MANČESTER SITI JASAN I GLASAN! Sud im odmah uzvratio odgovorom, novo saznanje će ih posebno zaboleti

Najgora je neizvesnost.

Pep Gvardiola
Pep Gvardiola, Foto: EPA/Juanjo Martin

Fudbalski klub Mančester siti je podneo službenu žalbu Arbitražnom sudu za sport (CAS), protiv dvogodišnje zabrane evropskih takmičenja, a iz Suda poručuju da nije moguće navesti kada će stvar biti rešena.

Sitiju je 14. februara uručena zabrana i novčana kazna od 24,9 miliona funti zbog „ozbiljnih kršenja” UEFA finansijskog fer-pleja i pravila o licenciranju klubova, nakon što ga je Sudsko veće klupskog tela za finansijsku kontrolu (CFCB) proglasilo krivim.

U saopštenju, UEFA je obavestila Siti da su „precenili prihode od sponzora na svojim računima i u informacijama koje se mogu dobiti od UEFA između 2012. i 2016. godine.

Klub je takođe proglašen krivim za neuspeh u saradnji u istrazi od strane CFCB, a biće mu zabranjeno učešće u Evropi u sezonama 2020/21 i 2021/22.

Klub je odmah dao jasne namere da želi da ospori tu presudu, rekavši tada u izjavi da su razočarani, ali ne i iznenađeni presudom, uz obrazloženje da je postupak izveden bez dovoljno dokaza.

Kevin De Brujne
Kevin De Brujne, Foto: AP/Rui Vieira

U svom prvom proširenom odgovoru na zabranu, izvršni direktor Sitija Feran Sorijano opisao je navode kao lažne, dodajući da će klub učiniti sve što može kako bi se to i dokazalo.

U izjavi u sredu, CAS je samo konstatovao da je upisao žalbu, koju je fudbalski klub Mančester Siti podneo protiv UEFA:

„Žalba je usmerena protiv odluke Sudskog veća finansijskog tela za kontrolu UEFA od 14. februara, u kojem se smatra da je Mančester siti kršio klupske propise UEFA o licenciranju i finansijskom fer-pleju i sankcionisan isključenjem iz Evrope u sledeće dve sezone, za koje bi se klub kvalifikovao, uz novčanu kaznu od 30 miliona evra.”

„Generalno gledano, procedura arbitražnih žalbi CAS uključuje razmenu pismenih podnesaka između strana, dok se sazove veće sudija CAS. Jednom, kad se veće formalno konstituiše, doneće se proceduralna uputstva, uključujući između ostalog i poštovanje u pogledu održavanja rasprave. Nakon saslušanja, veće raspravlja, a zatim i donosi odluku u obliku arbitražne presude. U ovom trenutku nije moguće odrediti kada će se izdati konačna odluka po ovom pitanju”.

Povezane vesti