Toma Zdravković
Privatna arhiva
Toma Zdravković

Privatna arhiva

Toma Zdravković, Foto: Privatna arhiva

Legendarnog sprskog pevača Tomu Zdravkovića godinama prisvajaju navijači Zvezde kao jednog od svojih velikih navijača. To je proisteklo posle prepisa jednog intervjua koji je Zdravković navodno dao za Zvezdinu reviju 1990. godine, gde je veličao klub sa Marakane.

Međutim, sada se pojavio novi isečak iz nedeljnog lista Sabor iz 1984. godine, gde je Zdravković dao kraći intervju, gde je u kratkim odgovorima opisivao sebe.

Tu je na pitanje "Klub za koji navijam" odgovor glasio: Za svaki koji igra protiv Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Međutim, 1990. godine videli smo drugačiju izjavu Zdravkovića:

- Cenim Rajka Mitića, Džajića, Piksija i druge velikane našeg kluba koji su od Zvezde naprivili ono što danas jeste. Pa, bio bih lud kad ih ne bi cenio. Znači ne bi znao ništa. A ja znam. Gledao sam ih sve. Još sam dolazio na stari stadion. Onda gledao iz dana u dan kako se diže i raste Marakana. Danas kad dođeš u Zvezdu imaš šta da vidiš - svetsko fudbalsko čudo. Kažu – a Partizan? Ma kakvi. To bi bilo isto kao kada bi upoređivao Elektronsku industriju (Niš) i Filips. Ma gluposti. Obišao sam svet, ali ono što Zvezda ima i kakav je ona gigant, malo klubova može da se pohvali - reči su Tome Zdravkovića u Zvezdinoj reviji godinu dana pre nego što su crveno-beli postali prvaci Evrope.

Dalje u intervjuu navodi kako je posebno voleo Dragoslava Šekularca, koji osim što je bio veliki fudbaler i pravi čarobnjak na terenu, bio je i veliki boem, koji je voleo kafanu i izlaske.

- Moje srce kuca za fudbalere hazrdere koji žive pun život. Baš kao što sam ga ja živeo. Oni svoj talenat ne dele na kašičicu već ga nemilice arče pa šta ispadne. Takvi su bili Šekularac, pa Srba Stamenković, Sead Sušić... a iz drugih klubova, pokojni Zoran Miladinović, pre svih. Ipak, Šeki je za sve njih – indijanac! Čudo od čoveka!

Dragoslav Šekularac

Promo

Dragoslav Šekularac, Foto: Promo

- Boemština i sport? To je ono što ne ide. Ali vidiš, po meni, ide. Šta fali Šekularcu. Ostaće zapisan dok je sveta i veka kao čudo od čoveka i talenta. A šta će mi više od toga. Neki kažu odigrao je Šekularac za prvi tim Crvene Zvezde manje od 400 utakmica, dok je tamo neki, nema smisla da im sad pominjem imena, odigrao mnogo više od njega. A ja da ti sad nabrajam te koji su odigrali po 400 utakmica za prvi tim, možda, i nisi čuo za njih. Dobro, ti jesi, ali moj sin koji ima dvanaest godina sigurno nije. A za Šekularca? Nema šanse. Čim počneš da se interesuješ za fudbal prvo ti je da čuješ za Šekularca. Hteo ili ne hteo - reči su Tome Zdravkovića.

Nema sumnje da će novi isečak iz novina, koji je nedavno objavljen na Fejsbuk stranici koja je napravljena u njegovu čast, izazvati polemike među navijačima Zvezde i Partizana.

Podsetimo i da su Delije prepevale veliki broj Tominih hitova, čije melodije često mogu da se čuju na severnoj tribini. Neke od njih su njegovi hitovi Kafana je moja sudbina (Marakana moja sudbina) i Ostao sam sam (Nek se Marakani vrate slavni dani).

Komentari (1)

nedjo

20.11.2018 21:59

toma navijao za vinjak i lozu