Entoni Tejlor
EPA/SEBASTIEN NOGIER
Entoni Tejlor

EPA/SEBASTIEN NOGIER

Entoni Tejlor, Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Fudbalere Crvene zvezde i Jang bojs sutra uveče (21) na travnati tepih stadiona „Rajko Mitić“ izvešće Entoni Tejlor. Ovaj četrdesetogodišnji Englez dolazi u Beograd maltene sa „Enfilda“, gde je u subotu delio pravdu na meču između Liverpula i Arsenala (3:1).

Pomaže mu i zemljak kojeg pamti Partizan

Entoni Tejlor nosi znak FIFA sudije osam godina. Na „Marakani“ će mu pomagati zemljaci Geri Besvik i Adam Nan, dok je četvrti arbitar Kris Kavana, koji je nedavno sudio Partizanu protiv Malatije u Turskoj.

Tejlor je minulog vikenda bio „zvezda“ na Ostrvu upravo zbog pomenutog derbija kola Premijer lige, na kojem je dosudio sporan penal za domaćina. „Tobdžije“ su osule paljbu po njemu, najviše David Luiz, koji je i povlačenjem Salaha za dres izazvao reakciju sudije.

- Tejlor toleriše oštru igru, ali je na toj utakmici pokazao da i za relativno lakši prekršaj može da zaustavi igru. Po mom mišljenju, pošteno je dosudio penal, jer je Egipćanin bio u stopostotnoj prilici. Možemo da se složimo i sa kritikama iz tabora Arsenala, ali sudija je imao opciju da svira penal ili ne - priča o engleskom arbitru Raka Đurović.

Raka Đurović

G. Srdanov

Raka Đurović, Foto: G. Srdanov

Naš bivši sudija dodaje da je uveren da će Tejlor omogućiti jednak tretman i za Zvezdu i za Jang bojs u revanšu plej-ofa za Ligu šampiona.

VAR prvi put u Srbiji

Video-tehnologija će se u našoj zemlji prvi put primenjivati na utakmici između Crvene zvezde i Jang bojs.

- VAR je mnogo doprineo fudbalu, ali i dalje ostavlja velike dileme. Na primer, prekidi koji se izvode sa boka i dalje stvaraju nedoumicu. S druge strane, imamo onaj kazneni udarac koji je sviran u Švajcarskoj i faul nad Salahom, a obe te situacije imale su samo deset odsto elemenata koji su potrebni da bi se svirao penal, no i to je ponekad dovoljno - poručio je Đurović.

- Takav arbitar više odgovara gostujućoj ekipi. Zvezda će imati pritisak sa tribina, dok će igrati švajcarskog tima psihički „ojačati“ jer će im sudija omogućiti ravnopravan tretman. Tejlor sigurno neće podleći pritisku i verujem da će žestoko sankcionisati sve što bude trebalo. Pretpostavljam da su se ljudi zaduženi za delegiranje baš zbog toga odlučili za njega. Voleo bih da su ovakvi arbitri sudili Zvezdi u gostima jer smo bili svedoci da je na prethodnim utakmicama bilo odluka na štetu crveno-belih - kaže Đurović.

U BROJKAMA

5

utakmica kvalifikacija za LŠ je vodio

4

jedanaesterca je dosudio na tim mečevima

58

penala svirao u Premijer ligi (229 mečeva)

Od starta Premijer lige, Tejlor je na tri meča dodelio 11 žutih kartona, uz dva dosuđena penala.

- On spada u grupu sudija koji relativno lagano sviraju penale. Naravno, drugačiji kriterijum ima kada sudi u Premijer ligi i kada sudi evropske utakmice. Mala je verovatnoća da poznaje igrače i da će nekoga štititi, a da li će on biti pod pritiskom ili ne diktiraće isključivo rezultat, jer ulog je veliki - zaključio je Đurović.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Švajcarska koza za ALO! prognozirala ishod meča Jang Bojs - Crvena zvezda