Zvezdan Terzić
Alo! V. Zogović
Zvezdan Terzić

Alo! V. Zogović

Zvezdan Terzić, Foto: Alo! V. Zogović

Činjenica da Partizan u ovom trenutku osim crveno-belima gleda u leđa i drugoplasiranom Radničkom iz Niša ne zavarava generalnog direktora najtrofejnijeg srpskog kluba Zvezdana Terzića, koji pred nastavak domaćeg šampionata poziva na oprez rečima: “Ljudi, ne potcenjujmo komšije - to je uspavani džin”.

Preporučujemo i ovo:

 

Dupla kruna čeka se punih 12 godina na stadionu u Ljutice Bogdana.

- Nama je cilj dupla kruna, ali ne treba se opterećivati. Titula ima neverovatnu težinu, dok Kup može biti utešna nagrada. Naravno da želimo i titulu i Kup. Želimo da prišijemo i treću zvezdicu iznad grba u maju. Onda krećemo u kvalifikacije za Ligu šampiona. Što se tiče rivala, naravno da je Radnički sada u izuzetnoj ekspanziji, imaju organizovan klub i dobrog trenera, ekipu, ali Partizan je uvek Partizan. Ko potceni najvećeg rivala, taj ozbiljno strada. Imamo veliko poštovanje prema crno-belima, to je uspavani džin koji ima svojih problema, ali Partizan nikada ne treba potceniti - počeo je priču Zvezdan Terzić s okupljenim novinarima koji prate rad Crvene zvezde na pripremama u Beleku.

Ipak, čini se da je aktuelni prvak Srbije glavni kandidat za osvajanje šampionske titule i u ovoj sezoni.

- Verovatno jesmo prejaki za domaće prvenstvo, što je i rezultiralo sa 15 bodova više od večitog rivala. Podigli smo lestvicu visoko. Već se spremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona. Prva utakmica je 8. jula. Što uradimo sada, uradili smo, ne pravi se tim za kvalifikacije na leto, sve ćemo obaviti do 8. februara. Trener Milojević će biti na slatkim mukama, ima realan problem i ozbiljne sportske dileme koga da stavi u tim, jer svi dobro rade i kvalitet igrača je izjednačen. Što se novajlija tiče, Vulić je na Kipru nagovestio kvalitet do povrede, a ostala trojica se pokazuju kao ozbiljna pojačanja. I Milunović i Vukanović i Jirka. Da li Pavkova i Boaćija, da li Marina ili Ebisilija, da li Bena ili Jirku, Simića ili Vukanovića. Pozadi imamo Čaušića, Jovičića, Jovančića i Vulića. Na bekovima Gobeljića i Stojkovića, levo Rodića i Hajdina koji igra sve bolje. Babić, Milunović i Savić štoperi. Moram da pomenem i četvoricu dečaka koje smo poveli na pripreme, golmana Stankovića koji izrasta u ozbiljnog čuvara mreže, Veljka Nikolića, Aleksu Terzića i Juga Stanojeva. Zaista dobro rade i traže svoju šansu - dodaje Terzić.

Odbijanje arapskih miliona, tzv. nepristojnih ponuda za Marka Marina nešto je o čemu se prethodnih dana dosta pisalo u sprskim medijima.

- Marin za sada ostaje sigurno. Nije na prodaju i nismo odredili cenu za njega. Za sada je zadovoljan, želi da osvoji šampionsku titulu. Međutim, tržište određuje. Naša želja je da ostane, nismo jedini subjekt odlučivanja u ovom procesu. Postoji tržište koje može poremetiti naše planove i želje. Eventualno može da ode u Kinu gde rok traje do kraja februara. To su ponude koje se ne odbijaju. Nije poenta da li će Zvezda dobiti četiri-pet miliona evra, prosto, ne možete imati nezadovoljnog igrača. Imali smo ponudu za Marina od pet miliona i za Bena od četiri miliona, što smo odbili. Sada su im glave mirne i fokusirani su na obaveze u klubu. Nije Zvezda samo Liga šampiona, Zvezda su i utakmice na neprijatnim terenima Superlige - kaže prvi operativac tima s „Marakane“.

Sportski direktor Mitar Mrkela nedavno je govorio i o dolascima, pre svih Mirka Ivanića i Milana Gajića.

Pročitajte još:

 

- Jesmo zainteresovani, dugo pregovaramo sa njima. Znate kako, možda nije pravi tajming za dovođenje igrača, ali to su kvalitetni fudbaleri i potrebni su Zvezdi. Uklapaju se u dugoročne planove. Nemamo pravo da ih ispustimo. BATE ima visoke zahteve, pregovaramo danima, videćemo šta će ispasti. Neko će reći da je ovo pretrpavanje ekipe, ali moramo biti svesni da su Ben i Marin igrači sa 30 godina i nije prirodno da će biti zadovoljni na duže staze. Moramo imati spremne adekvatne zamene, ne da čekamo da odu - kaže Terzić i dodaje da eventualni angažman Ivanića i Gajića nije uslovljen prodajom Marina, odnosno Milana Rodića.

- Gajić je prvi bek mlade reprezentacije. Znamo dobro da desni bek A tima Antonio Rukavina ima 35 godina, pa se u perspektivi otvara prostor da Gajić u Zvezdi izbori status seniora. Moramo dugoročno razmišljati. Dosta je naučio u francuskom fudbalu. Mislim da će biti dobro i dugoročno rešenje, bez obzira na to što imamo Gobeljića i Stojkovića. Biće malo zgusnuto, ali ovo je temelj za budućnost. Dogovorili smo se i sa Ivanićem i sa Gajićem, poslali smo agente u njihove klubove da završavaju papirologiju. Međutim, u fudbalu ništa nije sigurno, ne pitamo se samo mi, pitaju se i klubovi, Bordo i BATE. Ali, i ako ne dovedemo, svejedno imamo dva kvalitetna tima - otkrio je Zvezdan Terzić.

Prvi čovek Crvene zvezde kaže da igrački kadar sa dosta kvalitetnih igrača povećava rashode, tačnije više košta budžet kluba na godišnjem nivou.

- Ako hoćeš rezultate - moraš da uložiš. Fudbalski biznis je drugačiji od svih drugih i to treba prepoznati, kako tržište reaguje, koji su glavni izvori prihoda i tako se i ponašati. Tri glavna izvora prihoda evropskih klubova su televizijska prava, sponzori i ulaznice. Mi na ta tri izvora ne možemo da računamo u velikoj meri osim na Telekom i Gasprom, jer Crvenoj zvezdi danas treba dva miliona evra mesečno za život, to je oko 25 miliona godišnje. A mi imamo pet miliona od sponzora i moramo 20 miliona evra da nalazimo iz drugih izvora, tu nam preostaju četvrti i peti izvor prihoda - bonusi od UEFA za takmičenje u Ligi Evrope i Ligi šampiona, i transferi igrača. Mi smo ove godine zaradili 22 miliona evra od Lige šampiona i 26 miliona od transfera, i mi moramo da se fokusiramo na te izvore prihoda, a da bismo tu pravili moramo da imamo dobar tim da uđemo u grupnu fazu LŠ ili LE, to znači da imamo dobre igrače da bi ih ponudili tržištu.

 

Na primer, imali smo zvaničan ručak sa predstavnicima Napolija i pitao sam De Laurentisa, predsednika Napolija, da li će prodati Kulibalija. Odgovorio mi je: "Zašto bismo ga prodali". Dobili ste ponudu od 75 miliona evra, kažem mu, a on mi kaže kako ne prodaju igrače kada dobiju dobru ponudu jer ne žive od prodaje igrača, i kaže mi da imaju budžet od oko 220 miliona evra i taj budžet punimo od televizijskih prava, sponzora i ulaznica. Nema potrebe da prodaju igrača, već ih prodaju samo kada osete da su nezadovoljni, da su njihove porodice nezadovoljne životom u Napulju, da žele iskorak u karijere, kad ne dolaze više srećni na treninge i tad moraju. Rekao mi je da su zato prodali Iguaina ne zato što su im bile potrebne pare, jer su taj novac odmah potrošili i investirali u nekog drugog igrača. Da dovedete u Crvenu zvezdu direktora Mančestera ili Bajerna, on bi pobegao treći dan - zaključio je Zvezdan Terzić.

Uprkos dugovima, po rečima generalnog direktora, Crvena zvezda je trenutno stabilna i ne opterećuje je tekuće poslovanje.

Crvena zvezda - Ludogorec, prijateljska utakmica, Foto: FK Crvena zvezda

- Stalno smo u raskoraku, hteli bismo da smanjujemo dug i da imamo moćan tim da igramo Ligu šampiona, a to je u koliziji jedno sa drugim. Vratili smo dosta dugova, uložili smo u infrastrukturu mnogo, ali smo investirali i sedam-osam miliona evra u nove igrače prošle godine. Moramo da pravimo balans između sportske i poslovne politike. Imamo novi monitoring UEFA 31. marta u vezi sa licenciranjem. Važno je da prolazimo UEFA monitoring i da imamo kvalitetan tim. U jednom danu smo platili Poštanskoj štedionici dug star devet godina od 3.300.000 evra, međutim, navijači Zvezde su zahtevni, oni hoće pobede, rezultate, kvalitetnu igru, Zvezdu u Evropi, njih ne interesuje da li plaćamo dugove ili ne, a mi smo svesni da moramo da vraćamo i te stare dugove. Imamo stabilno finansiranje, realan dug Crvene zvezde je oko 12-13 miliona evra realnih para i držimo ga pod kontrolom - kaže on.

Dug od 54 miliona evra zatekao je Terzića po preuzimanju funkcije jednog od rukovodioca u FK Crvena zvezda 2014. godine.

- Ne gori više kao što je gorelo. Crvenoj zvezdi sada treba dva miliona evra mesečno za život, a pogledajte samo koliko građevinskih firmi ima oko stadiona. Mnogo smo uradili, a u planu su i brojni projekti. Sve to košta. Pre toga, 30 godina nije ekser zakucan na stadionu. Svojim saradnicima često kažem da se kuća ne pravi samo kada imate para. Mislim da je najteže vreme prošlo i da je sada sve lakše. Kada se setim vremena iza nas, padne mi mrak na oči. Ne verujem da bih imao snage da ponovo prolazim ceo taj put. Taj koji sam zatekao 2014. godine. Nije problem čak ni to što je dug bio 54 miliona evra, već što ne znaš odakle da kreneš - priseća se Terzić.

Terzić kaže da se sredinom decembra u Parizu sastao sa advokatima koji rade na slučaju navodne nameštaljke na meču PSŽ - Crvena zvezda.

Vladan Milojević i stručni štab u Antaliji, Foto: FK Crvena zvezda

- Insistirao sam da odem do Tužilaštva i da dam izjavu. Rekli su da nemaju vremena i da će nas pozvati. Onda su advokati poslali zvaničan zahtev Tužilaštvu da nas Tužilaštvo pozove i izabere koga hoće da sasluša iz naše delegacije koja je bila u Parizu. Izabrali su Stefana Pantovića i Mitra Mrkelu. Njihov je utisak da je Tužilaštvo njih potpuno nespremno dočekalo i da nemaju bukvalno ništa. Pitanja koja su im postavljali bila su formalna, nepripremljena... Mi očekujemo da se veoma brzo završi istraga i onda ćemo sa našim advokatima odlučiti koji je sledeći korak da Crvena zvezda obešteti sebe zbog povrede ugleda koja se dogodila. Gledamo kako da skinemo ljagu sa imena i da izvučemo benefit iz čitave priče - naglašava Terzić.

Komentari (1)

ujka vasa

04.02.2019 00:41

cuvajte se vi radnickog iz nisa a ne partizana.