Lionel Mesi
Tanjug
Lionel Mesi

Tanjug

Lionel Mesi, Foto: Tanjug

Čovek koji je tu dužnost već obavljao između 2003. i 2010. godine je novi predsednik jednog od najvećih klubova na svetu.

U svom prvom mandatu ostao je upamćen po dovođenju zvezda kao što su Ronaldinjo, Eto'o, Deko i Ibrahimović, a Barselona je u sedam godina njegove vladavine uzela četiri španske i dve evropske titule.

Zbog kontroverznih političkih stajališta i lošeg stanja u košarkaškoj sekciji, skoro je opozvan 2006. godine. Ostao je na vlasti, ali je otišao nakon niza loših rezultata i podbačaja na prelaznom roku.

Barselona još uvek nije službeno objavila pobedu, ali suparnici su mu već čestitali.

Jedno od najvažnijih Laportinih obećanja bilo je ono da će u klubu zadržati Mesija. Mesi je sa bivšim predsednikom Bartomeuom u izrazito lošim odnosima. Godine evropskih posrtaja nategnule su odnose koji su u potpunosti pukli prošlog leta kad se Bartomeu rešio Mesijevog prijatelja Luisa Suareza i na klupu doveo Ronalda Kumana. Mesi je hteo da ode, u jednom trenutku je čak hteo i Barselonu da odvede na sud, ali je na kraju ostao. Navijači su se plašili kako će Argentinac otići na leto, ali sada ima razlog više da ostane.

Žoan Laporta

EPA/EnricFontcuberta

Žoan Laporta, Foto: EPA/EnricFontcuberta

Laporta je obećao kako je primarni zadatak zadržati Mesija u klubu i dodao kako je siguran da Argentinac neće ostati u Kataloniji ako on ne pobedi na izborima, čime je stekao dodatne poene u izbornoj trci.

''Imam sjajan odnos sa Leom i on će razmotriti svaku ponudu koju iznesem pred njega. Međutim, ako ne pobedim na izborima, Leo neće ostati. To znam. Pobedim li, Mesi će birati ponude, ali sam siguran da ako neko od ostalih kandidata pobedi, Mesi neće ostati u Španiji'', rekao je Laporta.

Pred njim je ogroman zadatak. Ne mora samo da promeni sportsku politiku kluba i stigne do rezultata, nego i da zatvoriti ogromnu finansijsku rupu. Barselona se nalazi u ogromnim dugovima zbog visokih plata i niskih primanja. Prema nekim procenama, kratkoročni dugovi im iznose čak 730 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ: