Marakana i novac
EPA/Koča Sulejmanović
Marakana

EPA/Koča Sulejmanović

Marakana, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Tek što je počeo prelazni rok, Crvena zvezda može da se pohvali da se solidno oparila od transfera igrača.

Novac koji će narednih meseci pristizati u Ljutice Bogdana omogućiće stabilno funkcionisanje kluba, a posle odlaska Milana Pavkova u kineski Đangsu, srpski šampion je došao na prihod od oko devet miliona evra.

Podsetimo, levi bek Aleksa Terzić je otišao u Fjorentinu za 1,5 miliona evra. Mladi napadač Dejan Joveljić je, zasad, doneo crveno-belima najveći novac – od Frankfurta će inkasirati 3,8 miliona evra neto. U međuvremenu, Zvezda se oparila i od transfera Luke Jovića iz Ajntrahta u Real Madrid – za trening kompenzaciju je dobila 1,8 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Jonuc Radu

twitter/emishor

I, od pre dva dana na „Marakani“ mogu da računaju na još 1,8 miliona evra od odlaska Pavkova. Iako je ceo transfer tri miliona evra, 30 odsto je otišlo niškom Radničkom, blizu 10 odsto menadžeru.

(Tabela)

Transferi za 2019/20.

Aleksa Terzić (Fjorentina)1,5

Luka Jović (trening kompenzacija) 1,8

Dejan Joveljić (Ajntraht) 3,8

Milan Pavkov (Đangsu) 1,8

 Kada se sve sabere, to je 8,9 miliona evra, što nije loše, kada se uzme u obzir da su otišla tri igrača. Ta suma je dovoljna za normalno funkcionisanje Zvezde u trajanju od više od četiri meseca (troškovi su dva miliona evra mesečno).

Očekuje se da će bar još dvojica standardnih prvotimaca napusti klub u letnjem prelaznom roku, a ima i onih koji nisu u prvom planu kod Milojevića. To bi mogao da bude neko iz veznog reda i odbrane. Procena je da bi crveno-beli mogli da zarade i do 15 miliona evra ovog leta na transferima. Do te cifre im fali šest miliona.

Sve to, međutim, neće biti mnogo naspram onoga što bi Zvezda dobila ukoliko se ponovo plasira u Ligu šampiona. Tada bi mogla da računa na preko 20 miliona evra samo od učestvovanja u najjačoj evropskoj ligi.

Međutim, deo novca će Zvezda morati da preusmeri u pojačanja, ali će svakako ostati značajan deo u kasi na „Marakani“...

Milojević: Ne znam da li sam tužan ili srećan zbog Pavkova

Crvena zvezda je na pripremama u Austriji odigrala u subotu drugi kontroni meč protiv šampiona Rumunije, Kluža (1:1). Milojevićevi izabranici su bili bolji rival u prvom poluvremenu, kada su bar dva puta morali da zatresu mrežu Rumuna.

- Kluž je ekipa za respekt. Zadovoljan sam našom igrom, ono što smo želeli i na čemu smo insistirali – to smo ostvarili. Pripreme su u toku, sigurno su još uvek fudbalerima teške noge.Pričali smo već, ima igrača kojima treba više vremena da uđu u formu, neki to lakše prihvataju – rekao je Milojević. Stratega Zvezde ne brinu mnogo promašene šanse.

- Rekli smo da u ovom trenutku zaista nije bitan rezultat, ali ne možemo da kažemo da ne razmišljamo o njemu. Imali smo dosta šansi u prvom poluvremenu, možda je tada trebalo i da rešimo utakmicu. Golmani su svakako bili na vrhuncu. Raduje me da pravimo šanse, a sa svežinom će doći i rezultati. Milojević se osvrnuo i na odlazak Pavkova. - Ne znam da li da budem srećan ili tužan u ovom trenutku. Kao trener navikao sam da mi igrači dolaze i odlaze. Drago mi je zbog tog deteta, neminovnost srpskog fudbala je da igrači odu i zarade. Pomešana su mi osećanja svaki put kada neko ode, a Milanu želim sreću – zaključio je Milojević.