BIĆE IZOLOVAN I LEČIĆE SE U BOLNIČKIM USLOVIMA Srpski stručnjaci objasnili stanje Mihajlovića! Precizno su ocenili ŠANSE ZA IZLEČENJE našeg trenera

"U početnoj fazi, vrlo su važni takozvani potporni lekovi, koji štite od komplikacija bolesti i nastanka infekcija..."

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović, Foto: Marko Metlaš/Alo!

* Kao bomba odjeknula je vest da je bivši srpski fudbaler i trener FK Bolonja Siniša Mihajlović teško bolestan.

* Održao je konferenciju za novinare u Italiji i otkrio da boluje od agresivnog tipa raka, odnosno akutne leukemije.

* On je drugi stručnjak u samo nekoliko meseci kome je otkrivena ova užasna bolest, posle Hoakina Kaparosa, bivšeg stratega Sevilje.

 

Prema rečima stručnjaka za bolesti krvi, akutna leukemija nastaje iznenada, napreduje brzo i ne postoji nikakva prevencija koja može da spreči razvoj bolesti. Lečenje je posebno za svakog pacijenta, ali najčešće počinje primenom hemioterpije, nakon čega se nastavlja korišćenje lekova.

- U početnoj fazi, vrlo su važni takozvani potporni lekovi, koji štite od komplikacija bolesti i nastanka infekcija - kaže za "Novosti" dr Vladislava Đurašinović, hematolog KCS. - U zavisnosti od konkretnog slučaja, koriste se citostatici, koji su sada napredovali i nemaju toliki broj kontraefekata, kao što je bio slučaj prethodnih godina. Target terapija je često rešenje, dok se određene vrste biološke terapije za ovu bolest još ispituju, nisu u širokoj upotrebi i koriste se u okviru kliničkih studija.

IZDAO JE MIHAJLOVIĆA! "Kao novinar, a ne Sinišin prijatelj!" Oglasio se čovek koji je Srbinu ZABIO NOŽ U LEĐA! Ima li obraza?

Prof. dr Ana Vidović, načelnik odeljenja Akutne leukemije 2 na Klinici za hematologiju u Kliničkom centru Srbije, kaže da se još ne zna sa sigurnošću koji oblik bolesti ima naš proslavljeni sportista, ali se pretpostavlja da je u pitanju jedan od dva osnovna tipa, mijelocitna ili limfoplastna leukemija.

- Prvi oblik pogađa oko 80 odsto obolelih i karakterističan je za osobe starije od 60 godina, dok se drugi oblik češće susreće kod dece - kaže prof. dr Ana Vidović. - Oba oblika leče sa sa visokim procentom. Osim toga, postoji vrsta akutne promilocitne leukemije, koja se uspešno leči u čak 90 odsto slučajeva.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović, Foto: Marko Metlaš/Alo!

Kada lečenje protiče kako treba, pacijent kroz mesec dana može da ide na kućno lečenje, u periodu od tri ili četiri nedelje. Nakon toga, nastavlja se sa blažim oblicima terapije.

- Kada dođe do te faze, već će biti poznato da li je transplantacija najbolje rešenje - kaže prof. dr Ana Vidović. - Ona je uspešna u proseku u 40 odsto slučajeva. Ukoliko se bude tražio podudaran davalac koštane srži, naša zemlja je takođe uključena u međunarodnu mrežu, što znači da davalac može da bude neko iz Srbije.

Različitim testovima i analizama narednih dana biće utvrđene pojedinosti, koliko je bolest agresivna i koliko brzo napreduje. Omogućeni najbolji uslovi i dostupnost lekara, sigurno mogu da doprinesu lečenju.

- Najverovatnije će neko vreme biti izolovan i lečiti se u bolničkim uslovima. Potrebno je da se obezbede filteri za prečišćavanje vazduha. Posete u ovoj fazi bolesti mogu da budu dozvoljene, ali isključivo kada se prilikom poseta nose hirurške maske i oprema, kako bi mogućnost za infekciju bila maksimalno smanjena. To je najvažnije u ovim fazama bolesti.

BONUS VIDEO:

Suduva - Crvena zvezda , početak utakmice!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: branko
  15/07/2019 - 12:32
  Miho, da te sreća prati i bog pogleda. Legendo veruj u sebe i našu podršku. Mnogo si nas zadužio.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi