Mihajlović i Stanković
Profimedia
Mihajlović i Stanković

Profimedia

Mihajlović i Stanković, Foto: Profimedia

Dejan Stanković, novi trener Crvene zvezde, prvu čestitku je dobio od najboljeg prijatelja Siniše Mihajlovića.

Deki: Hvala, ćale!

Na Sinišino: „Čestitam, kume“, Deki je verovatno odgovorio sa: „Hvala mnogo, ćale“. Da komuniciraju baš na tom nivou, nedavno je objasnio i Stanković prilikom Mihine posete kampu „Deki5“ na Zlatiboru.

- Siniša Mihajlović nije samo posebna ličnost u srpskom fudbalu, on je posebna ličnost i u mom životu. On je moj brat, kum, prijatelj, „ćale“, kako ga ja zovem - rekao je Deki.

I pre nego što će Deki staviti autogram na dvoipogodišnji ugovor sa crveno-belima posle prve runde razgovora sa direktorom Zvezdanom Terzićem, Miha je svom „mlađem bratu“ uz podršku i ogromno zadovoljstvo poručio: „Kume, srećno ti bilo u našoj Crvenoj zvezdi“.

S obzirom na to da se Deki i Siniša često čuju telefonom, logično je da se Stanković, kao i mnogo puta do sada, konsultovao sa Mihajlovićem i nema sumnje da će Miha imati mnogo dobrih saveta za svog kolegu.

I supruga Ana se iz Milana seli u Beograd!

Iako već dve decenije porodica Stanković živi u Milanu, uz Dejana će u Beogradu biti i njegova supruga Ana Aćimović, sa kojom ima trojicu sinova - Stefana, Filipa i Aleksandra. Deca će ostati u Milanu zbog škole i fudbalskih obaveza u Interu. Inače, Dejanova supruga Ana nije od onih žena fudbalera koje se eksponiraju u javnosti. Novi trener Zvezde ovako opisuje svoju suprugu:

- Ana je ljubav, podrška, oslonac, vera i nada!

Iako u Crvenoj zvezdi na oproštajnoj konferenciji za medije organizovane u čast Vladana Milojevića niko od čelnika nije želeo da potvrdi informaciju o dolasku Dejana Stankovića na klupu tima sa „Marakane“, novinari su odlazećem treneru postavili pitanje kakvo mišljenje ima o bivšem saigraču.

Poznati i pomoćnici

Već sada su poznati pomoćnici Dejana Stankovića. Prvi je Miloš Milojević (37), koji je švedski Mjalbi za samo dve sezone iz treće lige uveo u elitno takmičenje. U stručnom štabu će biti i Nebojša Milošević, 46-godišnji stručnjak koji je u Zvezdi 2010. i počeo trenersku karijeru kao asistent, posle čega je samostalno vodio BSK, Rad, Zemun, Radnik iz Bijeljine i Gunu. Radio je i u Čangčun Jataiju i Rigi, zahvaljujući saradnji sa Slavišom Stojanovićem.

- Deki i ja smo kratko vreme igrali zajedno, on je velika legenda. Posle meča sa Totenhemom u Beogradu, Stanković je bio sa nama u svlačionici i pružio nam podršku. Samo, ko će biti novi trener Crvene zvezde nije pitanje za mene. Znam samo da mom nasledniku niko neće nametati ko će da igra, a ko ne, jer takve probleme u Zvezdi nisam imao. Logično je da svaki trener izabere i svoje saradnike - rekao je Milojević.

* Stanković je počeo da trenira fudbal u Teleoptiku, da bi sa 14 godina prešao u Crvenu zvezdu.

* Za prvi tim Crvene zvezde debitovao je u sezoni 1994-95. Trener Ljupko Petrović ga je uvrstio u tim protiv OFK Beograda 11. februara 1995. godine.

* Prvi gol za Crvenu zvezdu postigao je na meču protiv Budućnosti iz Podgorice 18. avgusta 1995. godine i sve do pogotka Luke Jovića 2014. bio je najmlađi strelac u istoriji Zvezde.

* Pred početak sezone 1997-98. postao je kapiten Zvezde sa samo 19 godina.

* Leta 1998. prešao je u Lacio iz Zvezde za 24 miliona evra.

* Za reprezentaciju je debitovao 22. aprila 1998. godine u pobedi Jugoslavije nad Južnom Korejom. U pobedi od 3:1 bio je dvostruki strelac.

* Sa Zvezdom je osvojio šampionsku titulu i tri Kupa. Sa Laciom je bio šampion Italije, dvostruki osvajač italijanskog kupa, dvostruki osvajač Superkupa, osvajač Kupa kupova i UEFA Superkupa. U dresu Intera je pet puta osvajao Seriju A, četiri puta je bio najbolji u Kupu, ima četiri Superkupa, Ligu šampiona i Svetsko klupsko prvenstvo.

* Juna 2014. godine postao je pomoćnik Andree Stramačonija u Udinezeu. * Juna 2015. Roberto Mančini ga je doveo u Inter, gde je bio tim menadžer.

* Marta 2017. Slovenac Aleksander Čeferin ga je doveo u UEFA, gde je postao savetnik za omladinski fudbal i gde je radio na razvoju igrača.

* 28. novembra ove godine Inter je objavio da će se Stanković vratiti u Inter. Nije precizirano na koju funkciju, a spekulisalo se da b bio zadužen za individualnu tehniku mladih igrača.