Fudbalski reprezentativci Norveške
Profimedia
Ljubiša Tumbaković

Alo!/Vladimir Marković

Ljubiša Tumbaković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Koronavirus pravi prve ozbiljnije probleme fudbalskoj selekciji Srbije u pripremi baraž utakmice s Norveškom 26. marta u Oslu.

„Orlovi“ bi za ovaj meč godine mogli biti ozbiljno desetkovani, pa da na stadion „Uleval“ istrče bez ijednog reprezentativca koji nastupa u Seriji A! Tako bar piše norveška štampa i za ovako nešto poziva se na stroge mere koja je propisala Vlada Italije u cilju zaštite od širenja virusa. Navodno, sve to bi direktno moglo da pogodi Aleksandra Kolarova, Nikolu Milenkovića, Nikolu Maksimovića, Sergeja Milinkovića Savića, Sašu Lukića, Darka Lazovića, Dušana Vlahovića, Filipa Đuričića i golmana Borisa Radunovića.

Ukoliko je sve ovo bar približno tačno - niko od navedenih sigurnih, ali i potencijalnih reprezentativaca ne bi mogao da doputuje u Beograd na okupljanje „orlova“ koje je 23. marta zakazano u Staroj Pazovi. Svim igračima iz Serije A je čak zabranjeno da treniraju do ukidanja vanrednih mera. Veliko je pitanje da li bi neko od njih smeo da se prošvercuje od Italije do Srbije i tako ugrozi zdravlje, ali i status u svojim klubovima.

Aleksandar Kolarov

AP/Darko Vojinović

Aleksandar Kolarov, kapiten „orlova“, Foto: AP/Darko Vojinović

Ovakva mogućnost brine selektora Ljubišu Tumbakovića koji je za „Alo!“, odmah posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima FSS, izjavio:

- Kao i poslednjih dana, sve informacije su, da tako kažem, napola. Najmanje se priča o sportu jer su u prvom planu druge nimalo prijatne teme. Ništa nije jasno ni izvesno. Varijanta sa praznim tribinama, s fudbalske tačke gledišta, nema nikakav smisao. Još manje priča koja se potencira, a potekla je iz Norveške, o zabrani ulaska u njihovu zemlju našim reprezentativcima koji igraju u Italiji?! Time se direktno utiče na regularnost, pošto oni imaju samo jednog drugopozivca s Apenina. Njima svakako odgovara da plasiraju tu vrstu informacija i unose nemir. Apsolutno neregularno bi bilo to da moramo igrati tako važne utakmice bez igrača iz neke zemlje, bez obzira da li je Italija ili Engleska. Ozbiljan bi bio problem i da igrači iz Italije ne treniraju sedam dana zbog predostrožnosti - rekao je Tumbaković.

Lako je „vikinzima“, oni imaju samo jednog igrača iz Serije A

Norveški selektor Lars Lagerbek ne obraća puno pažnju na događaje u Italiji. Na njegovom poslednjem spisku bio je samo jedan igrač iz Serije A, vezista Sampdorije (14 utakmica ove sezone) Morten Torsbi (23), ali on nije standardni reprezentativac. Odigrao je samo jednu utakmicu još 2017. Otuda i ne čudi da bi njima odgovarala zabrana za fudbalere koji dolaze iz Serije A.

Selektor „orlova“ dodaje i ovo:

- Ni sam ne znam šta je za nas dobro u ovom trenutku. Ne mogu da dam konačan zaključak. U obzir uzimam i odlaganje utakmice kao varijantu. Isključivo me interesuje sportsko i fer odmeravanje snaga u kojem bi se uporedile vrednosti u ravnopravnim uslovima pa neka bolji pobedi.