Radnik - Partizan
FK Partizan
Radnik - Partizan

FK Partizan

Radnik - Partizan, Foto: FK Partizan

Promena sistema kvalifikacija za Ligu Evrope stavila je Partizan u položaj da najviše zavisi od žreba. Za razliku od Lige šampiona, u kojoj će se makar u plej-ofu igrati dvomeč, u kvalifikacijama za Ligu Evrope će sva četiri kola biti odigrana po klasičnom nokaut sistemu. Partizan, koji je lane u Alkmaru u poslednjim minutima prokockao "evropsko proleće".

Crno-beli imaju priliku da malo olakšaju sebi put kroz kvalifikacije ukoliko osvoje Kup Srbije, pošto će pobednik finala između Partizana i Vojvodine preskočiti prvu fazu. Takav je slučaj sa Partizanom bio i prošle godine, kada je nakon osvojenog Kupa kvalifikacije počeo kasnije i na kraju izborio Ligu Evrope. 

 Za Partizan je dobra vest je što će ekipa do starta evropskih kvalifikacija, za razliku od prethodnih sezona, imati u nogama najmanje šest ili sedam ligaških utakmica, možda čak i 10 ako preskoči prvo kolo, jer će naredni šampionat Srbije, sa 20 klubova, startovati već u drugoj polovini jula, 18. ili 25.

Partizan će, ako bude startovao od prvog kola, početi kvalifikacije 27. avgusta, i tu ne bi smeo da ima probleme jer su potencijalni rivali uglavnom potpuni anonimus iz slabo razvijenih fudbalskih zemalja. U drugom kolu Partizan već može da ima nekoliko potencijalno veoma nezgodnih rivala, pogotovo ako bude morao da ide u goste. Sigurno je da bi za Partizan bilo najteže ako bude morao u goste u Kazahstan (Kairat), Norvešku (Viking), Holandiju (Viljem drugi).

I u trećem kolu, ako do njega dođe, Partizan će biti nosilac, ali je u ovom trenutku veoma teško prognozirati ko bi sve mogao da bude potencijalni rival crno-belih, zbog nezavršenih šampionata i Kupova. Kad je u pitanju plej-of, ako se plasira u njega, Partizan neće biti nosilac, a kao i za treće kolo, u ovom trenutku je veoma teško pričati o potencijalnim rivalima.. Svi učesnici kvalifikacija, samim tim i svi nosioci po fazama i potencijalni rivali Partizana, biti poznati tek za tri ili četiri nedelje, pošto se okončaju svi šampionati i Kupovi. 

DATUMI ZA LIGU EVROPE

1. kolo kvalifikacija - 27. avgust

2. kolo kvalifikacija - 17. septembar

3. kolo kvalifikacija - 24. septembar

Plej-of - 1. oktobar

Grupna faza: 22. oktobar, 29. oktobar, 5. novembar, 26. novembar, 3. decembar i 10. decembar