Selektor Ljubiša Tumbaković
V. Marković
Selektor Ljubiša Tumbaković

V. Marković

Selektor Ljubiša Tumbaković, Foto: V. Marković

Na Ljubiši Tumbakoviću je da upakuje tim koji će prebroditi Norvešku u Oslu, a onda u Beogradu overiti vizu za EVRO 2020 protiv Škotske ili Izraela.

- Uveliko je počela opšta mobilizacija - ekskluzivno za „Alo!“ kaže Ljubiša Tumbaković, selektor „orlova“, koga smo zatekli pozivom tokom privatnog boravka u Nemačkoj.

- Najpre smo sve stavili na papir, imamo snimke utakmica, zasukali smo rukave, ništa ne prepuštamo slučaju. Operacija „Oslo“ uveliko se odvija, a siguran sam da je ista situacija i u Skandinaviji.

Pre utakmice nema okupljanja, igra se jedan meč (26. mart), a obe selekcije imaju adute.

- Presudiće timska igra - nadovezuje se Tumbaković. - Imaju oni Odergarda, Halanda, a naši aduti su poznati. Raduje me golgeterski povratak Mitrovića koji je ponovo u pravom tonusu i na njega zaista ne treba trošiti reči. Za razliku od poslednjeg okupljanja, na raspolaganju su tada povređeni Kostić, koji je u fenomenalnoj formi, i Matić. Nemanja je preskočio nekoliko okupljanja zbog povrede i situacije u klubu. Počeo je da igra i to je zaista dobra vest. Ne treba zaboraviti ni Jovića koji je postigao toliko željeni gol.

Nedavno ste konstatovali da Tadić nije na prošlogodišnjem nivou?

- Nije ni moguće, pošto ga sada gledaju drugim očima zbog standarda koje je postavio! Svi očekuju da na svakoj utakmici bude odlučujući faktor. Nema potrebe analizirati Tadića. Uvek je najbolji kada je najpotrebnije. Sve bolji je Sergej, Ljajića u dušu znam još od momenta kada je došao u Partizan i volim njegov stil igre. Uklapa se u moje poimanje fudbala. Mogu tako do sutra da nabrajam, a za nas je dobro što imamo široku lepezu pravih majstora fudbala.

Planirate li krstarenje Evropom i skeniranje naših reprezentativaca?

- Odlazak u Italiju, Nemačku i Englesku je definisan, a možda u obzir dođe još neka zemlja.

Norvežani su se digli iz pepela

Norvežani su se digli iz pepela i ekstremno retko gube na svom terenu. Skandinavski stil nam odgovara bez obzira na to što su nas njihovi „konobari“ do nogu potukli (3:0) 18. juna 1965. u Oslu (kvalifikacije za Mondijal), u EURO kvalifikacijama 13. oktobra 1982. takođe u Oslu (3:1) i 2004. na prijateljskoj utakmici u Berlinu (1:0).

 

Spremate li iznenađenje, nekog igrača koji će debitovati?

- Takvih neće biti! Tu nemam nikakvu dilemu. Sledi poseban meč, nadam se ne i poslednji u ovom baražu. Igrači su maksimalno motivisani tim pre što Srbija nikada nije, pod tim imenom, igrala na EVRO. Ukazala nam se rezervna varijanta i jednostavno je moramo iskoristiti.

Hoće li biti povratnika u reprezentaciju?

- Nije tajna da razmišljamo o Banetu Ivanoviću, koji kvalitetom, iskustvom i profesionalnim odnosom može da pomogne, ne samo u defanzivi. Neću da prejudiciram. Tad sledi detaljnija analiza. 

Obe selekcije bez EP od 2000.

Zanimljivo, Srbija u završnici EVRO nije igrala još od 2000, ali ni Norveška! Njima je prvenstvo Starog kontinenta koje je održano u Belgiji i Holandiji bilo jedino učešće. Da sve bude još interesantnije, naš nacionalni tim (tada Jugoslavija), baš je s Norveškom u grupnoj fazi odigrao poslednju utakmicu na EP. Na stadionu u Liježu pobedili smo golom Sava Miloševića u osmom minutu, a Kežman je, posle 60 sekundi na terenu u samom finišu, zaradio crveni karton! Selektor je bio Vujadin Boškov.

Ivanović je najpre ostao bez trake, a onda pod čudnim okolnostima nestao posle Mondijala u Rusiji?

- Neću da komentarišem događaje u kojima nisam bio akter. Ne vidim nikakav problem na relaciji Tumbaković-Ivanović u vezi s njegovim povratkom, a samostalan sam u radu i odlučivanju. U ovom momentu bitan je interes srpskog fudbala, a ne pojedinca, fudbalskog radnika.

Od koga preti najveća opasnost?

- Haland je hit igrač, iako nema puno nastupa u reprezentaciji. Skeniram ga otkada sam saznao da ćemo igrati protiv Norvežana. Idealno je građen i elastičan, bez obzira na svojih 194 cm. Pravi atleta, savremen napadač, ali nije on jedina opasnost. Ozbiljna su selekcija koja se sjajno regenerisala s iskusnim selektorom - Šveđaninom Lagerbekom. Kao i svi, imaju mane i vrline. Na nama je da iskoristimo mane i pritisak pod kojim će biti jer igraju pred svojim navijačima. Ali, očekujem i veliki broj Srba na tribinama koji će biti vetar u leđa našim igračima.

Andreja zaokružio priču

Pred meč koji se mora igrati na sve ili ništa Srbija je dobila pojačanje u stručnom štabu. Pridružio nam se toliko hvaljeni koordinator fizičke pripreme i rehabilitacije Andreja Milutinović. - Godinama sarađuje s našim najboljim fudbalerima, poznaju se u dušu, a ukoliko se sećate, prilikom imenovanja za selektora rekao sam da mi je jedna od želja da u stručnom štabu bude i Andreja. Nedavno su se stekli uslovi i ta priča je zaokružena - rekao je Tumbaković.

 

Komentari (1)

sasa

16.02.2020 08:36

E, kad ti zoves sirovinu gobeljica u reprezentaciju, sve nam je jasno..