Maradona - božija ruka
youtube/printscreen
Maradona - božija ruka

youtube/printscreen

Maradona - božija ruka, Foto: youtube/printscreen

Teško da na planeti postoji neko ko je odgledao makar jednu utakmicu u životu a da ne zna za "Božju ruku". Gol je dodatno dobio na težini zbog političke situacije osamdesetih godina prošlog veka.

Argentinska publika doživela je taj meč sa Englezima kao svojevrsni revanš za poniženje pretrpljeno četiri godine ranije, kada je Velika Britanija nanela težak poraz argentinskoj vojsci u ratu za Malvine (Foklandska ostrva), a u Argentini su se još osećale i posledice sedmogodišnje vojne diktature, okončane 1983.

 

U knjizi "Moj mundijal, moja istina" (Mi Mundial, mi verdad), objavljenoj u maju, Maradona je napisao da je sa svojim saigračima želeo da oda počast vojnicima poginulim u ratu za ta ostrva na Atlantiku.

"Englezi su se prema nama ponašali kao džentlmeni, a posle pobede, došli su u našu svlačionicu da nam čestitaju", naveo je Maradona u knjizi.

Pobeda Argentine nad Engleskom sa 2:1 obeležena je Maradoninim golom za koji mnogi i danas smatraju da je postignut rukom i da predstavlja jednu od najvećih nepravdi u istoriji fudbala.

U 51. minutu utakmice, Maradona i njegov saigrač Horhe Valdano pokušali su da izvedu dupli pas kako bi probili englesku odbranu, a onda se legendarni fudbaler upustio u direktnu borbu sa engleskim golmanom Piterom Šiltonom.

"Sve se dogodilo spontano. Sa svojom visinom od 166 centimetara, nisam imao nikakve šanse protiv 185 centimetara visokog Šiltona. Skočio sam kao žaba i izveo udarac levom pesnicom", piše 55-godišnji Maradona.

Šilton nije primetio Maradoninu ruku, a napadač Engleske Teri Fenvik otišao je da se žali sudiji, Tunišaninu Aliju Benaseru, koji je takođe rekao da nije video ruku.

Maradona je posle meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

- Nisam ni znao gde je lopta posle udarca, pogledao sam i video da je u mreži. Počeo sam da se radujem. Prvi mi je prišao saigrač Serđo Batista Čečo i pitao da li sam upravo dao gol rukom. Rekao sam mu da ćuti i da me zagrli. Zatim je prišao Valdano sa istim tim pitanje i dao sam mu isti odgovor: “Ćuti i zagrli me, kasnije ćemo da pričamo”. Posle sam dao još jedan gol, posle četiri minuta”, prisetio se Maradona.

Dijego kaže da se u više navrata sreo sa sudijama koje su napravile katastrofalnu grešku.

“Nekoliko puta sam sreo glavnog sudiju meča. On krivi pomoćnog sudiju koji mu je signalizirao da je sve čisto. Nisu sudije krive, na stadionu je bilo 80.000 ljudi, niko to nije video”, hvalio se umećem legendarni Argentinac.

Komentari (1)

Joki

26.11.2020 17:06

Sportski....zaista sportski dati gol rukom i ne priznati. Na stranu što je bio izuzetan fudbaler možda i najbolji ali je to za mene ipak mrlja u sportskom životu. Svih koji ga veličaju.