Mile Svilar
EPA/PETER POWELL
Mile Svilar

Tanjug/Dave Thompson

Mile Svilar, Foto: Tanjug/Dave Thompson

Srbija je oduvek bila poznata po kvalitetnim golmanima, a to se odnosi i na Balkan. Poslednjih godina imamo dosta problema na neuralgičnoj poziciji, a po brisanju sa spiska veterana Vladimira Stojkovića pojavila se praznina. Prednost je dobio Marko Dmitrović, iako je Predrag Rajković perspektivniji i ovenčan značajnim trofejima u mlađim reprezentativnim kategorijama. Emil Rockov je pobedio Nikolu Vasiljevića u borbi za treću poziciju. Ne treba zaboraviti ni Borisa Radunovića (23) koji čuva mrežu Verone i učestvovao je na poslednjem EURO za mlade gde je ostavio odličan utisak.

Ako bi razmišljali o ne tako bliskoj budućnosti i analizirali momke koji poseduju kvalitet i nesumnjiv potencijal morali bi da ih podelimo u dve kategorije: oni koji brane u Srbiji i golmane koji ime i iskustvo stiču van granica Srbije. Neki imaju dvojno državljanstvo, ali svakako nisu izgubljeni za našu reprezentaciju.

Bazirali smo se na one koji imaju 20 i manje godina. Poređenja radi u toj kategoriji je jedan od najsklupljih čuvara mreže (55 miliona) Italijan Đanluiđi Donaruma (Milan) koji je već pomerio mnoge granice zahvaljujući Siniši Mihajloviću. Prvi ga je gurnuo „u vatru“ i nije pogrešio.

Asovi u najavi

Od mladića koji predstavljaju budućnost, a stasavaju na našim prostorima najperspektivniji su: Đorđe Petrović (20, Čukarički), Aleksa Milojević (20, Bačka), Miloš Čupić (20) i Strahinja Savić (20, Grafičar), Mateja Maslarević (19, Borac), Aleksandar Popović (20, Partizan), Ivan Dokić (20, Spartak), Ognjen Ristić (Dinamo Vranje), Mane Marković (20, Bečej), Stefan Ilić (18, Radnički Niš), Novak Mićović (18 IMT), Nemanja Toroman (19, Vojvodina), Nemanja Andrijanić (20, Napredak), Đorđe Vukanić (19, Teleoptik), Dobrivoje Poledica (19, Javor), Damjan Knežević (20) i Maksim Milović (20, Mladost Lučani), Miloš Gordić (19, Mačva), Mihajlo Karadžić (19, Voždovac), Filip Cvijović (19, Sloboda Užice). Dokić je već osetio čari reprezentacije, Gordić je u dresu Crvene zvezde igrao u Ligi šampiona za mlade, Čupić (i brat je golman) se istakao u dresu Zlatibora u Prvoj ligi Srbije... Njihova cena je od 100 do 250.000 evra.

U vrhu je i Rus Matvej Safronov (Krasnodar) sa 10 miliona pet vrede Francuz Ilen Maslie (19, Lids) i Portugalac Diogo Kosta (20, Porto).

Sa milion ipo evra najskuplji mladi srpski golman je kontroverzni Mile Svilar (20, Benfika). Ima i belgijski pasoš i poznata je njegova dielma za koju će selekciju da nastupa. U međuvremenu cena mu je prepolovljena (vredeo je tri miliona evra), ne brani za „orlove“ tako da je sve dalje od očiju rukovodilaca FSS. Svilar je jedno vreme bio najmlađi golman (18 godina i 52 dana) koji je branio u Ligi šampiona, ali ga je jesenas pretekao Belgijanac Marten Vandevort (rođen 26. februara 2002.) koji je na utakmici Napoli-Genk branio sa samo 17 godina i 287 dana.

Pošto su mladi golmani koji brane u Srbiji često na oku ljubitelja fudbala potrudićemo se da im približimo manje poznate, a potencijalne reprezentativce.

Filip Stanković je prvi golman i kapiten U17 reprezentacije Srbije. Nedavno je priključen prvom timu Intera i po svoj prilici nastaviće stazama oca Dejana. Ako se u obzir uzmu godine i klub za koji je registovan on je naš najperspektivniji golman.

U Italiji je i Vladan Đekić (20). Počeo je u VK1 akademiji golmana u Beogradu. Bio je u Interu kao treći golman, a prvi u omladinskom pogonu. Blistao je u Ligi šampiona za mlade. Procenio je da mu je bolje da okusi jaču ligu pa je prešao u Pizu. Bio je član U19 Srbije.

Stefan Bajić (18) vredi 300.000 evra i na golu Sent Etjena debitovao je protiv Meca 25. septrmbra 2019. Rođen je u Francuskoj, ali je našeg porekla i po mnogima naslednik legendarnog Ivana Ćurkovića na golu „svetaca“. Visok je 186 cm. Za U19 Francuske branio je na EURO 2019, a prethodno je prošao sve reprezentativne selekcije „galskih petlova“.

Radomir Novaković (20) je rođen u fudbalskom gradu-Menehengladbahu. Beranio je za mlađe kategorije Borusije, upijao svaki potez Mark Andre Ter Stegena, a onda se 2018. preselio u Holandiju. Brani za Rodu Kerkrade i stiče iskustvo. Visok je 190 cm i vredi 300.000 evra. U Nemačkoj je počeo i nastavio Stefan Drljača (20). Član je Hofenhajma (vredi 120.000 evra) a rođen je u Homburgu. Prve korake napravio je u FK Elverzberg. Luka Lošić (19) brani za Kicbil, visok je 203 cm, a u Austriji se obreo preko Valdhofa, Vehena, Voždovca i Kikera iz Ofenbaha.