Erling Haland
EPA Christian Bruna
Erling Haland

EPA Christian Bruna

Erling Haland, Foto: EPA Christian Bruna

Najtraženiji mladi fudbaler u Evropi, Norvežanin Erling Haland se posle višenedeljnog razmišljanja odlučio za Borusiju Dortmund. Ovaj 19-godišnjak je impresionirao ove sezone postigavši 28 golova u svim takmičenjima, uključujući i čak osam na šest mečeva Lige šampiona.

Iako se očekivalo da karijeru nastavi na Old Trafordu ili u Torinu, on će pojačati napad Borusije Dortmund, što je pokrenulo spekulacije kako su ga "milioneri" nagovorili da izabere njih. Mada će mnogi reći da je izabrao najbolju opciju jer će dobiti i više prostora za igru, a biti pod manjim medijskim pritiskom, glavni razlog je pre svega novac.

Naime, Haland je sa Borusijom potpisao ugovor do juna 2024. godine vredan 8 miliona evra po sezoni. A to je samo deo cele "operacije". Kako prenosi "Gazeta delo Sport", Borusija je za Halandovu slobodu platili Salcburgu otkupnu klauzulu od 20 miliona evra.

Pored toga, Nemci su platili i proviziju od 15 miliona evra Halandovom agentu Minu Rajoli, te dodatnih 10 miliona bonusa za potpis" igračevom ocu Alf-Ingeu. To znači da je transfer 19-godišnjeg napadača koštao BVB 45 miliona evra, a računajući platu igrača četiri i po godine po 8.miliona ukupno 81milion evra.