Nadal, Đoković, Vilijams, Voznjacki i Federer
Instagram.com/djokernole
Liga šampiona trofej

Tanjug Valentin Flauraud

Liga šampiona trofej, Foto: Tanjug Valentin Flauraud

Liga šampiona po uzoru na Rodžera Federera i Vimbldon? Da, dobro ste pročitali... Čelnici Kopengahena poslali su na adresu UEFA konkretan predlog reforme Lige šampiona, koji se neće svideti bogatima, ali njih je u ovom trenutku ipak mnogo manje od ovih drugih. 

Predloženi model bi pogurao šampione i vicešampiona iz srednjih i manjih fudbalskih sredina i dao im finansijsku korist kakvu trenutno uživaju samo najveći, dok bi naštetio manjim timovima iz najjačih liga. Detaljno, ceo plan izgledao bi ovako: klubovi "velike četvorke" (Engleska, Španija, Nemačka, Italija), zadržali bi svoja četiri mesta za Ligu šampiona, ali ne nužno i direktan prolaz u takmičenje. Šta to znači? Kopenhagen u teoriji predlaže da se od momenta aktiviranja ovog plana napravi lista svih klubova koji su bili učesnici evropskih klupskih takmičenja i zatim rangiraju od prvog do sedamdeset devetog mesta. Najslabije plasirana 22 kluba bila bi smeštena u prvo kolo kvalifikacija, sledećih 13 u drugo, narednih 12 u treće kolo, pa još 12 u plej-of, dok bi 20 najbolje rangiranih timova išlo direktno u grupnu fazu. Na ovaj način bi se sačuvala i atraktivnost Lige Evrope jer bi u njoj igrala bar tri ili četiri velikana iz najjačih liga svake sezone.

A u sedištu UEFA jedan neimenovani zvaničnik podržava predlog i pominje Rodžera Federera.
- U svim drugim sportovima dobijate nagrade na osnovu svojih izdanja, ne drugih. U evropskom fudbalu treba da budeš nagrađen za višegodišnju saradnju. Rodžer Federer nije visoko rangiran pred žreb Vimbldona zbog toga što njegovi sunarodnici ostvaruju dobre rezultate, već zbog onoga što on sam napravi. Samo se u fudbalu pravi ovakva rang lista. Iskreno, ne vidim da bi klubovi iz Premijer lige, primera radi, imali mnogo problema da nadigraju Maribor, na primer. A i povremena iznenađenja nisu loša - izjavio je visoki predstavnik UEFA, koji je želeo da ostane anoniman.