Mirko Ivanić, Saša Zdjelar, Večiti derbi, Derbi
Alo/Marko Metlaš
Mirko Ivanić, Saša Zdjelar, Večiti derbi, Derbi, Foto: Alo/Marko Metlaš

Crvena zvezda je evropski rekorder po broju izvedenih penala u poslednje tri sezone, saopštio je CIES. Prema objavljenoj statistici Fudbalske opservatorije CIES, trostruki uzastopni šampion Srbije je izveo najviše jedanaesteraca u poslednje tri godine u Evropi. U deset ekipa sa najviše dosuđenih penala, nalaze se i Radnički iz Niša i Partizan.

Kad su u pitanju lige, Srbija je na trećem mestu, iz Poljske i Ukrajine. U Poljskoj se u proseku penal svira na svakih 230 minuta, u Ukrajini na 231, a u Srbiji na 233. 

Penali, Foto: CIES

Zvezdi je na 102 meča dosuđeno 44 penala, a uspešnost izvođača je 79,5 odsto. Zvezdi se u proseku svira penal na svakih 209 minuta. Radnički ima uspešnost 81 odsto, izveo je 32 penala na 101 utakmici, po čemu je šesti u Evropi. Radničkom se penal svira u proseku na svaka 284 minuta. Između Zvezde i Radničkog su redom finski MIFK, Panatinaikos, praška Slavija i Ljubljanska Olimpija. Jedan penal manje od Nišlija je izveo Partizan, sa uspešnošću od 77 odsto. Sa penalom na svakih 296 minuta Partizan je deseti u Evropi. 

Komentari (1)

BanSi

16.06.2020 00:22

Bravo za nase. Kakva slucajnost proslo prvenstvo zvezda prva, radnicki drugi partizan treci. Da nije penala bili bi u sredini tabele. Toliko o kvalitetu. Biju se u grudi:mi smo sampioni.