Srpski Ajaks
Alo
Srpski Ajaks

Alo

Svetozar Čiča i Velibor Vasović, Foto: Alo

Pre 24 godine su legendarni fudbaler Partizana, Crvene zvezde i amsterdamskog Ajaksa Velibor Vasović i Svetozar Čiča, fudbaler i trener brojnih srpskih i regionalnih klubova, izvršili promociju i verziju srpskog Ajaksa. Sve po notama starijeg brata iz Amsterdama. Legendarni Vaske osim što je bio suosnivač kluba, obavljao je i ulogu počasnog predsednika, a sada tu ulogu obavlja njegova supruga Branislava Vasović.

- Moramo mlađe čitaoce da upoznamo da je Velibor Vasović bio prvi srpski fudbaler, a uz to još i kapiten, koji je 1971. godine osvojio i podigao pehar Kupa evropskih šampiona, preteču današnje Lige šampiona – objašnjava Svetozar Čiča - “Kopljanici” su u Londonu pobedili grčki Panatinaikos sa 2:0. Ono što daje dodatnu draž celoj priči da je Vasco (Vasko) kako su ga iz milja zvali svi Holanđani u finalnoj utakmici bio kapiten i Johanu Krojfu, zvanično najboljem igraču Evrope 20-og veka i devetorici holandskih reprezentativaca!

Srpski Ajaks

Alo

Srpski Ajaks, Foto: Alo

Vasović je, što je u to vreme bilo nezamislivo, bio jedini stranac u prvih 11, uz to još i kapiten.Taj detalj i još more drugih je dokaz da je Ajaks klub velike tolerancije i jedinstva različitosti. – Dokaz imamo i posle pet decenija kad je, i drugi Srbin, Dušan Tadić izabran za kapitena i vođu na terenu – ističe Čiča.

Velibor Vasović je iznenada umro 2002. godine i još jedan veliki Ajaksovac u svojstvu, stvaroca, glavni trener srpskog Ajaksa Svetozar Čiča, sa saradnicima priču gura dalje.

- Do sada je srpski Ajaks održao deset Memorijalnih turnira u znak sećanja na Velibora Vasovića, a poslednji koji je održan u martu, prošle godine, značajno je donirao upravo Dušan Tadić.

Srpski Ajaks

Alo

Dušan Tadić i Svetozar Čiča, Foto: Alo

Srpski Ajaks je dve decenije živeo i radio u Novom Sadu, ali se formalno-pravno preselio u Beograd, što je, za života bila i Vasovićeva želja. Dobro upućeni u detalje i život i velikog Ajaksa iz Amsterdama tvrde, što je istorija i zabeležila, da su i sami morali šest puta da menjaju teren u Amsterdamu, u 120 godina dugoj istoriji. Evo šta na tu temu kaže jedan od tvoraca srpskog Ajaksa i njegov glavni trener Svetozar Čiča:

- Nema velikih pobeda, bez velike boli i usputnih sitnih poraza. Ali to nije tema ove priče. I brojni veliki pesnici i pisci su, prethodno, svoja epohalna dela odbolovali pa tek onda napisali, a ovo je ipak samo igra. Mi iz srpskog Ajaksa uvek verujemo u uspeh. Sad smo u Beogradu, Vasketovom gradu, a on je pored Milovana Ćirića jedini u istoriji Partizana i Crvene zvezde bio njihov igrač i trener, što priču čini veličanstvenom. Ime Velibora Vasovića je trajni kohezivni faktor između večitih rivala, plus veza za mlade na relaciji Beograd-Amsterdam. Nadamo se da ćemo naći svoje trajno mesto i još dublje povezati Srbiju i Holandiju, negujući zajedničke vrednosti kad su u pitanju mladi.

Tadić u dresu srpskog Ajaksa

Alo

Tadić u dresu srpskog Ajaksa, Foto: Alo

Težnje i stremljenja srpskog Ajaksa imaju svoje dobro utemeljenje u svom dosadašnjem radu. Reprodukovali su i na srpsku fudbalsku scenu iz svog rasadnika talenata iznedrili brojne fudbalere koji igraju u svim ligama Srbije, što je i u pisanoj formi potvrdio i FS Srbije. Evo nekoliko imena u vidu podsetnika: Radovan Pankov, Zvezdin junak iz Kopenhagena i "zlatni orlić" sa Novog Zelanda. Marko Ilić (Voždovac) standaran je na golu mlade reprezentacije Srbije. Ivan Rogač, prošle sezone igrač sa najviše nastupa u superligašu Inđiji, novi igrač Javora. Đorđe Šušnjar je špic Mačve, Bojan Kovačević, Uglješa Radinović i Ognjen Mitrović su prvotimci superligaša Proletera iz Novog Sada, Uroš Stamenić Zlatibora iz Čajetine. Aleksandar Desančić je u sezoni 2018/19 proglašen za najboljeg igrača Bežanije. Trenutno je član Napretka iz Kruševca. Strahinja Krstevski je bio u sezoni 2015/16 najbolji strelac omladinske lige Srbije i brojni drugi.

Srpski Ajaks

Alo

Srpski Ajaks, Foto: Alo

Vasketov lik u grbu

Zanimljivo je da srpski Ajaks u svom grbu ima lik Velibora Vasovića, kao trajni vrednosni pečat. Dušan Tadić je rado pristao da se slika u dresu sa grbom i likom Velibora Vasovića, jer je i sam prepoznao značaj i domete srpskog Ajaksa.

Srpski Ajaks

Alo

Srpski Ajaks sa Veliborom Vasovićem Foto: Alo

Pismo predsedniku Vučiću

Kako “Alo!” nezvanično saznaje, Veliborova supruga Branislava Vasović uputila je pismo predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, u ime zaštite i očuvanja lika i dela njenog supruga. Samim tim i srpskog Ajaksa, kao jedinog osvedočenog čuvara uspomena na velikog Vasketa.