Crvena zvezda - Barselona - Radovan Karadžić
AP/Yves Herman
Radovan Karadžić

AP/Yves Herman

Radovan Karadžić, Foto: AP/Yves Herman

Žestok propust nemačke televizije "ZDF", oni su na društvenoj mreži Instagram objavili informaciju da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić radio kao psiholog u fudbalskom klubu Barselona tokom 80 godina prošlog veka!

Oni su izbacili i ilustraciju Barselone i Radovana Karadžića, ova nemačka televizija je iskoristila podatke sa Vikipedije koji nisu tačni!

Ipak, ono što mnogi ne znaju je to da je Radovan Karadžić radio kao psiholog i to za Crvenu zvezdu!

Zvezda je veoma loše započela sezonu 1983/84, u prvih 14 utakmica ostvareno je svega 5 pobeda! Tadašnji trener Gojko Zec je tražio na sve načine da razdrma ekipu koja se nalazila svega četri boda ispred tadašnjeg fenjeraša Vardara!

Za razliku od modernog fudbala kada posle slabijih partija ekipe okrive trenera koji potom popije i otkaz, tada su vremena bila drugačija, tražilo se rešenje, a ispostavilo se da je to bio pravi potez! Tada je Zvezda angažovala Radovana Karadžića, piše "mojacrvenazvezda"!

Svojevremeno prvi predsednik Republike Srpske, pesnik i psihijatar, završio je medicinski fakultet, specijalizirao neuropsihijatriju, a u Sarajevu je radio kao stručnjak za depresiju. Gojko Zec je u kontakt sa njim stupio preko njegove žene, želeći da njegovim znanjem iz psihologije pomogne svom timu u borbi za što bolje rezultate.

Crvena zvezda 1983/84

FK Crvena zvezda

Crvena zvezda 1983/84, Foto: FK Crvena zvezda

Odmah se video efekat, Zvezda je trijumfovala u naredne tri utakmice, a posle pauze u prvenstvu je iz beznadežne situacije stigla do šampionske titule.

„Sećam se da smo u to vreme igrali nešto slabije, a Gojko Zec je smatrao da bi jedan dobar psiholog mogao da „digne” ekipu. Tih dana se u svlačionici pojavio jedan markantan, visok čovek, koji je održao govor. Mnogo godina kasnije, kada je Radovan Karadžić postao poznata ličnost, neko nas je podsetio da je to onaj čovek koga je doveo Gojko Zec. Mnogi su govorili „šta će nama psiholog”, ali su svi ipak pažljivo slušali šta govori. Bilo je to davno, ali pamtim i da nam je nekoliko puta nešto recitovao. Nije se zadržao dugo u Zvezdi.“ - rekao je Mile Jovin za "Politiku", tadašnji levi bek Zvezde!

Milko Đurovski

Nenad Vujanović

Milko Đurovski, Foto: Nenad Vujanović

Njegovu priču je potvrdio i Milko Đurovski:

„Sećam se da je Radovan Karadžić jedno vreme posećivao ekipu dok smo bili u karantinu u Obrenovcu. Koliko pamtim, uglavnom nam je davao savete u vezi sa hranom, šta bi trebalo da jedemo i slično… Često je razgovarao s nama i bio je vrlo korektan. U ono vreme je odlazak kod psihologa značio da ti nešto ozbiljno fali, pa je tako i kod nas igrača takav potez kluba bio neočekivan. Ali, treba imati u vidu i to da je Crvena zvezda, kao najuspešniji klub u regionu, uvek pratila trendove. Da budem iskren, i meni je to bilo malo čudno, ali nema sumnje da je Karadžić vrlo dobro radio svoj posao i da njemu, ma koliko to čudno zvučalo, pripadaju kakve-takve zasluge što smo izašli iz krize. Poznajući Zvezdu, ne bi ona povukla neki potez tek tako. Možda smo u tom trenutku mislili da nam razgovori s psihologom ne donose ništa, ali možda je uloga psihologa takva, da nečujno dovede stvari u red“, rekao je Đurovski za "Politiku".