Valensija - Real Madrid
EPA Manuel Bruque
Valensija - Real Madrid

EPA Manuel Bruque

Valensija - Real Madrid, Foto: EPA Manuel Bruque

UEFA je odlučila da Ligu šampiona i Ligu Evrope nastavi u avgusti i ostavi svima u Evropi prostora da okončaju šampionate do 30. jula. Poslednji koji su se čekali da donesu odluku o nastavku sezone su Španci, koji su konačno napravili detaljan plan. Nastavak španske elite zakazan je za 6. jun, pa će prvenstvo biti završeno po planu, poslednjeg dana jula.

Nema dileme da će to usloviti kasniji start naredne sezone, ali Španci i ne pomišljaju da prekinu šampionat. Igraće se bez publike, ne samo do kraja leta, već i jesenas, a prvi termin kad bi navijači mogli da se vrate biće polovinom novembra, to je optimistični scenario, mada bi čitava 2020. mogla da prođe bez navijača.

Kad su u pitanju ostale lige, najverovatnije će prvo krenuti Bundesliga sredinom maja,  najverovatnije 16. maja, iako se očekivalo da krenu sedam dana ranije, ali su u Nemačkoj ipak rešili da sačekaju. Francuzi će igrati nedelju dana posle Španaca, 12. juna, Italijani će početi poslednjeg dana maja, mada će tri, odnosno četiri dana pre toga biti odigrani revanši polufinala kupa.

Ostali su još Englezi, veliki klubovi su uspeli izgleda da obezbede većinu da šampionat bude nastavljen takođe u drugoj nedelji juna, a završen poslednjeg dana jula.

Kad je u pitanju Liga šampiona, UEFA je odlučila da se revanši osmine finala bi trebalo da budu igrani 7. avgusta. Ostatak nokauz faze će se igrati eliminaciono, samo jedan meč, sve na neutralnom terenu. Četvrtfinala su zakazana za period od 14. do 17. avgusta, polufinala za 21. odnosno 22. avgust, i da se finale odigra 29. avgusta u Istanbulu na stadionu "Ataturk". Finale Lige Evrope će verovatno biti na programu 23. avgusta.