Aleksandar Kirovski
Marko Metlaš
Aleksandar Kirovski

Marko Metlaš

Aleksandar Kirovski, Foto: Marko Metlaš

Uvek ste odavali utisak smirenog, odmerenog sportiste, dok vam ne prekipi?

- Iznervirao sam se na poznatoj utakmici mladih selekcija Srbije i Engleske u Kruševcu 2012. Fizički sam se sukobio sa njihovim selektorom Pirsom, koji ima nadimak Psiho! Jasno je koliko me pogodila nepravda kada sam pokazao zube čoveku od koga su svi strepeli na Ostrvu. Godinu dana kasnije, poludeo sam kada me je, uz Mudrinskog, Čaušića i Despotovića, Viši sud u Kruševcu proglasio krivim za nasilničko ponašanje. Tim postupkom želeli su da se dodvore UEFA - prisetio se Kirovski za „Alo!“.

Operisao lakat, butinu, leđa...

Koliko su povrede uticale na vašu karijeru?

- Imao sam pet operacija: lakat, butina, nadlaktica, pubična kost i sada leđa! U Minhenu sam 2017, u naponu snage, operisao dve kile u predelu prepona. Ugrađena mi je hernioplastika, ali se nisam predavao čak ni posle potresa mozga u sudaru sa saigračem na treningu Čukaričkog.

Iskoristili ste pauzu da posetite lekare zbog bolova u leđima? 

- Spinalni neorohirurg mrzovoljno je vrteo glavom. Prosuo se disk između pršljenova i morao sam pod nož. Uspešan zahvat i poruka da zaboravim na profesionalno bavljenje fudbalom - kaže Kirovski, koji ima trenersku licencu za rad sa golmanima, ali još nema nameru da se upusti u te vode.

Mijatović bez premca

Kad analizira fudbalere iz Kirovski ne krije da su za njega najbolji Zidan i Mijatović, trenerski mag je Anćeloti, od sportista ceni Nikolu Grbića, nikada neće zaboraviti Gurovićeve trojke u Indijanopolisu, nije imao ritual pre utakmica, a uživa uz: - Muziku Boba Marlija. Još ako su na meniju paste, a sve se odvija u Nici onda je to hedonizam svoje vrste.

 

Aleksandar Kirovski

Marko Metlaš

Aleksandar Kirovski, Foto: Marko Metlaš

- O tom potom. Logično je da se najpre okušam u radu sa decom kako bih stekao trenersko iskustvo.

Zemun je vaša druga kuća, skoro dve decenije bili ste ljubimac „taurunum bojsa“, a boravak u Crvenoj zvezdi?

- Sigurno sam mogao više. Trener je bio Prosinečki, a konkurencija paklena. Neprikosnoven je bio Bajković, vidite dokle je dogurao Dmitrović, a šansu je čekao i Vesić! Bilo je i problema finansijske prirode, tako da sam se neuporedivo bolje osećao u Čukaričkom - zaključuje Kirovski.

Pančev delimično pomogao

Govorilo se da ćete na gol Makedonije?

- Na insistiranje Darka Pančeva, tadašnjeg direktora Vardara, obreo sam se u Skoplju. Izdejstvovao je da dobijem i makedonski pasoš, zbog porekla, kako bih branio za reprezentaciju. Kola su krenula nizbrdo posle dva meseca. Pančev je otišao, a ja sam bio žrtveno jagnje.