu zvezdu) i učesnike evro-kupova (Partizan, Vojvodina i TSC).

- Nebitan je način, šampioni moraju da budu poznati. Rok je 30. jun, ali su veliki izgledi da se taj datum pomeri i za poslednji dan avgusta - navodi dnevnik San (The Sun).

Novinar Forbsa Kris Vilijams ističe čak da će lige koje ne uspeju da se okončaju do 30. juna mogle da budu suočene sa sankcijama, poput otkazivanja mesta u evropskim takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA. U izveštajima britanskih medija se dodaje i da je UEFA uputila strogo upozorenje klubova.

- Oni koji odluče da prekrše uputstva upućena iz Niona i ponište celu sezonu, ostaće bez mesta u Evropi - navodi se.

Uz isticanje ideje više klubova engleske Premijer lige da se sezona okonča bez šampiona, za šta je potrebno 14 od 20 glasova, to takmičenje neće imati nijednog predstavnika u Evropi naredne sezone. Pretpostavka je da bi se u slučaju suočavanja sa mogućom suspenzijom šampion proglasio, pa makar i na osnovu aktuelnog izgleda tabele.

Stvari su još gore u Italiji, koja je dramatično pogođena epidemijom koronavirusa.

- Došlo je vreme da se sve zatvori. Mislim da je ispravno da se sezona poništi i da se nova započne u julu ili avgustu. To je jedini način za spas italijanskog fudbala - naveo je nekadašnji reprezentativac Italije Anđelo Di Livio.

Prema rečima legende engleskog fudbala i Mančester junajteda Garija Nevila, potpuno je suludo razmišljati o fudbalu.

- Ja ne mogu da zamislim da će se fudbal igrati za tri, četiri meseca… Ljudi, u zatvoru smo i samo što smo stigli tu. Kako da se igra fudbal kada će policija i doktori biti zauzeti narednih meseci? - zapisao je Nevil.

Komentari (1)

vlajko

28.03.2020 12:46

Pa izbacite nas, Budaletine, jedne, neko će pod maskama igrati, ma važi, nek nas izbace, to im životna želja