Luka Jović
EPA
Luka Jović

EPA

Luka Jović, Foto: EPA

Da Luka Jović, momak iz Batara, sela iz bijeljinskog atara, iza sebe ima zaista nestvarnu godinu, dokazuje upravo to - astronomski uzlet na fudbalskom tržištu. Napadač Ajntrahta je zakoračio u 2018. s cenom (prema specijalizovanom sajtu „transfermarkt“) od 2.000.000 evra, koliko je prema istom izvoru vredeo i po dolasku u Frankfurt šest meseci ranije, a 2019. je započeo s vrednošću od 40 miliona evra!

Kako je 21-godišnji Srbin to uspeo? Golovima, dabome. I rekordima koje je njima obarao. Jesenas, u oktobru, tri dana pošto je pet puta zatresao mrežu Fortune u ubedljivom trijumfu Ajntrahta (7:1) i tako postao najmlađi strelac toliko pogodaka na utakmici u istoriji Bundeslige, „transfermarkt“ je digao vrednost našem reprezentativcu na 20.000.000 evra. A sezonu je, dva meseca ranije, započeo s 12 miliona.
Jović je i posle petarde timu iz Dizeldorfa nastavio da trese mreže. Poslednji gol, Borusiji Dortmund, bio mu je 14. u ovosezonskom izdanju šampionata Nemačke. Taman da zadrži čelo liste strelaca, ispred iskusnijih od sebe Rojsa, Levandovskog, Alkasera... Ujedno, to mu je 22. prvenstveni pogodak u dresu Ajntrahta tokom 2.130 odigranih minuta, pa je oborio još jedan rekord Bundeslige - postao je najproduktivniji u istoriji te lige (računajući igrače s najmanje 20 mečeva), jer postiže gol na 97 minuta!
Kako se bude bližio kraj sezone 2018/19, Jović će, s obzirom na formu, verovatno i dalje da diže sebi cenu. I onda će napustiti frankfurtske „orlove“, koji će prethodno da otkupe njegov ugovor od Benfike za desetak miliona evra i potom ekstra zarade na svom najcenjenijem prvotimcu. U redu za kupovinu momka od (najmanje) 40.000.000 evra već stoje Bajern, Real Madrid, Barselona...

S vrednošću od 40.000.000 evra, Luka Jović (rođen 23. decembra 1997) na deobi je sedmog mesta među vršnjacima u svetu. Uz Španca Ojarsabala (Sosijedad), Brazilca Malkoma (Barselona) i Portugalca Nevesa (Vulvs), a iza Brazilca Ričarlisona (Everton, 45 miliona), Italijana Kjeze (Fjorentina, 50), Holanđanina De Jonga (Ajaks, 60), Engleza Rašforda (Mančester junajted, 65), Brazilca Žesusa (Mančester siti, 70) i Francuza Dembelea (Barselona, 80).

U probranom društvu momaka iz generacije ’97. još jedan je naš reprezentativac, Nikola Milenković (12. oktobar). Fudbalsko umeće defanzivca Fjorentine je procenjeno na 35.000.000 evra, što ga svrstava na deobu 11. mesta s još petoricom klasića.