Lazar Marković
EPA/LINDSEY PARNABY
Lazar Marković, Foto: EPA/LINDSEY PARNABY

U saradnji sa "Football leaks" istražuju se brojni transferi, a među njima našlo se i ime nekadašnjeg igrača Partizana Lazara Markovića.

Na početku teksta se bave Robertom Levandovskom, odnosno na koji je način Zahavi postao menadžer poljskom fudbaleru i kako je želeo da isforsira njegov odlazak iz minhenskog kluba.

Lazar Marković ponovo u crno-belom?, Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Pini Zahavi je menadžer mnogih zvezdama, a među njima je i Nejmar, koji je, sećate se, leta 2017. godine prešao u Pari Sen Žermen za neverovantih 222 miliona evra.

Da bi ljudima pojasnili na koji način posluje Zahavi, nemački list je to pokazao u primeru Lazara Markovića.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naime, pomenuti menadžer je otkupio Markovića još kao mladog igrača i kasnije je krenuo da zarađuje od njega, tako što je transfere isplaćivao u procentima, a sve preko računa na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Karibima...

FIFA je 2015. godine zabranila takozvano "investiranje u igrače", odnosno direktno otkupljivanje od fudbalskih klubova. Baš to uradio je Zahavi sa svojom grupom "Lejston Holdings" 2012. godine, kada su tek punoletnog Markovića otkupili 100 odsto od Partizana.

Tadašnji predsednik crno-belih bio je Dragan Đurić i Partizan je od ovog transfera dobio sedam miliona dolara. Godinu dana kasnije "Markec" je prodata u Benfiku za 6,25 miliona evra i cela suma je pripala pomenutoj kompaniji. Ovoga puta Marković nije bio 100 odsto od "Lejston Holdingsa", već su ga Benfika i Zahavi delili 50 odsto

Kako je Marković igrao dobro u Benfici, narednog leta je prodat Liverpulu za 25 miliona dolara, što znači da je "Holdingsu" od ovog transfera pripalo 12,5 miliona dolara. Godinu dana pre toga su od transfera iz Partizana u Benfiku zaradili 6,25 miliona, što znači da su direktno zaradili 18,75, a da su ga pre toga otkupili od Đurića i Partizana za sedam miliona.

marković, Foto: profimedia

"Football leaks" napominje da je ovaj transfer bio pod lupom FIFA 2014. godine, koja nije bila zadovoljna dokumentacijom iz Beograda. Dve godine ranije Kimberli Moris (generalni sekretar FIFA) tražio je od Partizana sve moguće papire u vezi ovog transfera, ali nije dobiio mnogo. Navodi se još da je Moris bio na dobrom tragu jer je otkrio da su Zahavi i "Lejston Holdings" bili povezani.

"Špigl" je preneo da je ista grupa otkupila polovinu prava na šesnaestogodišnjeg Danila Pantića (1,7 miliona evra), ali i da novac nije otišao Partizanu, već na Karibe... Novinar nemačkog lista, koji je pisao ovaj tekst, sastao se sa Zahavijem, ali je ovaj bio veoma neprijatan prema njemu. Ono što je sigurno, istraga će se nastaviti.